Η ζωή το χρόνο της πανδημίας
Πλησιάζοντας στην γιορτή της πόλης μας και στην εθνική μας γιορτή, που φέτος θα την γιορτάσουμε από το σπίτι μας και ενόψει της επιστροφής στη χειμερινή (δηλαδή την κανονική ώρα) ελπίζουμε να περάσει το δίσεκτο έτος γρήγορα και να απαλλαγούμε από την πανδημία που μας ταλαιπωρεί.
Είναι βέβαιο ότι η χρονιά που περνάει μας έκανε όλους να εξοικειωθούμε με καταστάσεις και πράγματα που ούτε καν φανταζόμασταν. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι από την φύση του κοινωνικό ον και δύσκολα μπορεί να μάθει να ζει αλλιώς. Τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα που πολλοί και ιδιαίτερα πολλές χρησιμοποιούν και μάλιστα υπερβολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματική ζωή. Αφήνουν μάλιστα αρκετές στρεβλώσεις στην προσωπικότητα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Ο άνθρωπος αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσω των εμπειριών του και αυτές είναι αισθητικές. Καμία εμπειρία δεν προσφέρει από κατασκευές και λανθασμένες σχέσεις και επιρροές. Όποιος και όποια ζει μέσα στα δίκτυα δυστυχώς δεν ζει.
Υπάρχουν πολλές χρήσεις της τεχνολογίας και εργαλεία που συμπληρωματικά με τις φυσικές αισθήσεις αναπτύσσουν την προσωπικότητα και πολλά που συμπληρώνουν τις γνώσεις μας. Στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που σπουδάζουν αυτή την εποχή έχω να πω ότι με την χρήση τεχνολογικών εργαλείων μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αυτό το ακαδημαϊκό έτος φροντίζοντας να μην συνηθίσουν να μαθαίνουν και διαβάζουν έτσι. Δυστυχώς θα περάσουμε την χρονιά έτσι αλλά ας βγάλουμε την χρονιά με τις λιγότερες απώλειες.
Ας προσπαθήσουμε στις εικονικές τάξεις να προσομοιώσουμε τις πραγματικές. Ιδιαίτερα στο σχολείο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να μείνει και να συμπληρώσει τις σπουδές τους. Να τους δείξει επίσης πως μπορεί να αξιοποιηθεί σαν εργαλείο της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η χρήση Η/Υ και εργαλείων στην διακυβέρνηση βοηθά την συμμετοχή όσων δεν μπορεί να συμμετέχουν και τους κάνει να αισθάνονται συμμέτοχοι. Δηλαδή αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό που βιώνουν μερικοί. Για αυτό είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αλλά είναι καιρός να περάσουμε και στην χρήση νέων εργαλείων –ακόμη και να ψηφίζουμε με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Θα είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση και θα συμβάλλει αποφασιστικά. Αλλά αυτή είναι μια άλλη –μεγάλη ιστορία.
Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικότητα που ζούμε είναι καιρός οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι φοιτητές και φοιτήτριες να διδαχθούν επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Για να τους οδηγήσει να δουν προοπτικές και να λειτουργήσουν αλλιώς στο μέλλον. Να επανασχεδιάσουν αυτοί μαζί με εμάς το αύριο της Χώρας με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία!
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Οκτωβρίου 2020