ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να γίνει «Προσβάσιμη Πόλη» (φωτ.)

Δημήτρης Λαζόπουλος28 Φεβρουαρίου 2021

Να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε προσβάσιμη πόλη για τα Άτομα με Αναπηρία, φιλοδοξεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο άμισθος ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, για θέματα αναπηρίας και ιδρυτής της «Metavasis-Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναπηρία», Γιάννης Καστούρας, παρουσιάζει μιλώντας στη «ΜτΚ», το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Προσβάσιμη Πόλη» το οποίο έχει εκπονήσει ο ίδιος και περιλαμβάνει 11 δράσεις.

Νέου τύπου κάθετη θέση στάθμευσης ΑμεΑ

1η δράση: Ανάπλαση των ειδικών θέσεων στάθμευσης για τα ΑμεΑ. Κάθε οριζόντια αναπηρική θέση θα έχει κατά μήκος της μία μεγάλη ράμπα για να κατεβαίνει ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου κατευθείαν σε επίπεδη επιφάνεια. Έχουν ανακαινιστεί, πιλοτικά, ορισμένες θέσεις στάθμευσης και εντός του έτους αναμένεται να προκύψει ανάδοχος για να ανακατασκευάσει όλες τις θέσεις.

Ακόμη, γίνεται αξιολόγηση των θέσεων στάθμευσης και επαναχωροθέτηση γιατί σε μία μελέτη που είχε διενεργήσει προεκλογικά ο κ. Καστούρας, είχε διαπιστώσει ότι μόνο το 15% των θέσεων είναι χρηστικές.

2η δράση: Έχουν εγκατασταθεί 36 ηχητικά συστήματα προειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε διαβάσεις πεζών, σε σημεία που υπέδειξε η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος.

3η δράση: Θα γίνει αξιολόγηση των οδηγών όδευσης τυφλών από το μηδέν σε συνεργασία με την ΕΤΒΕ ώστε να γίνει λειτουργικό το μονοπάτι.

4η δράση: Τεχνικές εργασίες σε σχολικά κτήρια για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στις εισόδους και την κατασκευή υγειονομικών χώρων ΑμεΑ. Το έργο το οποίο έχει, ήδη, αναλάβει ανάδοχος θα εξασφαλίσει προσβασιμότητα στο σύνολο των σχολείων και υγειονομικούς χώρους σε έναν «επαρκέστατο αριθμό», διαβεβαιώνει ο κ. Καστούρας.

5η δράση: Μέσω του «Παίζουμε όλοι μαζί» θα εγκατασταθούν ειδικά παιχνίδια σε παιδικές χαρές του δήμου, ώστε όλα τα παιδιά να παίζουν μαζί και να εξοικειώνονται στη συνύπαρξη από μικρή ηλικία, τονίζει ο κ. Καστούρας. Στόχος της διοίκησης είναι να τροποποιηθούν οι 20 από τις 60 παιδικές χαρές. Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2021 και «μέχρι τις αρχές του 2022 πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί» και οι 20, λέει ο κ. Καστούρας. Σημειώνει, δε, πως τρεις παιδικές χαρές έχουν ήδη ανακαινισθεί: στον Κήπο της Μουσικής στην παραλία, στην Αγίου Νέστορος και στη Λογοθέτου στο Ποσειδώνιο. Ακόμη, το πάρκο ΑμεΑ που πρόκειται να δημιουργηθεί στο παλιό ορφανοτροφείο επί της οδού Γρ. Λαμπράκη, θα ονομαστεί «Πάρκο για Όλους», διότι ο τίτλος «Πάρκο ΑμεΑ» που προβλεπόταν «είναι η επιτομή του διαχωρισμού», διαμηνύει ο ίδιος. Το εν λόγω έργο αναμένει ακόμη τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

6η δράση: «Συναισθάνομαι και Αλλάζω». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ετοιμάζεται βιωματική εκπαίδευση σε τρεις διαδοχικές φάσεις: 1η) ένα ενεργό ΑμεΑ θα μιλήσει στα παιδιά για να περάσει το μήνυμα ότι η αναπηρία δεν είναι τροχοπέδη για την κοινωνική και επαγγελματική ευημερία, 2η) βιωματική εκπαίδευση με τη χρήση αναπηρικών αμαξιδίων, λευκών μπαστουνιών, μασκών και ωτοασπίδων σε συνεργασία με εκπαιδευτές και με την «υπερπολύτιμη συνδρομή του αναπηρικού κινήματος, δηλαδή των επί μέρους συλλόγων ΑμεΑ», δηλώνει ο κ. Καστούρας, 3η) στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, οι μαθητές που θα έχουν περάσει τις προηγούμενες φάσεις, θα κάνουν καταγραφή και αξιολόγηση των υποδομών στον αστικό ιστό. «Η ελπίδα της κοινωνίας είναι η νέα γενιά. Αυτά τα παιδιά θα γίνουν το φωτεινό αύριο γιατί δυστυχώς πολλές φορές εμείς οι ενήλικοι είμαστε άσχημο παράδειγμα με τη συμπεριφορά μας για τα παιδιά μας», επισημαίνει ο ίδιος. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη νέα σχολική χρονιά και θα αφορά μαθητές Α’ Γυμνασίου «γιατί είναι μία ηλικία στην οποία υπάρχει ο συγκερασμός της ηλικίας που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση ο χαρακτήρας και ήδη έχει, εν μέρει, μία ενεργό συμμετοχή στα κοινά, δηλαδή κινείται», εξηγεί ο κ. Καστούρας.

