ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «πράσινη» ατζέντα της Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης05 Μαρτίου 2023

Ένα προγραμματικό πλαίσιο «6+1» σημείων που αφορούν το νομό Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται υπό διαμόρφωση στα τοπικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Στόχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων που συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση είναι το προσεχές διάστημα και αφού κατατεθούν οι απόψεις να υπάρξει μία σχετική επεξεργασία των προτάσεων και να δοθεί στην δημοσιότητα η «ατζέντα Θεσσαλονίκης» όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά.

Η «ατζέντα Θεσσαλονίκης» που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης αναμένεται να περιλαμβάνει προτάσεις του τοπικού ΠΑΣΟΚ που αποτελούν προτάσεις και της Χαριλάου Τρικούπη και να εξελιχθεί σε πρόγραμμα ειδικά για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και βάσει του οποίου ο τοπικός κομματικός μηχανισμός και οι υποψήφιοι βουλευτές θα ριχτούν στην μάχη των εθνικών εκλογών. Η πρώτη συζήτηση για τις θεματικές και το περιεχόμενό τους έγινε την περασμένη Δευτέρα στην συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Η διαμόρφωση του προγράμματος εξάλλου, αποτέλεσε δέσμευση και στόχο των μελών του οργάνου και του γραμματέα του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη, μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Η «ατζέντα Θεσσαλονίκης» θα κάνει ειδικές αναφορές και θα προτείνει λύσεις για ζητήματα όπως είναι: οι δημόσιες συγκοινωνίες, το περιβάλλον - ποιότητα ζωής, το παραλιακό μέτωπο, οι υποδομές και τα έργα ανάπτυξης, οι δομές Υγείας, οι ελεύθεροι χώροι και τέλος το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έξι κεντρικά σημεία

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης η πρόταση περιλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη για ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης εντός χρονοδιαγράμματος, προέκταση του έργου στην δυτική πλευρά, ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ, ώστε να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης καθημερινά 650 λεωφορεία για την κάλυψη των αναγκών του επιβατικού κοινού και λειτουργία ενιαίου φορέα για τις συγκοινωνίες της πόλης.

Αναφορικά με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τίθεται ως απαιτούμενο η αναβάθμιση αυτής και η βελτίωση της καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις που είναι υπό διαβούλευση περιλαμβάνεται κι εκείνη της αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος της πόλης και των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων. Στην «ατζέντα Θεσσαλονίκης» περιλαμβάνεται επίσης ως προτεραιότητα η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η δημιουργία ενιαίας παραλιακής ζώνης από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υποδομές της πόλης και τα έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης για το οποίο η κομματική οργάνωση θεωρεί απαραίτητη την ολοκλήρωσή του εντός χρονοδιαγράμματος. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην επέκτασή του στο αεροδρόμιο αλλά και τις δυτικές συνοικίες, τη σύνδεσή του με το σταθμό των τρένων και την ανάπτυξη του προαστιακού.

Σε ό,τι αφορά τις δομές Υγείας, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης προτάσσει την ενίσχυση των Νοσοκομείων της πόλης με μηχανήματα και εξοπλισμό αλλά και την κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Επίσης προτεραιότητα αποτελεί η πρόταση για τη δημιουργία Σύγχρονων Δημοτικών Αστικών Κέντρων Υγείας. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη δημιουργία των δυο νέων νοσοκομείων: του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Το τελευταίο μαζί με τα νοσοκομεία «424 ΓΣΝ» και «Παπαγεωργίου» μπορούν να διαμορφώσουν ένα «Πάρκο Υγείας» για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ στους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η απόδοση των πρώην και ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και η μετατροπή τους σε πάρκα αναψυχής, καθώς όπως σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Μεταξύ άλλων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο όπου βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ για τον οποίο προτείνεται η μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο με μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά. Η πρόταση για μεταφορά της Έκθεσης στη δυτική πλευρά της πόλης είναι κάτι το οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά η οποία λίγο πριν την τελευταία της παρουσία στη ΔΕΘ είχε μιλήσει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κι είχε αναπτύξει λεπτομερώς τις προτάσεις του κόμματος για την Θεσσαλονίκη. Το θέμα έχουν αναδείξει κοινοβουλευτικά οι δύο εν ενεργεία βουλευτές της πόλης ο Χάρης Καστανίδης της Α’ Περιφέρειας και ο Γιώργος Αρβανιτίδης της Β’ Περιφέρειας όπως και τα τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Το θέμα της μετεγκατάστασης στα δυτικά έχει προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν αντιδράσεις από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής που προτείνουν την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία χώρου πρασίνου, όπως προκρίνει και η διοίκηση της εταιρείας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και την απουσία έργων στην πόλη που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό.

Στη διαβούλευση για την συγκρότηση του τελικού κειμένου, βάσει του οποίου τα τοπικά στελέχη θα κινηθούν στην προεκλογική περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα ημέρες. Σε αυτή πλην των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής συμμετέχουν και ήδη κατέθεσαν τις προτάσεις τους τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη, οι γραμματείς των τοπικών συντονιστικών οργανώσεων, οι τομεάρχες και οι αναπληρωτές τομεάρχες από την Θεσσαλονίκη και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.03.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.