ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη μαθαίνει στα «παιδιά» της να διαχειρίζονται τα τρόφιμα και… τα ρομπότ

Δημήτρης Λαζόπουλος05 Νοεμβρίου 2022

Το μοναδικό Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής στη χώρα θα λειτουργεί το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να συντονίσει τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να προάγει τη βιωσιμότητα του διατροφικού συστήματος, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη γαστρονομία της πόλης, δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον κομμάτι του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.

Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Μαρία Καραγιάννη, για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, ο δήμος θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Το ΣΔΠ έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτούμενο έργο «Food Trails» του προγράμματος Horizon, που υλοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με 11 ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο διάλογος για θέματα διατροφικής πολιτικής έχει ανοίξει στον δήμο, εδώ και 10 χρόνια παράγοντας, ήδη, κάποια αποτελέσματα όπως το «Food Trails» και η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο ΔΔΠ της UNESCO.

«Σήμερα η ανάγκη για τα τρόφιμα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, με την χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση αλλά και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και η προαγωγή πρακτικών και διατροφικών συστημάτων που προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη, έχει έρθει στο προσκήνιο και μάλιστα με την μορφή της επισιτιστικής κρίσης, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Και αυτή είναι και η φετινή θεματική, να μην μείνει κανένας πίσω. Οι πόλεις και οι Δήμοι μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο, με τη διαμόρφωση πολιτικών και ως o συνδετικός κρίκος του τοπικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη κοινού οδικού χάρτη», εξηγεί η ίδια.

Υπό αυτό το πρίσμα ο δήμος προετοιμάζει το ΣΔΠ έχοντας ξεκινήσει, ήδη, διεργασίες με φορείς όπως η Κεντρική Λαχαναγορά, το ΑΠΘ, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα και σε εν δυνάμει ενδιαφερόμενους.

«Το κάλεσμα αφορά θέματα που απασχολούν και τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία» σημειώνει η κ. Καραγιάννη και αναφέρεται στις τέσσερις θεματικές που θα εστιάσουν:

1. Παραγωγή και διάθεση τροφίμων.

2. Διατροφή και διατροφικές ιδιαιτερότητες.

3. Αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων, το γνωστό «Food Waste».

4. Σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον αστικό ιστό και διαρκής εκπαίδευση παιδιών και εφήβων στην υγιεινή διατροφή και στον τρόπο παραγωγής της τροφής.

Στόχος του δήμου είναι «να διαμορφώσουμε πολιτικές και καλές πρακτικές που μπορούν να αναπαραχθούν από άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και να αποτελέσουν μοχλό πίεσης προς τη διαμόρφωση νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η αντιδήμαρχος.

Το project του ΣΔΠ «πλάθεται» τα τελευταία 10 χρόνια και αυτή τη στιγμή στήνεται μία ομάδα εντός δήμου που απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη και ανάλογα με τις τέσσερις θεματικές, θα δημιουργηθούν οι ομάδες εργασίας. Σε αυτές τις ομάδες ο δήμος αναζητά φορείς ή μεμονωμένους επαγγελματίες της διατροφής για να ενταχθούν στο project.

Σε έξι μήνες ο δήμος θέλει να έχει την πρώτη στρατηγική διατροφικής πολιτικής η οποία θα υιοθετηθεί από την πόλη, ώστε όλες οι δράσεις που θα ενταχθούν να μην είναι μόνο υποχρέωση του δήμου, αφού ο δήμος διαδραματίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Ενδεικτικά, η σπατάλη των τροφίμων αφορά μεν και τον δήμο, ο οποίος θα εντάξει τους καφέ κάδους στο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά αφορά και τους εστιάτορες και τα ξενοδοχεία. Μία από τις σκέψεις είναι η σύναψη συνεργασιών των επαγγελματιών με οργανώσεις και φορείς, ώστε τα μαγειρεμένα τρόφιμα που περισσεύουν ή συσκευασμένα τρόφιμα που βαίνουν προς την ημερομηνία λήξης τους, να διοχετεύονται σε δομές όπου θα καταναλωθούν.

Ακόμα και στη γαστρονομία βασικός άξονας θα είναι η ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της πόλης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αναδεικνύονται τα προϊόντα που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους, που επιλέγονται από τους chef, ενώ θα προάγονται τα τοπικά προϊόντα. Επίσης, «με ποιες μεθόδους έρχονται τα ψάρια, πώς μαγειρεύονται, τι κουζίνες έχουν τα εστιατόρια, τι ρεύμα», είναι μερικά ακόμα στοιχεία που θα εξετάζονται για να αναζητούνται οι βέλτιστες πρακτικές.

Καθώς δεύτερος πυλώνας του «Food Trails» είναι η αστική γεωργία, δηλαδή η εκπαίδευση της κοινότητας και ιδίως των παιδιών για τον τρόπο παραγωγής της τροφής που καταναλώνει, ένας ακόμη στόχος θα μπορούσε να είναι η λειτουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων, προκειμένου «Να ανοίξει στους πολίτες και αυτή την επιλογή και να μιλήσουμε για δράσεις που βλέπουμε στην Ευρώπη, όπως η στρατηγική ‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’», λέει η αντιδήμαρχος.

Παράλληλα, «βλέπουμε πολλά παιδιά με κοιλιοκάκη άρα πρέπει να μιλάμε για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη», όπως επίσης χρειάζεται να τεθεί το θέμα της παχυσαρκίας πολύ έντονα μέσα στα σχολεία, τονίζει η κ. Καραγιάννη. Τέλος, το επόμενο διάστημα ο δήμος θα στήσει λαχανόκηπους μέσα σε σχολικές αυλές, οπότε τα παιδιά θα συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων.

Εκπαιδευτική ρομποτική

Εκπαιδευτικά εργαστήρια Ρομποτικής και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ετοιμάζει ο δήμος για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Την αίτηση υποβάλλουν οι γονείς/ κηδεμόνες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

α) για δημότες Θεσσαλονίκης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

β) για κάτοικους του δήμου Θεσσαλονίκης, φωτοτυπία λογαριασμού ρεύματος ή τηλεφώνου ή αερίου.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα (διάρκειας 90’ /εργαστήριο) στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, στα παλιά δημοτικά σφαγεία, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Συνολικά θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα 105 παιδιά, τα οποία θα χωριστούν ηλικιακά σε επτά τμήματα των 15 ατόμων.
Θα έρθουν σε επαφή με καθένα από τα πεδία του Science Technology Engineering & Math (S.T.E.M.), τόσο στην τάξη όσο και εκτός. Θα δουλέψουν μέσω projects ρομποτικής πραγματικού κόσμου, θα μάθουν για το μέλλον και τις δικές τους δεξιότητες, θα μάθουν πώς να χειριστούν όσα τα ρομπότ «δεν θα κάνουν ποτέ», όπως η δημιουργικότητα, οι διαπροσωπικές δεξιότητες και η επίλυση πρωτότυπων προβλημάτων και θα διασκεδάσουν.

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/robots/
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της διεύθυνσης Παιδείας στα τηλέφωνα: 2313318665 και 2313318663.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.