Στις 4 Ιανουαρίου βρέθηκε για τελευταία φορά στην Ελλάδα, βάση του κινητού της τηλεφώνου, η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, γνωστή στη χώρα μας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να έρχεται σε επαφή τόσο με το σπιτονοικοκύρη της, όσο και με την υπάλληλο στο κατάστημα που διατηρούσε, από την οποία ζήτησε να της στείλει τη γάτα της, κάτι που δεν κατέστη εφικτό τελικά καθώς απαιτούνταν ειδικό πιστοποιητικό.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η «Μαρία Τσάλλα» προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, αφού ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης δεν δήλωσε την κατοικία της στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι.
Να σημειωθεί ότι η γνωστή και ως «Τ16» οδός διαφημίζεται ως εξής: «Επιλέξτε την T16 ως φορολογική έδρα της εταιρείας σας και απολαύστε σημαντικά προνόμια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Μαρία Τσάλλα» είχε βοήθεια από τον δικηγόρο Αλιβερίου Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος, όμως, σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα είπε ότι δεν θυμάται την υπόθεση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Λυμπερόπουλος ανέφερε: «Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά, απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο.
»Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας».
Ωστόσο, ο δικηγόρος Αλιβερίου δεν έδωσε απαντήσεις στο πώς ακριβώς γνώρισε την «Μαρία Τσάλλα», πώς την βοήθησε να βγάλει χαρτιά ή εάν την φιλοξένησε ποτέ στο σπίτι του.
«Προσπαθώ να θυμηθώ, ίσως με πήρε τηλέφωνο κάποιος δικηγόρος από Αθήνα να εξυπηρετήσω πελάτη του, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην επαρχία… Δεν θυμάμαι να την φιλοξένησα ούτε να την δήλωσα ως φιλοξενούμενή μου», είπε ο δικηγόρος, ο οποίος σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής, ούτε έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί του για την υπόθεση, ούτε τον έχουν καλέσει από τις αρμόδιες αρχές.
Στρατολόγηση και εκπαίδευση
Η «Μαρία Τσάλλα» στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και ανήκει στους «Illegals», την ειδική κατηγορία κατασκόπων που τοποθετούνται σε χώρες του εξωτερικού έχοντας συγκεκριμένη απόρρητη αποστολή. Το «στήσιμο» του χαρακτήρα της κόστισε 5 εκατ. ευρώ.
Έφυγε το 2017 από την Ρωσία με προορισμό το Μεξικό. Το 2018 έφυγε από το Μεξικό και ήρθε στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαβατήριο της συγκεκριμένης χώρας.
Στην Ελλάδα και σε όσους την γνώριζαν παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.
Ακόμα λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας κάτι που εμφάνιζε ως χόμπι, ενώ είχε συνάψει σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου με τον οποίο ετοιμαζόταν να παντρευτεί και ο οποίος όπως και η υπάλληλος της στο κατάστημα δεν είχαν καταλάβει τίποτα για την πραγματική της ταυτότητα και κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα. Στις Αρχές του 2023 έφτασαν στην ΕΥΠ απόρρητες πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκοπευτική δράση μιας γυναίκας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Παράλληλα, στη Σλοβενία συνελήφθη μία άλλη γυναίκα πράκτορας, με την οποία φέρεται να είχε επαφές η Σμίρεβα.
Έτσι οι Ρώσοι αποφασίζουν να την αποσύρουν, με την ίδια να φεύγει ξαφνικά δηλώνοντας στους οικείους της ότι πάει ταξίδι αναψυχής, με το τελευταίο στίγμα από το κινητό της στην Ελλάδα να εντοπίζεται στις 4 Ιανουαρίου.
Το λαπτοπ και η επικοινωνία για τη γάτα της
Στη συνέχεια, ενημέρωσε την κοπέλα που δούλευε στο μαγαζί και τον σπιτονοικοκύρη της ότι δεν θα επιστρέψει, ενώ είχε επικοινωνία μαζί τους για να της στείλουν τη γάτα της, κάτι που δεν πέτυχε καθώς χρειαζόταν ειδική άδεια.
Έκτοτε, η «Μαρία Τσάλλα» εξαφανίζεται. Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λαπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.
Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα, χωρίς να έχει καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, και πλέον η έρευνα των ελληνικών Αρχών στρέφεται στο να διαπιστωθεί ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας.
Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες.
Μάλιστα, το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν αποκλείεται η δράση της να έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει και τα ταξίδια της κατασκόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ως «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να έχει κάνει ένα ταξίδι στη Γαλλία και τρία εντός της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον Alpha, στο στόχαστρο μπαίνει η επίσκεψη που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία και είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την Ρωσία.
Η ΕΥΠ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τον κύκλο επαφών και γνωριμιών της Ρωσίδας κατασκόπου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ότι προσπάθησε να παρεισφρήσει σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες.