Ο θάνατος του 62χρονου κτηνοτρόφου στο ποιμνιοστάσιο του στην Καρδίτσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 απασχόλησε σήμερα, Παρασκευή, το δικαστήριο στη Λάρισα στο πλαίσιο της δίκης για τον φονικό κυκλώνα Ιανό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και άφησε πίσω τρεις νεκρούς και καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις και ζωικό κεφάλαιο.
Όπως γράφει το larissanet.gr, ο 62χρονος ήταν ένας από τους τρεις νεκρούς και την επίδικη μέρα, τη μέρα δηλαδή που ο Ιανός «χτύπησε» την Καρδίτσα, βρισκόταν στο ποιμνιοστάσιο του το οποίο ήταν πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας κοντά στον ποταμό Γαμβρά. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο ο θάνατος του προήλθε από πνιγμό από λασπώδες υλικό. Η σορός του εντοπίστηκε την επόμενη μέρα.
Σήμερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας εξέτασε τον γιο του 62χρονου και την σύντροφο του. Η τελευταία κατέθεσε πως ο πεθερός της έφυγε από το σπίτι του στην Καρδίτσα κάποια στιγμή μεταξύ πέντε με έξι το απόγευμα για να πάει στο ποιμνιοστάσιο να ταΐσει τα ζώα όπως έκανε κάθε μέρα. Ωστόσο εκείνο το απόγευμα όπως επεσήμανε η μάρτυρας, ξεκίνησε νωρίτερα από το σπίτι λόγω της βροχής που ξεκίνησε να πέφτει.
Η μάρτυρας ανέφερε επίσης τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έκαναν το βράδυ και την επόμενη μέρα προκειμένου να προσεγγίσουν το σημείο και να τον βρούνε μέχρι που τελικά εντόπισαν την σορό του το πρωί του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου.
Τις προσπάθειες που έγιναν για να προσεγγίσουν το σημείο περιέγραψε στο δικαστήριο και ο γιος του 62χρονου. Αρχικά ανέφερε πως στις 18 Σεπτεμβρίου επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη και φτάνοντας στην επιχείρηση που εργαζόταν στην Καρδίτσα στις 8.30 το βράδυ είδε τα πλημμυρισμένα χωράφια και αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος καθώς το ποιμνιοστάσιο του πατέρα του δεν απείχε πολύ από εκεί που βρισκόταν.
Στη συνέχεια κατέθεσε πως προσπαθούσε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον πατέρα του κάτι που κατάφερε τελικά στις 10 παρά το βράδυ. «Χρειάζομαι βοήθεια, πνίγομαι» ήταν τα τελευταία λόγια του 62χρονου στον γιό του σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο τελευταίος στο δικαστήριο. Σχετικά με τα αναχώματα στο ποτάμι στο συγκεκριμένο σημείο κατέθεσε πως δεν υπήρχαν ενώ σε ερώτηση για το αν ήταν καθαρό το ποτάμι απάντησε πως υπήρχε θαμνώδης βλάστηση.
Κατέθεσε επίσης πως όταν ζήτησε βοήθεια από την Πυροσβεστική για να προσεγγίσουν το σημείο, του απάντησαν πως δεν γίνεται ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω εκείνη την μέρα, απάντησε πως η Πυροσβεστική θα μπορούσε να κάνει «περισσότερες ενέργειες».
Σε ερωτήσεις σχετικά με το αν υπήρχε ειδοποίηση από τις Αρχές για το φαινόμενο, η πρώτη μάρτυρας κατέθεσε πως μέχρι τις 11-12 το βράδυ δεν είχαν καμία ειδοποίηση προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «αν είχε έρθει νωρίτερα το 112 δεν θα έβγαινε κανένας από το σπίτι του».
Στη συνέχεια εξετάστηκαν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων κοντά στην πόλη της Καρδίτσας. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΤΚ Ζαϊμίου κατέθεσε πως η περιφέρεια Θεσσαλίας το καλοκαίρι πριν τον Ιανό μετά από δικό του αίτημα, έφτιαξε ένα κανάλι στο χωριό για να τους προστατεύει από τα νερά που έρχονταν από άλλα χωριά. Ανέφερε επίσης πως το ποτάμι είχε λεύκες και πλατάνια και για την κοπή τους υπήρχε θέμα με το Δασαρχείο.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του τότε αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρδίτσας ο οποίος ανέφερε πως στις 18 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε δύο φορές το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας(ΣΟΠΠ) και πως στις 8 το βράδυ έστειλε αίτημα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για ενεργοποίηση του 112 το οποίο χτύπησε όπως κατέθεσε περίπου στις 9.30 το βράδυ. Πρόσθεσε επίσης πως τα φρεάτια στην πόλη ήταν καθαρά και πως λόγω της έντασης της βροχής τα νερά δεν γινόταν να απορροφηθούν.
Η δίκη πλέον θα συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ενός εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.
Θυμίζουμε πως οι κατηγορούμενοι είναι δέκα μεταξύ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι είναι η πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και η ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.
Πηγή: Larissanet.gr