Πιεσμένα από τα φλέγοντα προβλήματα και αρρυθμίες που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ανηφόρα που έχει πάρει το κόστος κατασκευής των έργων και τα προσκόμματα που βάζει συνεχώς η Κίνα (με τα συνεχόμενα lockdown), τα οικονομικά μεγέθη της Ικτίνος Μάρμαρα προσγειώνονται ανώμαλα, με την εταιρεία ωστόσο να επιμένει στην εφαρμογή του επενδυτικού της πλάνου. Παράλληλα από τον Μάιο η αισιοδοξία δείχνει να επιστρέφει καθώς η ζήτηση από την Κίνα τονώνεται, γεγονός που δίνει σημαντικές ανάσες στα μεγέθη της εταιρείας. Aξίζει να σημειωθεί πως μάρμαρα της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμβληματικά κτήρια και χώρους λατρείας σε Μέκκα και Μεδίνα!
Φωτογραφία από MECCA GRAND MOSCUE SAUDI ARABIA
Με μείωση πωλήσεων και σημαντική πτώση κερδών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την Ικτίνος, η οποία δεν θα διανείμει μέρισμα κερδών στους μετόχους της για τη χρήση του 2021, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Αναλυτικά, οι πωλήσεις της μητρικής στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ανέρχονται σε 6,6 εκατ. ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ανερχόταν σε 8,5 εκατ. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση κατά 1,9 εκατ. και σε ποσοστό 23%. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ από 9,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο μειωμένος κατά 1,8 εκατ και σε ποσοστό 19,5%.
Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής για το Α΄ 3μηνο του 2022, ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά Α΄ 3μηνο του 2021 ανερχόταν σε 2,8 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 59%. Αντίστοιχα σε ενοποιημένη βάση το EBITDA ανήλθε στο 1,85 εκατ. (από 3,3 εκατ. ευρώ) μειωμένα κατά 1,4 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 75% και τα προ φόρων κέρδη στα 640 χιλ. ευρώ (έναντι 1,9 εκατ.) μειωμένα κατά 1,26 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 66%.Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 31/3/2022 ήταν σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με αυτόν της 31/12/2021.
Η ΙΚΤΙΝΟΣ, της οποίας κατά 97% σχεδόν τα οικονομικά της μεγέθη βασίζονται στις εξαγωγές, με το βλέμμα στο μέλλον, επεκτείνεται στις αγορές Ινδίας, Αιγύπτου, Τυνησίας που απορροφούν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου. Σταθερές αγορές παραμένουν η Βόρεια Αμερική και τα ΗΑΕ.
Σκιαγραφώντας τα εμπόδια της φετινής χρονιάς στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε η εταιρεία σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, η διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης Ιουλία Χαΐδά, στάθηκε στο άλμα των ναύλων και στη γενικότερη μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που προκαλούν δεύτερες σκέψεις και αναβολές στην υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων ανά τον κόσμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ζήτηση του μαρμάρου. «Αυξήθηκαν τα πάντα και οι πελάτες μας το κατανοούν, τα κοστολόγια είναι αυξημένα. Μάιο και Ιούνιο βλέπουμε ότι ανεβαίνει η αγορά, ανακάμπτει και η ζήτηση από την Κίνα σιγά σιγά», σημείωσε η κ.Χαΐδά.
Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έκανε στην απότομη πτώση των πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών εταιρειών του κλάδου.
Από την άλλη πλευρά, η Ικτίνος μέσα και από αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, ΗΑΕ και άλλες χώρες (ανοίγονται και νέες αγορές, όπως πχ η Ινδία και η Τυνησία που προαναφέραμε), έχει καταφέρει φέτος να περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεών της από την Κίνα στο 30% από το 60% που ήταν πέρυσι.
Πάντως, η εισηγμένη προκειμένου να ματακυλήσει τμήμα του αυξημένου κόστους της, προχώρησε από την 1η Ιουνίου σε αύξηση τιμολογίων στα έτοιμα προϊόντα.
Οι επενδύσεις δε σταματούν…
Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. διαθέτει σήμερα 10 ενεργά λατομεία, τα οποία βρίσκονται κατά πλειοψηφία στη Βόρεια Ελλάδα (μεταξύ των οποίων σε Θάσο και Δράμα). Τα μάρμαρα που εξάγονται από τα λατομεία έχουν ξεχωριστή ποιότητα αλλά και χρώματα, ενώ έχουν διακοσμήσει σημαντικά και εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εξόρυξης χρησιμοποιούνται οι πιο μοντέρνες τεχνικές, ενώ οι διαδικασίες παραγωγής εξελίσσονται διαρκώς.
Η εταιρεία έχει βάλει στις ράγες αυτό το διάστημα τρία επενδυτικά προγράμματα. Το πρώτο στη ΒΙΠΕ Δράμας ύψους 7 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί κατά 65%, το δεύτερο ύψους 8,2 εκατ. στα λατομεία Βώλακα (το 70% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας προέρχεται από εκεί) ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2024, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με καινοτόμο πρόγραμμα ύψους 200 χιλ. ευρώ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Φωτογραφίες από λατομεία Βώλακα και Θάσου
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το αιολικό πάρκο ισχύος 22 Mw στο νομό Δράμας λειτουργεί κανονικά με βάση σταθερή προσυμφωνημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.