ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο ναυάγιο

Μιχάλης Αλεξανδρίδης24 Σεπτεμβρίου 2023

Έχω υποστηρίξει σε πολλά σημειώματά μου την άποψη πως οι Θεσσαλονικείς έχουμε μία πολύ κακή συνήθεια. Ενώ γκρινιάζουμε που δεν γίνονται έργα, αντιδρούμε σφοδρά σε κάθε περίπτωση που πάει να ξεκινήσει κάτι.

Έχει εισδύσει κανονικά στο DNA της πόλης αυτή η διαστροφή. Την είδαμε στον περιφερειακό, την είδαμε στο Μετρό, την είδαμε στην υποθαλάσσια, θα την δούμε στο FlyOver, με την μισή πόλη να μιλά υπέρ του έργου και την άλλη μισή να εναντιώνεται και να σαμποτάρει εμπράκτως (με προσφυγές, διαδηλώσεις και κάθε άλλο τρόπο) την εκτέλεσή του.

Και πάνω που είχαμε συνηθίσει την αμφισβήτηση οποιουδήποτε έργου εξαγγελλόταν, ήρθε το project «Ανάπλαση της ΔΕΘ» να αλλάξει τα ειωθότα. Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, λοιπή αντιπολίτευση, περιφερειάρχης, δήμαρχος, άπαντες οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, είπαν το μεγάλο «Ναι» στην αναγκαιότητα να αλλάξει η εικόνα και η λειτουργικότητα του φιλέτου γης στο κέντρο της πόλης. Εννοείται πως υπήρξε μία άλλη γνώμη -μην την πω παραφωνία- από μια «Κίνηση Πολιτών» που όμως δεν κατάφερε σε πρώτη φάση να βρει ευήκοα ώτα στην πόλη.

Έτσι, δέκα χρόνια πριν, άναψε το πράσινο φως και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την ωρίμανση. Σχέδια, μελέτες, διαβουλεύσεις, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, αξιολογήσεις, όλα ομαλά και γρήγορα για τα δεδομένα της χωλαίνουσας από την γραφειοκρατία χώρας.

Περάσαν κάποια χρόνια (τα λογικά για την διεκπεραίωση των διαδικασιών) και το πράγμα προχωρούσε κανονικά. Πολεοδομικές ρυθμίσεις, διορθώσεις, προσαρμογές κλπ.

Στο μεταξύ, το μέτωπο στήριξης, αρραγές. Κόμματα, αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, επιμελητήρια. Ενδεικτικό είναι πως η διοίκηση της ΔΕΘ που έτρεχε το project παρέμενε η ίδια παρά την αλλαγή κυβερνήσεων (από τους… Σαμαροβενιζέλους στον Τσίπρα και πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη).

Όλα καλά λοιπόν για την προοπτική του έργου, μέχρι που ήρθε η στιγμή να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Κάπου εκεί, αντί να βρεθεί λύση, αρχίσαν να ανακαλύπτονται προβλήματα. Να το κράτος δεν μπορεί να βάλει μία, να το κόστος θα είναι μεγαλύτερο, να τα έσοδα από την λειτουργία θα είναι λιγότερα επηρεάζοντας την προοπτική απόσβεσης…

Ως συνέπεια της… αναταραχής, ξεκίνησαν και οι γκρίνιες. Είναι κακό το σχέδιο γιατί έχει πολύ μπετόν, είναι κακό γιατί δίνει πολλά στους ιδιώτες, είναι, είναι, είναι... Στην αναμπαμπούλα, να και οι δήμαρχοι της Δυτικής πλευράς της πόλης, να υψώσουν τη δική τους φωνή: αφού θα βάλει το κράτος λεφτά για το έργο, γιατί να μην βάλει κάτι παραπάνω ώστε να μεταφερθεί η ΔΕΘ δυτικά;



*Πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ, η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν σταθερά προσανατολισμένη στην προώθηση του έργου, δεσμευόμενη πως θα βρεθούν τα περίπου 125 εκατομμύρια που χρειάζονται. Έκτοτε, η ιστορία άρχισε να θολώνει. Αυτοί που βρήκαν δεκάδες εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ και 140 ακόμη για την ανάπλαση του Βοτανικού (γήπεδο ΠΑΟ), δεν είχαν τίποτα για τη Θεσσαλονίκη, ψάχνοντας λύση αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιώτες. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν στο διαφαινόμενο ναυάγιο μερίδιο ευθύνης ανήκει και την διοίκησή της ΔΕΘ που δεν μέτρησε καλά και δεν υπολόγισε σωστά το απαιτούμενο κόστος, αναπροσαρμόζοντας διαρκώς το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης

Και καθώς «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», οι ιδιώτες οσμίστηκαν ευκαιρία και άρχισαν να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.

Οι φόβοι αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι διογκώθηκαν και να οργιάζουν οι φήμες πως στο τραπέζι τίθεται θέμα για πλήρη ιδιωτικοποίηση του project με εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες ακόμη και της ίδιας της διοργάνωσης των εκθέσεων. Όπως αποκάλυψε το portal της «Μακεδονίας», makthes.gr, στο τραπέζι βρίσκεται ένα ακραίο σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα δοθούν σε ιδιώτες το οικόπεδο- φιλέτο, το brand name της ΔΕΘ και αρκετά εκατομμύρια, για να προχωρήσει το έργο το οποίο στην ολότητά του θα εκμεταλλεύονται οι ίδιες ιδιωτικές εταιρείες.

Κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την πόλη. Ούτε μία στο εκατομμύριο.

Τι θα σημαίνει αυτό; Τα γνωστά, συνηθισμένα και θλιβερά:

Είτε πως ανάπλαση… γιοκ και άρα παραμονή της ίδιας κατάστασης με τα άσχημα και μη λειτουργικά κτίρια της ΔΕΘ η οποία θα μπει σε μια πορεία παρακμής και πλήρους απαξίωσης.

Είτε πως θα μπει άδοξο τέλος στο σχέδιο και την δουλειά που έγινε και θα συζητάμε από την αρχή για το τι θα γίνει.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος. Ουδεμία αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ και την συνέντευξη Τύπου και προσπάθεια με διαρροές, να διαμορφωθεί κλίμα αμφισβήτησης του σχεδίου ανάπλασης που υποτίθεται είναι ακόμη ενεργό.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Ας γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και οι βασιλεύοντες αυτήν, πως οι Θεσσαλονικείς δεχόμεθα μόνον σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις. Ας προχωρήσουν το έργο αναλαμβάνοντας να καλύψουν τα απαιτούμενα 120 εκατομμύρια σε βάθος εξαετίες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (δεν είναι δα και τόσο πολλά 20 μύρια τον χρόνο για την Θεσσαλονίκη που την φλόμωσαν στο ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις…).

Ή ας πουν, φεύγει η ΔΕΘ ανατολικά ή δυτικά και ο χώρος της στο κέντρο της πόλης αξιοποιείται ως μητροπολιτικό πάρκο (να πάρει η πόλη ανάσα), ως τεράστιο υπόγειο πάρκινγκ (να μείνουν εκτός πυρίκαυστης ζώνης τα ΙΧ ώστε να μπορέσουμε να απλώσουμε δίκτυο πεζοδρομήσεων στο ιστορικό κέντρο), να δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο κέντρο εκδηλώσεων και ποικιλόμορφων δράσεων.


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.09.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.