ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη μεγάλη εσωτερική κρίση της κυβέρνησης

Νίκος Οικονόμου07 Αυγούστου 2022

«Οι πιο δύσκολες κυβερνητικές κρίσεις είναι οι εσωτερικές» λέει μία παλιά πολιτική σοφία και αυτό φαίνεται να ισχύει και για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γαλάζια διακυβέρνηση κλήθηκε από το 2019 και μέσα σε τρία χρόνια να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς αβεβαιότητες, όπως το μεταναστευτικό και η κρίση στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, η πανδημία και τελευταία ο εισαγόμενος πληθωρισμός που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και στις τρεις περιπτώσεις, που δεν θεωρούνταν καθόλου απλές, ο βαθμός στον έλεγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν καλός, κάτι που οδήγησε τον πρωθυπουργό σε δύο στρατηγικές αποφάσεις. Άφησε τις εκλογές για το τέλος της τετραετίας και δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου το κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι ουσιαστικές αλλαγές σε «βαριά» υπουργεία της παρούσας κυβέρνησης ήταν ελάχιστες.

Την Παρασκευή, αντίθετα συνέβη το πρωτοφανές γι’ αυτήν την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει μία εσωτερική κρίση με δύο παραιτήσεις ανθρώπων που θεωρούνται κρίσιμοι στον μηχανισμό της άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέωνα. Ιδιαίτερα η θέση του κ. Δημητριάδη που βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού από το 2014 και θεωρείται ο εξ απορρήτων του, αλλά και ένας κομβικός παίκτης στο Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους βουλευτές, το σύνολο της κυβέρνησης και του όλου του γαλάζιου στρατοπέδου θεωρείται ιδιαίτερα κομβική. Γιατί έδινε λύσεις, ήταν αποτελεσματικός και δεν είχε δημιουργήσει ποτέ προβλήματα. Την ίδια στιγμή η παραίτηση του κ. Κοντολέωνα δεν είναι αμελητέα, όπως σε καμία χώρα δεν θεωρείται ασήμαντη η αλλαγή στο τιμόνι ενός τόσο ευαίσθητου τομέα. Το γεγονός ότι και οι δύο παραιτήσεις, που προφανώς ζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό, έγιναν με διαφορά λίγων ωρών αλλά και το γεγονός ότι εδώ και μερικές ώρες είχε ανοίξει και επίσημα η επίσημη αναζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής της υπόθεσης των υποκλοπών με αφορμή την καταγγελία του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη δίνει μερικές εξηγήσεις για τους λόγους των παραιτήσεων που προφανώς και σχετίζονται, αλλά και οφείλονται σε κακούς χειρισμούς και ευθύνες. Τόσο από τον μέχρι την Παρασκευή διοικητή της ΕΥΠ όσο και του κ. Δημητριάδη που είχε την εποπτεία ως Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού των Μυστικών Υπηρεσιών.

Η αντικατάσταση και των δύο έγινε σε χρόνο dt, γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το θέμα να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα. Στη θέση του κ. Δημητριάδη ορίστηκε ο έτερος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, μέχρι τώρα Γενικός Διευθυντής της ΝΔ. Και αυτός θεωρείται άνθρωπος των ειδικών αποστολών και διαθέτει το προσόν να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Μάλιστα υπάρχουν και παλιές και στέρεες σχέσεις, καθώς ο πατέρας του Άγγελος Μπρατάκος ήταν στενός συνεργάτης του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται να φέρει εσωτερικές τριβές, καθώς ο κ. Μπρατάκος είναι απόλυτος γνώστης του Μεγάρου Μαξίμου. Όσο για τον αντικατάσταση του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου υπέβαλε την παραίτησή του «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», δηλαδή των παρακολουθήσεων ύστερα από εντολή Εισαγγελέα, βρέθηκε στον έως σήμερα Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Είναι γεγονός ότι οι δύο αυτές βαριές παραιτήσεις θα απασχολήσουν την πολιτική επικαιρότητα με την αντιπολίτευση να είναι έτοιμη να κερδίσει πόντους από αυτήν την υπόθεση. Εξάλλου πέρα από το θέμα των υποκλοπών που μένει να διερευνηθεί, πρόκειται για την πιο μεγάλη απώλεια στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη από την ημέρα που κυβερνά. Ταυτόχρονα υπάρχουν και προβληματισμοί στο γαλάζιο στρατόπεδο για το ενδεχόμενο η υπόθεση να έχει και απόνερα.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, το διπλό όχι που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός (όχι σε εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό) μπορεί να επαναεξεταστεί. Όχι τόσο σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία των εκλογών, μια και εκτιμάται ότι οι δύο παραιτήσεις κτυπούν στο μαλακό υπογάστριο την κυβέρνηση και άρα δεν δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δημιουργούν όμως σκέψεις για περαιτέρω διορθωτικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης ενόψει της τελικής ευθείας των εθνικών εκλογών. Ας μη ξεχνάμε ότι δύο από τους μίνι ανασχηματισμούς που έκανε ο κ. Μητσοτάκης έγιναν στο τέλος του καλοκαιριού και λίγο πριν ανέβει στη ΔΕΘ. Επίσης μένει να φανούν και οι επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση αυτή στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ που προκάλεσε και την κρίση, μια σχέση στην οποία το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν οι υψηλοί τόνοι.

Φυγή προς τα εμπρός

Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός και ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας που αναμένεται να είναι οι υποκλοπές. Σε αυτό βοηθά η καλοκαιρινή ραστώνη των ημερών του Αυγούστου, αλλά και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, που ανακοινώνονται.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηρίζει τους πολίτες στην αντιμετώπιση του ενεργειακού πληθωρισμού. Ήδη εκτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα υποστήριξης της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναλογικά με το ΑΕΠ.

Επίσης με τον νέο μηχανισμό τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που στην ουσία εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όλοι οι καταναλωτές θα δουν μεγάλη απορρόφηση των ανατιμήσεων. Όσον αφορά τον Αύγουστο, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα δουν τις αυξήσεις να περιορίζονται κατά 100%, τα νοικοκυριά κατά 90%, οι αγρότες κατά 82% έως το 99% και οι εμπορικοί καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVA έως το 80%.

Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι αιτήσεις πολιτών στην πλατφόρμα του Fuel Pass 2 και στη συνέχεια θα αρχίσει η καταβολή της αυξημένης επιδότησης για τη βενζίνη για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στοχευμένα και ουσιαστικά, με σώφρονες κινήσεις, στέκεται στο πλευρό των πολιτών, κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σε αυτό βοηθά η δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού που ξεπερνά τις πιο αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις, προς όφελος των ανθρώπων της αγοράς, του κράτους και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας. Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3.481.000, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα (1.198.000 αφίξεις), ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 (3.477.900 αφίξεις).

Έτσι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ποια μέτρα στήριξης μπορεί να περιμένει η κοινωνία για το επόμενο διάστημα και θα μιλήσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στον τελευταίο χρόνο της πρώτης θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.