ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ψηφιακή αναγέννηση της Θεσσαλονίκης: Ποια projects τρέχουν, ποια αναμένονται

Στέφανος Μαχτσίρας31 Ιανουαρίου 2023

Την ψηφιακή εποχή αντικρίζει κατάματα η Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη επιχειρεί με ταχείς ρυθμούς να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις πολλές… χαμένες ευκαιρίες, την ώρα που μέγα ζητούμενο των επενδύσεων είναι η διάχυση των ωφελειών στην τοπική οικονομία και η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.

Η επενδυτική αντεπίθεση, με την καινοτομία στο επίκεντρο, της Θεσσαλονίκης εδώ και περίπου τρία χρόνια αναμφίβολα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό για το τοπικό επιχειρείν, καθιστώντας τη ταυτόχρονα πόλο έλξης για όλο και περισσότερες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Μένει να αποδειχτεί αν το κύμα καινοτομίας με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη η πόλη θα της προσδώσει την απαραίτητη εκείνη ώθηση για να φύγει τρέχοντας στο ψηφιακό μέλλον που είναι ήδη εδώ και δεν… συγχωρεί καθυστερήσεις αφήνοντας οριστικά πίσω της αγκυλωμένες νοοτροπίες και πρακτικές που την κρατούσαν βαλτωμένη στη στασιμότητα.

Για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη ονειρεύεται να γίνει hub έρευνας και καινοτομίας ή αλλιώς τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, προσελκύοντας πολυεθνικούς κολοσσούς ευρείας εμβέλειας. Θα γίνουν όμως τελικά πράξη αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ή πάλι η πόλη θα περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Θεσσαλονίκη έχει μία τεράστια πρόκληση να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αλλάξει κατηγορία. Οι επενδύσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται συμβάλλοντας στη δημιουργία περίπου 2.500 θέσεων εργασίας αλλά και αυτές που σχεδιάζουν κολοσσοί παγκόσμιου βεληνεκούς, έχουν όλα τα φόντα να καταστήσουν την πόλη μία νησίδα καινοτομίας, οδηγώντας τη στο μέλλον και μετατρέποντάς τη σε ένα ισχυρό κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Θεσσαλονίκη πληροί όλα τα κριτήρια για να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, αρκεί να αδράξει αυτή τη φορά την ευκαιρία (στις αρχές του 2000 που την είχε ξανά, το εγχείρημα της Τεχνόπολης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα) και να μην πάθει… βέρτιγκο από την πολλή καινοτομία.

H Pfizer πυροδότησε την επενδυτική έκρηξη

H πιο πρόσφατη περίπτωση εταιρείας - κολοσσού που αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πόλη δηλώνοντας ηχηρό «παρών» με το Κέντρο Καινοτομίας και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών, στέλνοντας ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης είναι η Pfizer.

Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 200 ατόμων στο Κέντρο Καινοτομίας, σήμερα εργάζονται 420 άτομα υψηλής ειδίκευσης και μέχρι το τέλος του 2023 ο αριθμός τους θα φτάσει τα 500 άτομα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των νέων επιστημόνων για να εργαστούν στο CDI της Pfizer είναι ότι η εταιρεία δέχτηκε μέχρι σήμερα 20.000 βιογραφικά. Τρεις στους τέσσερις υποψηφίους είχαν μεταπτυχιακό, το 87% όσων προσλήφθηκαν ήταν στον τομέα του STEM, ενώ περίπου το 15% εξ αυτών ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση του κέντρου στην ελληνική οικονομία, κάθε μία θέση στο DCI συμβάλλει στη δημιουργία 2,3 θέσεων εργασίας. Έτσι μέχρι το 2030, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το όφελος θα είναι περί τις 8.100 έμμεσες θέσεις εργασίας και 3.600 θέσεις που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του CDI. Η συμβολή στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 486 εκατ. ευρώ, το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από φόρους και εισφορές στα 169 εκατ. ευρώ και η συνολική επίδραση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης στα 447 εκατ. ευρώ.

