Η επιλογή του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης «στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.
Εδώ και πολλά χρόνια η πανεπιστημιακή και επιχειρηματική κοινότητα της πόλης επαναλάμβανε, μονότονα σχεδόν, ότι η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές να προσελκύσει τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (RnD) μεγάλων εταιρειών. Έχει πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ένα αξιόλογο οικοσύστημα καινοτομίας, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και μία θέση που επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα Βαλκάνια. Προοπτικές είχε, επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες δεν είχε. Κι αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που η επένδυση της Pfizer είναι πολύ σημαντικό νέο, γιατί το Digital Hub που θα εγκαταστήσει είναι ένα από τα έξι του παγκόσμιου δικτύου που αναπτύσσει η Pfizer. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η Pfizer θα δημιουργήσει άλλα τέσσερα τέτοια κέντρα στις ΗΠΑ και ένα στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου.
H Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του CEO της Pfizer παγκοσμίως, δρος Άλμπερτ Μπουρλά. Όμως τέτοιου μεγέθους πολυεθνικές εταιρείες δεν λαμβάνουν αποφάσεις με συναισθηματικά κριτήρια. «Στην Pfizer δεν σου χαρίζεται τίποτα. Όπως ο ίδιος ο κ. Μπουρλά αγωνίστηκε για να κερδίσει αυτήν τη θέση, έτσι και η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα και αφού πειστήκαμε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή» αναφέρουν στη «ΜτΚ» πηγές από την εταιρεία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιλογή πραγματοποιήθηκε έπειτα από το ενδελεχή αξιολόγηση της χώρας ως προς τις δυνατότητες που παρέχει σε τεχνογνωσία στον τομέα ψηφιακής τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analytics). «Η Ελλάδα ανταγωνίστηκε ανάμεσα σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και πέτυχε μία εξαιρετική επιτυχία, που την εντάσσει στον παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής τεχνολογίας» προσθέτουν. Η εταιρεία εξέτασε και τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Κρήτης, αλλά κατέληξε στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή διαδραμάτισε και ο μεγάλος αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στον τομέα αυτόν που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, και η νευραλγική θέση της Θεσσαλονίκης στο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων.
Η καθοριστική συνάντηση στο ΑΠΘ
Καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση έπαιξε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ της chief technology officer και άλλων στελεχών της Pfizer και φορέων της πόλης (μεταξύ αυτών ο τότε πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, καθηγητές της Ιατρικής και της Πολυτεχνικής, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κ. Λουφάκης, εκπρόσωποι του ΕΚΕΤΑ και spin off εταιρειών, του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος κτλ.). Επί τέσσερις ώρες εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας παρουσίασαν το «φάκελο Θεσσαλονίκη», το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει αναπτυχθεί εδώ, το επιστημονικό δυναμικό. «Ανάλογες παρουσιάσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης κάναμε και σε άλλες εταιρείες, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες υπολογιστικών συστημάτων. Ήταν η πρώτη φορά που η απόφαση ήρθε τόσο σύντομα» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Μήτκας.
Επιχειρησιακά έτοιμο το 2020
«Στόχος μας είναι να είναι επιχειρησιακά έτοιμο μέσα στο 2020, με τη δυνατότητα δημιουργίας έως και 200 θέσεων εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα αναζητήσουμε ενεργά το χώρο που θα στεγάσει την υποδομή, ενώ θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα. Επίσης, θα ξεκινήσουμε επαφές με τοπικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και τεχνολογικά κέντρα, ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνεργασίες για την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού και την υλοποίηση στρατηγικών έργων» αναφέρουν στη «ΜτΚ» πηγές από την Pfizer.
Πολλαπλασιαστικά οφέλη
Στην παρούσα φάση δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως σε οικονομικούς όρους το ύψος της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου κέντρου δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας 200 θέσεων εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την τοπική και εθνική οικονομία. Σημαντική παράμετρο αποτίμησης της επένδυσης αποτελεί η συμβολή της στη μείωση του φαινομένου brain drain, σημειώνουν πηγές από την Pfizer. Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μία ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, η οποία «θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες αιχμής στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχει σχεδιασμός για την παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις στη χώρα. Συγκεκριμένα, ένα μέρος από το ύψος των επενδύσεων θα αντισταθμίζεται με μείωση του Clawback.
Ο θεσσαλονικιός CEO της Pfizer
Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής και εργάστηκε ως ασκούμενος κτηνίατρος, προσλήφθηκε το 1993 στο τμήμα Animal Health της Pfizer στην Ελλάδα, ως τεχνικός διευθυντής. Το 2001, έχοντας ήδη αναλάβει μια σειρά από θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη, μετακινήθηκε στις ΗΠΑ, όπου πέρασε από πολλές επιτελικές θέσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, οπότε και έγινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας φαρμακευτικής εταιρείας.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/9/2019.