ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βρετανία αρνείται δωρεά 35.000 λιρών για την «επιστροφή» των Γλυπτών του Παρθενώνα

MakThes Team02 Αυγούστου 2023

Η καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την “συμβολική αποπληρωμή του ποσού αγοράς” των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν πέτυχε τον στόχο της και συγκέντρωσε £35000!

Οι ακτιβιστές της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, (BCRPM) αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες που δείχνουν ότι το Μουσείο κατέχει τεράστιο αριθμό από Ελληνικούς μη “εκθεσιμους” θησαυρούς και παροτρύνουν την κυβέρνηση να υποστηρίξει την επανένωση.

Το 1816, με τους πιστωτές του να τον περικυκλώνουν, ο Λόρδος Έλγιν πούλησε τα Μάρμαρα στο βρετανικό κοινοβούλιο έναντι £35.000, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν κάτω από την φροντίδα του Βρετανικού Μουσείου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται για την επανένωση αυτών των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τα άλλα εναπομείναντα τμήματά τους επισκέπτονται πάνω από 1,6 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.


Μέλη της ελληνικής κοινότητας και της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) συγκέντρωσαν £35.000 για να αποπληρώσουν συμβολικά στην βρετανική κυβέρνηση τα κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν για να σώσουν τα μάρμαρα, δηλαδή το ποσό που είχε καταβληθεί στον Έλγιν όταν αναζήτησε διέξοδο στην πώληση των Γλυπτών απειλούμενος με οικονομική καταστροφή.

Mε τον Ρίσι Σουνακ να μετακινείται από τη μακροχρόνια θέση του Συντηρητικού Κόμματος ότι οποιοδήποτε θέμα επιστροφής είναι ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου οι προσπάθειες για να μεταπειστεί η κυβέρνηση ώστε να αποσυρθεί από αυτό το θέμα είναι κρίσιμες για το μέλλον των γλυπτών.

Πρόκειται για την αναγνώριση και τον εορτασμό του σημαντικού ρόλου που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στην προστασία αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να επανενωθούν στους πρόποδες του μνημείου από το οποίο τόσο λανθασμένα αρπάχτηκαν.

Άλλες χώρες και άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν τα θραύσματά τους, το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επικροτηθεί που εργάζεται για μια λύση και τώρα είναι καιρός η κυβέρνησή μας να σταματήσει την εμπλοκή της. Ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσουν τη θέση τους, θα δεχτούν αυτό το δώρο και θα είναι περήφανοι για τον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο Ρίσι Σούνακ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στη διατήρηση του τμήματος των Μαρμάρων που τόσο φρικτά άρπαξε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα . Ως μέλη της ελληνικής κοινότητας θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επιμένουμε ότι έχει έρθει η ώρα να επανενωθούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα.

Αυτή η μικρή οικονομική συνεισφορά είναι ο τρόπος μας να δείξουμε τις ευχαριστίες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το υπουργείο ψηφιακού πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το δώρο, πράγματι η άρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή πίστη της κυβέρνησης σχετικά με τα Μάρμαρα». – Αυγουστίνος Γαλιάσος, Μέλος BCRPM

Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια αποπληρωμής του κοινοβουλίου, η BCRPM δημοσίευσε τα ευρήματα μιας σειράς αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης που ρίχνουν νέο φως στο Μουσείο & τα Μάρμαρα.

  • Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει 108.184 ελληνικά αντικείμενα
  • Μόνο 6.493 από αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται
  • Από τις 3.382.000 αναζητήσεις που έγιναν στο ηλεκτρονικό αρχείο του Μουσείου μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, μόνο 1.936 έγιναν για τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» με 10.648 να αναφέρουν τη λέξη «Παρθενώνας»
  • Ο ενθουσιασμός του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου,για μια «Σύμπραξη του Παρθενώνα» είναι πιθανότατα μέρος μιας νέας ευρύτερης στρατηγικής μεταξύ των Επιτρόπων που δόθηκε κατά την πρόσληψη τους, κατά την οποία ερωτήθηκαν: «Ποιες είναι οι απόψεις σας για την αποκατάσταση και την προέλευση της συλλογής του BM;»..

Ο Τζορτζ Γκάμπριελ είπε ότι «οι ανησυχίες ότι η επανένωση θα «άδειαζε» κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο φαίνονται κάπως υπερβολικές όταν αναλογιστεί κανείς ότι τα 100.000 αντικείμενα που κρατούνται δεν εκτίθενται καν. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι σε περίπτωση επανένωσης θα έστελναν ακόμη και επιπλέον θησαυρούς στο Λονδίνο που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας. Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να εμπλέκεται και αυτό το απίστευτο έργο τέχνης να επανενωθεί».

Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος είπε ότι «το Βρετανικό Μουσείο δεν τηρεί αρχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται τις αίθουσες που περιέχουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα αυτή τη στιγμή. Αν όμως λάβουμε υπόψη την χρήση της ψηφιακής συλλογής του μουσείου, η ισχυριζόμενη κεντρική θέση των Γλυπτών στη συλλογή του Μουσείου φαίνεται λίγο υπερεκτιμημένη.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε ξανά τα γλυπτά σε ένα Μουσείο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον σκοπό αυτό, το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα».

Στις 18 Ιουνίου, και για τον εορτασμό της 14ης επετείου του Μουσείου της Ακρόπολης, το BCRPM διοργάνωσε την απαγγελία ενός ποιήματος 212 ετών που καταγγέλλει τον Λόρδο Έλγιν για την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα το οποιο διαβάστηκε για πρώτη φορά στην Αίθουσα 18 του Βρετανικού Μουσείου.

Η Κατάρα της Αθηνάς γράφτηκε το 1811 από τον φιλέλληνα ρομαντικό ποιητή Λόρδο Βύρωνα. Την εκτέλεσή της ανέλαβαν έξι σπουδαίες προσωπικότητες: ο υποψήφιος φέτος για Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου Μπιλ Νάι, η δημοσιογράφος και μέλος της Βουλής των Λόρδων Τζόαν Μπέικγουελ και οι ηθοποιοί Σάιμον Κάλοου, Στόκαρντ Τσάνινγκ, Αννα Σάββα και Τζάνετ Σούζμαν (πρόεδρος της BCRPM).

Την Τρίτη 1η Αυγούστου στις 11:30 π.μ. μέλη του BCRPM επισκέφτηκαν το Τμήμα Πολιτισμού, Μέσων & Αθλητισμού για να δωρίσουν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν. Το DCMS έχει πλέον επτά ημέρες για να εξαργυρώσει την επιταγή. 

Πηγή: greeklist.co.uk

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.