Η πρώτη αποχώρηση κράτους μέλους από την Ε.Ε. είναι πιο κοντά από ποτέ.
Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο προχώρησαν σε μια συμφωνία σήμερα 17 Οκτωβρίου σχετική με το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον κοινό ευρωπαϊκό φορέα.
Η συμφωνία δεν έχει τύχει ακόμη της έγκρισης των Κοινοβουλίων από καμιά πλευρά.
Βάσει πάντως αυτής το Λονδίνο θα φύγει από την Ε.Ε. το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου με ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου.
Πρόκειται για έναν ισόρροπο συμβιβασμό ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό της χώρας.
Ο Γιουνκέρ στη συνέχεια απέστειλε τη συμφωνία στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με την υπόδειξη να γίνει άμεσα αποδεκτό και μάλιστα από τη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.
Η συμφωνία παρέχει πολλά από τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τερέζας Μέι κυρίως αναφορικά με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους ήδη ζουν εκεί αλλά και όσους φτάσουν σε μια μεταβατική περίοδο στα έτη 2021 ή 2022 καθώς και την υποχρέωση του Λονδίνου να πληρώσει την Ε.Ε. το λογαριασμό. Αυτό που διαφοροποιήθηκε είναι το πρωτόκολλο σχετικά με την Ιρλανδία, μορφή στην οποία υπάρχουν λιγότερες εγγυήσεις από όσες ήθελαν οι Βρυξέλλες ή το Λονδίνο καθώς και η πολιτική διακήρυξη σχετικά με τη μελλοντική σχέση των δυο μερών, η οποία δεν θα δώσει τη θέση της σε μια προνομιακή σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η χώρα θα αποτελεί από εκείνη τη στιγμή και μετά έναν ανταγωνιστή οικονομικό με τον οποίο η Ε.Ε. θα πρέπει να συναγωνίζεται.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής μίλησε για πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις αλλά ότι κατάφεραν να βρουν λύσεις σε θέματα που σέβονται απόλυτα την ακεραιότητα της κοινής αγοράς, επιλύουν το θέμα του σκληρού συνόρου – στην Ιρλανδία- και μπορούν να λειτουργήσουν και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες αμφότερων των πλευρών.
Η συμφωνία αποκλείει σχεδόν ένα άτακτο διαζύγιο στις 31 Οκτωβρίου, μια από τις απειλές που είχε εξαπολύσει κατ’ επανάληψη ο Μπόρις Τζόνσον.
Υποχωρήσεις
Αναφέρεται πως και οι τρεις πλευρές- το Λονδίνο, ο Βρυξέλλες και το Δουβλίνο χρειάστηκε να προβούν σε πολλές υποχωρήσεις. Το μεν πρώτο αποδέχτηκε η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό να είναι συνδεδεμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να τεθεί ένας τελωνειακός έλεγχος – κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Λονδίνο το Σάββατο. Αλλά και αν απορριφθεί τότε το Λονδίνο θα πρέπει να ζητήσει μια τρίτη παράταση πέραν της 1ης Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της απόρριψης μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε η El Pais δεν υπάρχει πρόβλεψη για σύνοδο των 27 την Κυριακή σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγκριση από τους βρετανούς βουλευτές.
Η διαδικασία έγκρισης πρέπει να περάσει και από την Ευρωβουλή αλλά τα σημάδια για αυτό δείχνουν θετικά.
Το μπαλάκι έχει περάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο όπου προμηνύεται μια σκληρή μάχη.
Οι Βρυξέλλες δείχνουν ανακουφισμένες καθώς το παιχνίδι όλο μεταφέρθηκε στην άλλη πλευρά της Μάγχης.
Οι αντιδράσεις των βρετανικών κομμάτων
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για την οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτιδα των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Ήδη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) απορρίπτουν τη νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.
«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».
Η Άγκελα Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας φτάνοντας στη σύνοδο είπε "σαφώς η είδηση της ημέρας είναι το επιτυχημένο κλείσιμο μιας συμφωνίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμένουμε να το δούμε και να διαμορφώσουμε άποψη, αλλά ήδη γνωρίζουμε κάποια σημεία της συμφωνίας και στο μέτρο και τον βαθμό που τα ξέρουμε είναι καλά νέα". Το εξίσου σημαντικό, συνέχισε η γερμανίδα πολιτικός είναι "το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είναι σχετικά χαρούμενος".
Πηγές
El Pais, FREance24, ΑΠΕ/ΜΠΕ