ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ζωή, το έργο, οι φιλανθρωπίες και τα 10 χρόνια στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Βαγγέλης Στολάκης25 Νοεμβρίου 2020

Ως έναν άνθρωπο απλό, που βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη χωρίς να κάνει γνωστές τις πράξεις του και με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, περιγράφουν στη «ΜτΚ» φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες και κληρικοί τον δικό τους «παπά Γιάννη», τον «δεσπότη τους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μιλώντας για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη, κατά κόσμον Ιωάννη Τασσιά. 

Έφυγε σε ηλικία μόλις 62 ετών μετά από μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό, μάχη την οποία έχασε στις 6.36 το πρωί της περασμένης Κυριακής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου νοσηλευόταν σε κλινική COVID-19 από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Στις 5 Ιουνίου 2020 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ενθρόνισή του, μία δεκαετία η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές δράσεις και πλούσιο έργο, ενώ το κενό που αφήνει είναι, όπως αναφέρουν όσοι τον γνώριζαν δυσαναπλήρωτο. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος Μητροπολίτης που «έφυγε» από κορονοϊό.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το 1979 και από το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ το 1982. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. 

Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικός προϊστάμενος. Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Λαγκαδά. Χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. 

Είχε συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου και λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια. Ανακαίνισε πολλούς Ιερούς Ναούς. Ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως, τα συσσίτια, το πρατήριο ενδύσεως και υποδήσεως και το κοινωνικό παντοπωλείο. 

Ανακαίνισε επίσης εκ βάθρων το Μητροπολιτικό Μέγαρο και τα Επισκοπεία στη Λητή και στο Σοχό, το Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο με πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως φροντιστηριακά μαθήματα, σχολή Βυζαντινής μουσικής, σχολή αγιογραφίας και σχολή Γονέων. 

Εκτός των άλλων, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά συνέδεσε το όνομά του με την εύρεση των ιερών λειψάνων δύο μεγάλων νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας και της Αγίας Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής.

Δυσαναπλήρωτο κενό

«Μιλούσαμε δύο-τρεις φορές την ημέρα. Την Παρασκευή τον άκουσα κάπως περίεργα αλλά το Σάββατο είχε βελτιωθεί η κατάστασή του. Ένιωθε καλύτερα. Και την Κυριακή το πρωί μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή. Μου είχε πει χαριτολογώντας όταν μπήκε στο νοσοκομείο «δήμαρχε, θα πεθάνω και ούτε κηδεία δεν θα μου γίνει» λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης ο οποίος επικοινωνούσε σχεδόν καθημερινά με τον μακαριστό Μητροπολίτη. «Ήταν από τους Ιεράρχες που συνέχεια συμβούλευε τους πιστούς να ακούν τους επιστήμονες και να τηρούν τα μέτρα» συμπληρώνει ο κ. Ταχματζίδης. 

«Το κλίμα είναι βαρύ. Άφησε σημαντικό έργο πίσω του. Έκανε πράγματα που ούτε τα έλεγε, ούτε τα διαφήμιζε. Είχε καρδιά μικρού παιδιού. Πραγματικά θα μου λείψει» λέει ο δήμαρχος.

«Μου είχε κάνει την τιμή να είμαι συνεργάτης του. Επί τέσσερα χρόνια συνεργάστηκα μαζί του στα δύο μουσεία: Λαογραφικό και Βυζαντινό που δημιούργησε ο δεσπότης από το μηδέν και τα οποία ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά την ενθρόνισή του» σημειώνει ο Στέργιος Καραγιοβάνης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκαδά. «Βοήθησε πολύ κόσμο κρυφά. Σπούδασε νέους ανθρώπους, σήκωνε το τηλέφωνο και έπαιρνε γιατρούς για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας με προβλήματα υγείας» λέει ο κ. Καραγιοβάνης. «Επρόκειτο για ένα μεγάλο κεφάλαιο του Λαγκαδά που δυστυχώς ήταν σύντομο» καταλήγει.

«Ο Σεβασμιώτατος ως Πρωτοσύγκελλος της ιστορικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, δίπλα σ’ έναν μεγάλο και σοφό Ιεράρχη, τον Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β’ τον Χρυσοφάκη, αλλά και αργότερα δίπλα στον νυν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, κατάφερε να επιβληθεί σε όλους με το ιερατικό του ήθος, με το πνευματικό του κύρος και με την γενικότερη πνευματική και ηθική του συγκρότηση αλλά προπάντων με την υποδειγματική του ζωή. Έτσι, λοιπόν, ο π. Ιωάννης, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, έγινε φωτεινό παράδειγμα για τους κληρικούς, αλλά και το σεβαστό πρόσωπο για το λαό της πόλεως, που διδάσκονταν από το κήρυγμά του και μεταρσιώνονταν από τη θεία του Ιερουργία» λέει ο πατέρας Αναστάσιος Παρούτογλου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ο πιο στενός συνεργάτης του μακαριστού Μητροπολίτη.

Υπέρ των μέτρων για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά είχε για περίπου μία εβδομάδα ήπιο πυρετό. Πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων είχε υποβληθεί δύο φορές σε τεστ για κορονοϊό τα οποία βγήκαν αρνητικά. Την Πέμπτη το απόγευμα, μία ημέρα πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, επισκέφτηκε το κέντρο υγείας όπου εντοπίστηκαν διηθήσεις στους πνεύμονες, προφανώς από βαριά πνευμονία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου «ο Μητροπολίτης είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε Κλινική COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού COVID-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα».

Στην τελευταία του συνέντευξη (Radio North 98) που παραχώρησε στον υπογράφοντα λίγες ώρες πριν εισαχθή στο νοσοκομείο καλούσε τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα, να φορούν τις μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και ήταν πολέμιος όσων υιοθετούν fake news. 

«Η Εκκλησία μας πάντοτε από την πρώτη στιγμή ελάμβανε και μέτρα προστασίας για τους πολίτες, για τα μέλη της, για τους Ιεράρχες» έλεγε. 

«Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που επηρεάζονται από τα fake news και δεν θέλουν να ακούσουν την επίσημη φωνή ούτε της Πολιτείας, ούτε της Εκκλησίας. Αυτοί οι άνθρωποι φέρουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα όσα επισυμβαίνουν και θα επισυμβούν και το παράπτωμά τους αυτό είναι μία εγκληματική πράξη γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων τους με τις δικές τους επιπόλαιες κρίσεις και απόψεις» σημείωνε στην τελευταία συνέντευξη του. Ο μακαριστός Μητροπολίτης σε δηλώσεις του (OPEN) υπερασπίστηκε τη Θεία Κοινωνία λέγοντας «Το κρασί όπως ξέρετε έχει οινόπνευμα. Και μέσα στο οινόπνευμα οι ιοί, δεν ζουν».

 Είχε συμμετάσχει, στη δοξολογία της 26ης Οκτωβρίου στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός, ενώ οι ιερείς κατηγορήθηκαν από ορισμένους επειδή δεν φορούσαν μάσκες. «Να γίνει μία διάκριση, την ώρα που έγινε το ρεπορτάζ ιερείς κι αρχιερείς ευρισκόμασταν στο στάδιο της προετοιμασίας για να εισέλθουμε στον ναό για να αρχίσουν τα τελετουργικά και να αρχίσει η τήρηση των νόμων και των όρων που προβλέπουν οι κανονισμοί που αφορούν την προστασία για τον κορονοϊό» είχε δηλώσει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Νοεμβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.