Πέρα από το Κέντρο Καινοτομίας λειτουργεί ήδη και το Hub Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στόχος του οποίου είναι να μετασχηματίζει πολύπλοκες και πολυδιάστατες διαδικασίες σε απλοποιημένες λύσεις.

Το Κέντρο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2021, και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 350 εργαζόμενους, σημειώνοντας αύξηση 30% έναντι του αρχικού σχεδιασμού της εταιρείας.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του Κέντρου στην απασχόληση αλλά και στην τοπική και εθνική οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από ΙΟΒΕ, η οποία αποτύπωσε τη συνολική συνεισφορά της Pfizer στην Ελλάδα για τη δεκαετία 2020-2030, εκτιμάται ότι η συνολική σωρευτική συμβολή του Κέντρου στο ΑΕΠ της χώρας θα φτάσει ως και τα 221 εκατ. ευρώ ως το 2030.

Επιπλέον, για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς του Κέντρου, δημιουργείται συνολικά 0,8 ευρώ προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία. Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα του Κέντρου της Pfizer στην Ελλάδα για την περίοδο 2020-2030 υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 4.700 θέσεις εργασίας.

Η συνολική επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

Ένα πάρκο από το μέλλον… για το μέλλον

Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο-ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Το έργο, αν κα προσωρινά έχει σκαλώσει στα γρανάζια του ΣτΕ, εντάχτηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης (θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ) ενώ το ενδιαφέρον των εταιρειών για να εγκατασταθούν στο πάρκο είναι ήδη ζωηρό.

Το ThessINTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 25% της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου.

Το ThessΙΝΤΕC θα… λάβει σάρκα και οστά σε δόσεις με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να αναμένεται μάλλον εντός του 2024, με την εγκατάσταση των πρώτων startup και των ερευνητικών κέντρων στο Τεχνολογικό Πάρκο.

Mεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας και εργασίας για 7.000 επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μία λίμνη με θαλασσινό νερό και εγκαταστάσεις για παιδιά.

Και η Accentrure… σαγηνεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη

Ο πολυεθνικός κολοσσός της Accenture ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2020 και πρόσφατα μετέφερε το κέντρο Τεχνολογίας της στην περιοχή της Πυλαίας.

Η Accenture plc είναι μία Ιρλανδοαμερικανική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών με έδρα το Δουβλίνο, που ειδικεύεται σε υπηρεσίες πληροφορικής και συμβουλευτικής με τα έσοδά της να ξεπερνούν τα 61,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Το κέντρο αριστείας που δημιουργεί στην πόλη η θυγατρική του κορυφαίου πολυεθνικού ομίλου στο technology&management consulting, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, από τότε που η Accenture έκανε το ξεκίνημά της στη Θεσσαλονίκη, με 20 άτομα προσωπικό, έφτασε σήμερα να απασχολεί περί τους υπαλλήλους, κυρίως προγραμματιστές, ενώ τα σχέδια ανάπτυξης δε σταματούν με στόχο το 2024 να απασχολεί πάνω από 350 άτομα.

«Γραμμή» στη Θεσσαλονίκη πιάνει η DT

Στο πλαίσιο αυτό και η Deutsche Telecom, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης που έχει στην κατοχή της και τον ΟΤΕ, αγκαλιάζει με την εμπιστοσύνη της τη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι στο ψηφιακό παζλ που σχηματίζεται.

Ήδη 258 επιστήμονες πληροφορικής, που μετεγκαταστάθηκαν από την Αγία Πετρούπολη, έχουν πιάσει δουλειά. Ως το τέλος του 2024 θα προσληφθούν επιπλέον 270 IT experts, ενώ εκτιμάται πως ως το 2027 θα απασχολούνται ως και 1.000 άτομα.

