Τις τελευταίες πινελιές της «γαλάζιας» στρατηγικής στην τελική ευθεία των εκλογών και ενώ η κλεψύδρα του χρόνου μέχρι την 21η Μαΐου όλο και λιγοστεύει ρίχνουν στη ΝΔ. Σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι η ανάδειξη της πρότασης της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας ως τη μοναδική προοπτική σταθερότητας και του μόνου ρεαλιστικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που είναι η πιο σημαντική και αυτή που θα στείλει το μήνυμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Με στόχο την επίτευξη ενός ποσοστού που θα εξασφαλίζει «μία καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και θα καθιστά σαφές ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κρατήσουν το τιμόνι της χώρας» ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου βάζουν στο τραπέζι ένα κεντρικό δίλημμα: «μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση ή ένα ετερόκλητο σχήμα οι εταίροι του οποίου αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;».
Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης», αυτήν που έχει καταθέσει ο ίδιος διότι από την άλλη πλευρά, όπως λέει «υπάρχει μόνο η απόλυτη σύγχυση».
Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η τακτική να χαρακτηρίσει -μιλώντας στο Star- την προοδευτική διακυβέρνηση «αχταρμά» και αναδεικνύοντας τους καυγάδες μεταξύ των πιθανών εταίρων του σχήματος αυτού και την αδυναμία να συμφωνήσουν σε βασικές αρχές. «Ο ένας λέει ‘όχι’ στον άλλον, ο άλλος λέει ‘ναι υπό προϋποθέσεις, κατεβάζω μία φόρμουλα’, ο ένας λέει ‘να μου κοπεί το χέρι, αλλά εδώ πέρα είμαι…», ο κ. Βαρουφάκης ότι «… έχω και ένα πρόγραμμα ‘Δήμητρα’ να… πώς το λένε», είπε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των κυρίων Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη και χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική «ένα προβληματικό σύστημα».
Ο πρωθυπουργός αντιτάσσει «μία σταθερή, μονοκομματική, αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική κυβέρνηση», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να αποδεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο «που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ» και διευκρινίζει ότι μιλά για αξιοποίηση στελεχών στην κυβέρνησή του, εφόσον εξασφαλίσει αυτοδυναμία, χωρίς να κοιτά την κομματική τους προέλευση.
Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στις εκλογές του 2019 και στον διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, καθώς σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του έχει αντί-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά και δεν επιθυμεί την αστάθεια. Εδώ εντάσσεται και το ανέβασμα των τόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε στην συνέντευξή του στον Star εμμονικό. «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει πράγματα που δεν στέκουν. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έχει προσωπική εμμονή μαζί μου, επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς, θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, όχι η ΝΔ, και αυτό το θεωρώ λίγο εμμονικό», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει ενισχύσει τα ποσοστά του και καταγράφει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αποτρέψει τον συνασπισμό των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης για να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ηττημένων ή να συμπράξουν ενόψει της πιθανής δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Απαιτείται, όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, η ΝΔ να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό που δε θα επιτρέπει να υλοποιηθούν τέτοια σενάρια, αλλά και να μην αμφισβητείται το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στη ΝΔ και ότι ο πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι περιοδείες
Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται και χειρουργικές κινήσεις για την τελική ευθεία των εκλογών. Με περιοδείες και έμφαση σε περιοχές που μπορεί να αποδειχτούν κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά και το μήνυμα που θα περάσει για τη δυναμική στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες και την επίτευξη της αυτοδυναμίας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η μάχη για την πρωτιά στις 9 πλέον μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Το 2019 η κεντροδεξιά παράταξη είχε κυριαρχήσει σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας κάνοντας το «7 στα 7» σε Γρεβενά, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Σάμο, Ευρυτανία και Φωκίδα, ενώ σε αυτές τις εκλογές προστίθενται η Καστοριά και η Θεσπρωτία, οι οποίες έχασαν από μία έδρα στην τελευταία απογραφή.
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι επισκέψεις και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες περιφέρειες, όπου η ΝΔ είτε είχε βραχεία κεφαλή το 2019, είτε βρέθηκε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυνηγά την ανατροπή. Η αρχή έγινε στην Ξάνθη, την οποία επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα και τώρα στην Β’ Πειραιά, μία εκλογικά δύσκολη περιοχή για την Πειραιώς, όπου παραδοσιακά η Κεντροαριστερά έχει προβάδισμα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες περιοδείες ιδιαίτερα στη Β’ Αθήνας.
Αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός περιόδευσε στη μονοεδρική Κεφαλλονιά (ο δεύτερος σταθμός του στα Επτάνησα μέσα σε τρεις εβδομάδες), στην Ηλεία και την Αχαΐα, που θεωρούνται δύσκολες περιοχές για τη ΝΔ. Στην πρώτη είχαμε το 2019 οριακή διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (1,2%), τη δεύτερη το ματς ήταν πάντα δύσκολο για τη ΝΔ, καθώς είναι ένας νομός όπου παραδοσιακά είτε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ είτε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ η Κεντροαριστερά ήταν μπροστά.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για τη ΝΔ η Κρήτη, όπου είναι και η καταγωγή του πρωθυπουργού. Το 2019 η ΝΔ είχε αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στο Λασίθι και το Ρέθυμνο με πολύ μικρή διαφορά. Σήμερα υπάρχει η αισιοδοξία ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση οι δύο νομοί μπορούν να βαφτούν γαλάζιοι. Η απήχηση του ΠΑΣΟΚ στο νησί και λόγω της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη αυξάνει την πίεση και «κόβει» ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ελπίδες για κλείσιμο της ψαλίδας για τη ΝΔ στο Ηράκλειο (43,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και 30,15% η ΝΔ) και να κάνει ντέρμπι τα Χανιά, όπου η διαφορά το 2019 ήταν 3,3 μονάδες. Καθόλου τυχαίο ότι την τελευταία προεκλογική εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο και θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
Η μάχη της Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη το βλέμμα της ΝΔ εδώ και καιρό είναι στραμμένο προς τα δυτικά, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στους δήμους Συκεών-Νεάπολης, Παύλου Μελά και Μενεμένης-Αμπελοκήπων, ενώ στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου η πρωτιά της ΝΔ ήταν οριακή. Συνολικά τόσο δυτικά όσο και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία περιοχή που θεωρείται προπύργιο της ΝΔ, γίνεται οργανωμένη προσπάθεια για να ενισχυθούν τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος. Έτσι ώστε συνολικά η πρώτη θέση της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου κατεβαίνει υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αμφισβητηθεί.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια στη μάχη αναμένεται να εισέλθουν και οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί της Κεντρικής Μακεδονίας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στο χώρο της ΝΔ. Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη δύο συναντήσεις, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ Νίκου Χαρδαλιά. Με στόχο και την προετοιμασία της κεντρικής εκδήλωσης της ΝΔ στην πόλη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου, αλλά και την ενίσχυση της δυναμικής του κόμματος στην περιοχή.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.05.2023