7η δράση: Δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα γεωεντοπισμού σημείων ενδιαφέροντος για ΑμεΑ. Θα περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης, υγειονομικούς χώρους σε διαθέσιμες επιχειρήσεις εστίασης, προσβάσιμα πάρκα, νοσηλευτικά ιδρύματα. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί και εκκρεμεί η υλοποίηση.

8η δράση: Σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιχειρηθεί να διευθετηθεί η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ και ράμπες. Ο δήμος βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά με την οποία ο πολίτης θα φωτογραφίζει τον παραβάτη, θα περνάει αυτόματα η φωτογραφία στην πλατφόρμα της αστυνομίας και θα βεβαιώνεται το πρόστιμο. Προαπαιτούμενο είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που ορίζει ότι για τη βεβαίωση της παράβασης απαιτείται η φυσική παρουσία και η ιδία αντίληψη από τον αστυνομικό, συμπληρώνει ο κ. Καστούρας. Παράλληλα, εισηγήθηκε στην ΚΕΔΕ να γίνει κεντρική η διαχείριση του συστήματος ψηφιακού ελέγχου στάθμευσης στις θέσεις των ΑμεΑ, προκειμένου ο δημότης οποιουδήποτε δήμου της χώρας να μπορεί να σταθμεύει σε οποιαδήποτε θέση ΑμεΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

9η δράση: Επικοινωνία με υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για την προσβασιμότητα και την ύπαρξη υγειονομικών χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα ο κ. Καστούρας έχει εισηγηθεί να θεσπιστεί ένα πιστοποιητικό προσβασιμότητας, ενώ για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ο κάθε επαγγελματίας θα προμηθεύεται μία ράμπα, ούτως ώστε να κάνει την επιχείρησή του προσβάσιμη για τα εμποδιζόμενα άτομα.

10η δράση: Οι υπηρεσίες του δήμου αξιολογούν τους χώρους όπου προσέρχεται κοινό, για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα.

11η δράση: Ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από τα δημοτικά ΜΜΕ. Ο κ. Καστούρας ετοιμάζει μάλιστα εκπομπή με τον τίτλο «Metavasis-Αναπηρία αυτή η Άγνωστη» στην οποία θα γίνεται ιατρική παρουσίαση των αναπηριών και θεματική παρουσίαση κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Εξάλλου, δεσμεύεται ότι εν ευθέτω χρόνω θα αντικατασταθούν οι μη λειτουργικές ράμπες και υπενθυμίζει πως υπάρχει το συνεργείο άμεσης επέμβασης της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο επιδιορθώνει τη ράμπα μόλις λάβει σχετική καταγγελία.

Τα λεγόμενα «τυφλά» σημεία, όπου η ράμπα από ένα πεζοδρόμιο δεν οδηγεί σε άλλη στο απέναντι, ο δημότης μπορεί να τα καταγγέλλει στον δήμο, ενώ μπορεί να επικοινωνεί και με τον κ. Καστούρα για προτάσεις και καταγγελίες στο e-mail I.kastouras@thessaloniki.gr.

Επίσης, προαναγγέλλει κοινές δράσεις με την ΕΣΑμεΑ, με την οποία συζητούν για πρωτόκολλο συνεργασίας.

«Ο στόχος του δημάρχου και ο δικός μου, είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας τόπος φιλικός για τα ΑμεΑ, όπου θα μπορούν να έχουν το αυτονόητο: μία φυσιολογική καθημερινότητα», καταλήγει ο κ. Καστούρας.

Νέου τύπου οριζόντια θέση στάθμευσης ΑμεΑ
Παιδική χαρά για όλα τα παιδιά
Παιδική χαρά για όλα τα παιδιά
Παιδική χαρά για όλα τα παιδιά
Παιδική χαρά για όλα τα παιδιά


Ράμπα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Ράμπα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Το λογότυπο της δράσης του δήμου


Ο Γ. Καστούρας

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.