Στην επόμενη δεκαετία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει τεράστιο πλούτο για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας στο διεθνές Ακαθάριστο Προϊόν (GDP) 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας που ασχολούνται με λύσεις και υπηρεσίες σχετικές με το Artificial Intelligence/A.I. θα έχουν τζίρους που θα ξεπεράσουν τα 900 δισ. δολάρια το 2026.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Costi Perricos, Global Artificial Intelligence and Data Lead Partner, Deloitte UK, ομιλητής στο 3ο Thessaloniki Future Thinking Dialogues που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Perricos περιέγραψε τις τεράστιες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία στα επόμενα δέκα χρόνια θα συμβάλλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1,5%, επισημαίνοντας ότι δεν απειλεί ευθέως της απασχόληση. Έδωσε παραδείγματα για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα των αναγεννητικών αλγορίθμων, που επεξεργάζονται δεδομένα, αλλά και συνθέτουν προϊόντα για άπειρες, τελειοποιημένες λειτουργίες και εφαρμογές - από κείμενο, 3D images, μουσική, video κ.αλ. Ωστόσο, οι αλγόριθμοι δεν κάνουν θαύματα από μόνοι τους, τόνισε, εξαρτώνται από την ποιότητα των data που τους τροφοδοτούν , οπότε ανάλογα έχουν καλή Α.Ι. ή, σε αντίθετη περίπτωση, αναποτελεσματική.
Μπακατσέλος: Game Changer η Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ξεπεράσει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητά μας, συνδράμοντας στην καινοτομία, στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των σύγχρονων κοινωνιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη, είναι στρατηγικός εταίρος των επιχειρήσεων και game changer για τη λειτουργία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και για τις δραστηριότητες του κάθε πολίτη, υποστήριξε κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη/artificial intelligence, είναι το μέλλον στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης μεγάλων τομέων στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Τζιτζικώστας: Η ΠΚΜ αγαπάει την καινοτομία
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, έχει εφαρμόσει την e-perifereia στις λειτουργίες της και στην παροχή υπηρεσιών προς φορείς και πολίτες, ενώ έχει στηρίξει όλες τις προσπάθειες προσέλκυσης
διεθνών τεχνολογικών κολοσσών, τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας αναφορά στη συνεργασία της ΠΚΜ με το CERN, προκειμένου ελληνικές εταιρείες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΕυρωπαΪκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.
Jerry Ismail: Α.Ι. και προστασία ηθικών αξιών
Το Machine Learning, η Μηχανική Μάθηση, είναι υπόθεση της καθημερινότητας, αλλά το Α.Ι έχει ακόμη πιο άμεσες και εντυπωσιακές επιπτώσεις στη ζωή μας, στην Υγεία, στη λειτουργία των αστικών κέντρων, σε κάθε δραστηριότητα των σύγχρονων κοινωνιών, τόνισε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Jerry Ismail. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών να μη θιγούν από την ταχύτατη διάχυση των τεχνολογιών, οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν ορθά και υπεύθυνα, θα προστατέψουν τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η εξέλιξη των κοινοτήτων των ανθρώπων.
Ομιλητές και κοινό καλωσόρισε στο 3ο Τhessaloniki Future Thinking Dialogues o κ. Βασίλης Καφάτος, αντιπρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι στόχος των διοργανωτών ήταν και παραμένει η ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών της Θεσσαλονίκης, στον τομέα των τεχνολογιών και της Νέας Οικονομίς, κάτι που έχει αποδειχθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, με την προσέλκυση μεγάλων, πολυεθνικών στην πόλη, από την Αμερική αλλά και πολλών Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ σε αδιάπτωτη πορεία ανάπτυξης είναι το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.