ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με «περιτύλιγμα» Κασσελάκη, λέει το ΠΑΣΟΚ

Βαγγέλης Στολάκης01 Οκτωβρίου 2023

Μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη ακόμα να μην έχει ξεκινήσει την επίθεση στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, αφού έχουν περάσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, και τα υψηλόβαθμα «πράσινα» στελέχη στις τοποθετήσεις τους να αφήνουν να εννοηθεί πως η ανάδειξή του και η εκλογή του δεν αποτελεί εμπόδιο στην στόχευση που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι γεγονός ότι τόσο οι βουλευτές όσο και οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταπιάνονται με τον κ. Κασσελάκη στα «πηγαδάκια». 

Εκείνο που τους προβληματίζει είναι το επικοινωνιακό χάρισμα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατά πόσο ο ίδιος θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα μετά τις δύο εκλογικές ήττες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. 

Για το λόγο αυτό, καθώς δεν θέλουν να του δώσουν... πόντους, ο κ. Κασσελάκης περνά κάτω από τα ραντάρ της Χαριλάου Τρικούπη χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να μένει στο απυρόβλητο.

Έντονες διεργασίες το επόμενο δίμηνο

Το επόμενο δίμηνο για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι ένα δίμηνο με έντονες διεργασίες: εντός και εκτός Βουλής. Αυτό άλλωστε επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου πλην του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη έλαβαν το λόγο σχεδόν όλοι οι βουλευτές. 

Ο κ. Ανδρουλάκης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδιαμόρφωσαν έναν οδικό χάρτη για το επόμενο δίμηνο με παρεμβάσεις στη Βουλή και την κοινωνία για τα θέματα της υγείας, του αυξημένου κόστους διαβίωσης, τα αγροτικά και την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες περιοχών. 

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν στη «ΜτΚ» πως το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής δίνει πλεονέκτημα στον Νίκο Ανδρουλάκη να αντιπαρατεθεί ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και προτάσεις νόμου, διαδραματίζοντας το ρόλο της «αξιόπιστης» αντιπολίτευσης όπως άλλωστε έχει επαναλάβει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει δέσμη προτάσεων, που θα επικοινωνηθούν κοινοβουλευτικά και με πολιτικές δράσεις καθώς σημασία για το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη «έχει η ανάδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας».

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται μάλιστα να μην αρκεστεί στα βέλη που ρίχνει και θα εξακολουθήσει να ρίχνει στη ΝΔ αλλά θα επαναφέρει στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε προεκλογικά τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνο που πριμοδότησε τη ΝΔ. 

«Κοινός τόπος των τοποθετήσεων στην ΚΟ ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ηττήθηκε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση είναι εδώ, ίδιος, απλά με άλλο περιτύλιγμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μετά την συνεδρίαση της ΚΟ. Οι λέξεις δε «... απλά με άλλο περιτύλιγμα» προαναγγέλλουν όσα θα ειπωθούν από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τον νέο αρχηγό.

Εσωτερικές πιέσεις

Παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, με κύριο εκφραστή τους τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ φέρεται να ζήτησε αλλαγή αφηγήματος και στρατηγικής εξαιτίας των εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να επιμένει στον δικό του οδικό χάρτη, που μάλιστα παρουσίασε από το Ζάππειο σε συνέντευξη Τύπου πρόσφατα. 

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες να τεθεί ως στόχος του κόμματος η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές που έρχονται και όχι οι επόμενες εθνικές εκλογές, όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές είναι «ορόσημο» όχι όμως ο «σταθμός» και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή των συσχετισμών στις επόμενες εθνικές εκλογές, οπότε κι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει το πρόγραμμα διακυβέρνησής του να είναι εκείνο που θα αντιπαρατεθεί με το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας.

Και μπορεί η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη μέχρι στιγμής να μην πιέζεται από την παρουσία Κασσελάκη στο πολιτικό γίγνεσθαι καθώς εστιάζει στις προτάσεις κι όχι στο πρόσωπο, δεν αποκλείεται ανάλογα με τις εξελίξεις να αλλάξει ο σχεδιασμός. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εσωτερικές διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και μάλιστα... τρίβουν τα χέρια τους καθώς εκτιμούν ότι από αυτόν τον εσωκομματικό πόλεμο θα βγει κερδισμένη η Χαριλάου Τρικούπη.

Η «Βαβέλ» της Θεσσαλονίκης

Προς το παρόν πάντως, τα στελέχη του κόμματος ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Για το λόγο αυτό την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν περιοδείες ανά την επικράτεια. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου και το συνδυασμού του «Πράξεις για τη Μακεδονία». 

Στον δήμο Θεσσαλονίκης το κόμμα επίσημα αποφάσισε να μην δώσει συγκεκριμένη στήριξη, και αυτό γιατί στην πόλη μαίνεται εδώ και μήνες μία «πράσινη» κόντρα, ενώ συγκεκριμένα στελέχη φέρονται να ζήτησαν την διαγραφή συντρόφων τους που συμμετέχουν στις παρατάξεις Ζέρβα που έχει τη στήριξη της ΝΔ και Πέγκα που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην «πράσινη» κομματική οργάνωση της Θεσσαλονίκης είναι ότι ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης Ευριβιάδης Ελευθεριάδης εδώ και μήνες βρίσκεται κοντά στην υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, επικεφαλής της «Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη» και μάλιστα πρόσφατα προχώρησε σε δημόσια δήλωση στήριξής του, ενώ ο αναπληρωτής γραμματέας της οργάνωσης, γνωστός δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για Όλους» του Σπύρου Πέγκα. 

Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι επίσης υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε συγκεκριμένους συνδυασμούς και άλλα μέλη στηρίζουν δημόσια αντίπαλες υποψηφιότητες. Μία κατάσταση που θυμίζει «Βαβέλ» και για την οποία φέρεται να είναι ενήμερος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 01.10.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.