ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και του Γρηγόρη Λαμπράκη (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team10 Μαΐου 2023

Του Γιάννη Γκουμάκη

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στοn μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες Ζάτουνα».

Οι εκδηλώσεις που θα έχουν ως θεματική τους τους Αγώνες του Μάη του '36 και του '63 για τη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Μάιο, μετατίθενται για το Σεπτέμβρη λόγω των τραγικών γεγονότων των Τεμπών και λόγω εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρη Λαμπράκη και γιος του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ, ανέφεραν πως οι εκδηλώσεις προγραμματίζονταν για τον Μάιο, όμως λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και των εθνικών εκλογών κρίθηκε προτιμότερο να μεταφερθούν για τις αρχές του φθινοπώρου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Μουσείο θα είναι σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης, που συμφώνησαν και «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα τη μετονομασία της Λεωφόρου Λαγκαδά σε Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Μεταξύ άλλων, στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνονται έκθεση με μουσειακό αρχείο, συμπόσιο για τον Μίκη Θεοδωράκη, εκδήλωση τιμής για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και δημιουργία παραρτήματος της χορωδίας του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σχετικά με τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκης Θεοδωράκης είπε πως «από την πρώτη στιγμή οι τέσσερις δήμοι ομοφωνήσαμε, αγωνιστήκαμε και προωθήσαμε άμεσα τις αποφάσεις μας. Δυστυχώς, άλλου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις, πέρα από τη λογική και τα ιστορικά δεδομένα, απέρριψαν την πρόταση. Θα επανέλθουμε άμεσα ώστε να προλάβουμε στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου να προβούμε στην αποκάλυψη των πινακίδων της μετονομασίας της Λεωφόρου».

"Φέτος οι εκδηλώσεις προετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη. Το μουσείο του Μίκη είναι στη Ζάτουνα, δίπλα στη Δημητσάνα όπου είχε εκτοπιστεί με την οικογένειά του και όπου μεγαλούργησε, ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη κατά της Χούντας. Έχουμε παράρτημα στην Αθήνα και συζητάμε κινησεις και στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη όμως επιλέχτηκε επίσης γιατί ο Μίκης δεν ανήκει στην Αρκαδία ούτε στην Αθήνα. Είναι παγκόσμιος", δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

"Ευχαριστώ τους δημάρχους αλλά το θέμα έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικά θέματα. Θέλουμε να γίνει η πρόταση των 4 δήμων γιατί ολόκληρη η λεωφόρος μπορεί να αποτελέσει ένα ανοικτό μουσείο. Ο Μίκης είναι και Ρίτσος, είναι και Ελύτης, είναι και Γκάτσος. Κι αν σκεφτείτε ότι στη Λαγκάδα υπάρχουν τόσα τοπόσημα. Τα συμμαχικά, οι δωδεκαόροφες, η Μονή Λαζαριστών, ένα κομμάτι της σχολής Καλών Τεχνών. Είναι ένας δρόμος που τα ενώνει όλα και μπορεί να γίνει ένας δρόμος της ενότητας, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης, τόνισε.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε πως μια εξ αυτών θα γίνει με τη συνδρομή της Λίλιαν Βουδούρη και του Μεγάρου Μουσικής κι επίσης πως σχεδιάζεται Βίβλος με τους αγώνες των Λαμπράκηδων. Παράλληλα θα διοργανωθεί το Συμπόσιο για το Μίκη της Θεσσαλονίκης με πρόταση αυτό να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού κοινοβουλίου. Το συμπόσιο θα αποτελέσει υλικό και για το ψηφιακό Μουσείο που οργανώνουν οι άνθρωποι του Μουσείου.

Σε άλλη εκδήλωση επίσης θα τιμηθούν οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, ενώ ακόμη, σε συνεργασία με το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης θα διοργανωθεί το παράρτημα της παιδικής νεανικής χορωδίας Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας στη Θεσσαλονίκη.