Η δημιουργία του νέου κέντρου που θα έχει καίριο ρόλο για τις δραστηριότητες του ομίλου σε όλη την Ευρώπη, εκτιμάται πως θα ανοίξει 300 θέσεις εργασίας για Έλληνες προγραμματιστές ενώ θα προστεθούν και 300 Ρώσοι που εργάζονταν ήδη στην Αγία Πετρούπολη. Στελέχη του ομίλου «σκανάρουν» ήδη την αγορά της πόλης για να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει το κέντρο. Ο νέος τεχνολογικός κόμβος της Deutsche Telekom μέσα στο 2023 θα αποκτήσει το δικό του σπίτι, σε ανακαινισμένο, υπερσύγχρονο και πράσινο κτήριο του ομίλου ΟΤΕ, επίσης στο κέντρο της πόλης.

Αξιοσημείωτος είναι και ο απολογισμός του έργου της επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας OK!Thess, καθώς στα έξι χρόνια της λειτουργίας της στηρίχθηκαν 150 επιχειρηματικές ομάδες και προέκυψαν 40 εταιρείες, οι οποίες δημιούργησαν περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας χρηματοδότηση άνω των 5 εκατ. ευρώ.

O «θησαυρός» των Data Centers και η Google

Δίχτυα στη Θεσσαλονίκη ρίχνει άλλος ένας παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνικός κολοσσός με την πόλη να καθίσταται ο πιο hot προορισμός για παίκτες… άλλου επιπέδου. Η Google «ανηφορίζει» λοιπόν στη Θεσσαλονίκη με την αριστεία να είναι στον πυρήνα των σχεδιασμών της.

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region, μίας περιοχής δηλαδή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, στην Αττική αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ, με τα οφέλη της επένδυσης να «πιάνουν» και τη Θεσσαλονίκη.

Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πέντε κεντρικούς πυλώνες της επένδυσης της Google (το άλλο θα γίνει στην Πάτρα), καθώς στην πόλη θα δημιουργηθεί ένα από τα δύο Κέντρα Αριστείας σε συνεργασία με τη Deloitte, που θα είναι αφιερωμένα στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, για να αναπτυχθούν λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση, για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

To Competence Center της Deloitte στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε μόλις το 2018 και έφθασε σήμερα να απασχολεί, μέσα και από ένα υβριδικό εργασιακό μοντέλο, 950 άτομα, ενώ στα επόμενα χρόνια ακόμη 600 εργαζόμενοι θα μπουν στο δυναμικό του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο δεδομένων «Balkan Gate» στην περιοχή του Καλοχωρίου επιδιώκει να αλλάξει την στρατηγική τοποθέτηση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, στον παγκόσμιο χάρτη των τηλεπικοινωνιών και των Data Center υπηρεσιών.

Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο carrier neutral και πιστοποιημένο TIERIII Κέντρο Δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο επιδιώκει να φέρει στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών data που βρίσκονται αποθηκευμένα σε χιλιάδες servers σε DataCenters του εξωτερικού.

Το Data Center, στην αρχική του φάση καλύπτει εμβαδόν 2.500 τετραγωνικών μέτρων και στην πλήρη ανάπτυξη του, προβλέπεται να καλύψει εμβαδόν 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τι είναι ένα data center; Γιατί θα ωφελήσει την πόλη;

Τα Data Centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα Data Centers.

H εμβληματική επένδυση της Microsoft η oποία θα δημιουργήσει ένα Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενο από τρία Κέντρα Δεδομένων σε δύο περιοχές στον νομό Αττικής, δείχνει το δρόμο και στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων Data Center).

Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα Data Centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Η δημιουργία ενός μικρότερου προφανώς βεληνεκούς από αυτό της Microsoft, Data Center και στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη θα καταστήσει την πόλη, στην πράξη και όχι στα λόγια, πραγματική «τεχνοπρωτεύουσα» των Βαλκανίων, «τραβώντας» και άλλες πολυεθνικές στην περιοχή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.