Εκπροσωπώντας τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Βασίλης Μωυσίδης από την πλευρά του, αφηγήθηκε μια προσωπική του ιστορία από τη συνάντηση του με το Μίκη Θεοδωράκη που οδήγησε στη φιλία τους με την οικογένειά του και τον ίδιο, ενώ μιλώντας για μια συναυλία του Μίκη στη Στοκχόλμη, τόνισε πως ο Μίκης ήταν παγκόσμια φυσιογνωμία, η οποία ενώ τιμάται παντού, δεν εχει τιμηθεί στην Ελλάδα.

 Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος του ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκης και γιος του αγωνιστή, αφηγήθηκε μια ιστορία σχετικά με τα ρούχα που φορούσε ο αγωνιστής κατά την ημέρα της δολοφονίας του, τα οποία πλέον βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια γωνιά ακριβώς απέναντι από τα κειμήλια του Μίκη Θεοδωράκη, τονίζοντας πως οι δύο μεγάλες φυσιογνωμίες βρίσκονται κοντά ακόμη και μετά θάνατον.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή που "έπεσε στο τραπέζι" να μετονομαστεί η λεωφόρος Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη, υπήρξε ομοφωνία όλων των δημάρχων και φορέων.


 "Δυστυχώς άλλες φωνές από ανθρώπους της πολιτείας απέρριψαν την πρόταση. Θα επανέλθουμε πριν τις δημοτικές εκλογές και να προλάβουμε στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου να κάνουμε και την αποκάλυψη των πινακίδων μετονομασίας σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη", τόνισε ο δήμαρχος, εξιστορώντας στη συνέχεια μια ιστορία από τα νεανικά του χρόνια. 

"Το πρώτο ξύλο που έχω φάει είναι 22 Μάϊου 1975 ως μαθητής του 4ου Γυμνασίου όπου συμμετέχοντας στο παράνομο μαθητικό συμβούλιο, είχαμε αποφασίσει την ημέρα δολοφονίας του Λαμπράκη να κάνουμε 2 ώρες αποχή και να αφήσουμε ένα γαρύφαλλο στο σημείο που δολοφονήθηκε. Μας βάλανε στη μέση οι αστυνόμοι και μας περικύκλωσαν. Μας ξυλοφορτωσαν. Ευτυχώς στη χώρα τα πράγματα άλλαξαν και είναι δημοκρατικό καθήκον όλων μας να τιμούμε με το σεβασμό μας αυτόν τον άνθρωπο αλλά και με τον όρκο μας, τα ιδεώδη της πατρίδας, της ελευθερίας, της ειρήνης και των ανθρώπων", δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του λέγοντας πως η πολιτεία οφείλει να δώσει στη νέα γενιά τα ιστορικά στοιχεία που χρειάζονται για την ανάσχεση των ναζιστικών και φασιστικών ιδεολογιών που αναδύονται. 


 Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος εργατικού κέντρου, Χάρης Κυπριανίδης, τονίζοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων στους αγώνες του 36' και του 63' ήταν η ενότητα. Αυτό το πνεύμα αποτυπώθηκε από το Γιάννη Ρίτσο και εξυμνήθει από το Μίκη Θεοδωράκη. "Δυστυχώς για άλλη μια φορά με άσχημο τρόπο, δόθηκε ένα ενωτικό μήνυμα και με τη δολοφονία του Λαμπράκη το 68'", δηλωσε. "Η πρόταση των δημάρχων για την ονομασία του λεωφόρου ήταν σύμφωνη με το εργατικό κέντρο. 

Αυτή τη φορά ολόκληρη η πόλη πρέπει να την απαιτήσει. Δε μπορεί μία αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιβάλει την άρνηση της σε μια πρόταση της πόλης με αστείες δικαιολογίες του τύπου ότι θα μπερδεύονται οι τουρίστες. Θα είμαστε δίπλα στην προσπάθεια", δήλωσε Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των φορέων κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Ελευθερίου Βενιζέλου όπου κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη του, τραγουδώντας αγωνιστικά τραγούδια, με τη συγκίνηση να είναι διάχυτη τόσο στους ίδιους όσο και σε περαστικούς από το σημείο.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.