«Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για τα δεδομένα στον τομέα της υγείας που να χαράσσει συγκεκριμένους στόχους για την επόμενη δεκαετία» γράφει στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Ο ίδιος παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για το Κατάρ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλ. Μόσιαλου:
«Κάτι που εντυπωσίασε την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία 2.5 χρόνια, ήταν ότι πολύ σημαντικές επιστημονικές εργασίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων δημοσιεύθηκαν αρκετά νωρίτερα από μεγάλα πανεπιστήμια, από ερευνητές του Ισραήλ ή του Κατάρ.
Το Κατάρ είναι μια μικρή χώρα με οργανωμένο σύστημα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ενώ το Ισραήλ μια χωρά μικρότερη από την Ελλάδα, που έχει 4 δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εμείς έχουμε ένα: τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Tα ασφαλιστικά ταμεία του Ισραήλ έχουν πολύ καλές βάσεις δεδομένων που καταγράφουν όλες τις συναλλαγές των ασφαλισμένων τους με τις υπηρεσίες υγείας ενώ είναι δυνατή η σύνδεση με τις στατιστικές θνησιμότητας της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, τα μητρώα ασθενειών και ασθενών και σε ορισμένες περιπτώσεις με στοιχεία χρήσης υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας και αποκατάστασης.
Οι καλές βάσεις δεδομένων και στις 2 αυτές χώρες λοιπόν, επέτρεψαν την άμεση συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν και πολύ πιο εύπορα και καλύτερα χρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας.
Την άνοιξη του 2016 είχα επισκεφτεί το Ισραήλ για να συμμετάσχω σε ένα συνέδριο πολιτικής της υγείας και επισκέφτηκα το Clalit Research Institute.
Αυτό είναι το ερευνητικό κέντρο του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου του Ισραήλ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν πως τα γραφεία του ήταν σε μια σχετικά υποανάπτυκτη περιοχή του Τελ Αβίβ, στο ισόγειο ενός κτιρίου που έμοιαζε σχετικά εγκαταλειμμένο.
20 περίπου ερευνητές και διοικητικοί υπάλληλοι δούλευαν σε ένα ανοιχτό χώρο χωρίς πόρτες και κλειστά γραφεία αναλύοντας στοιχεία συνεχώς. Τώρα, 6 χρόνια μετά έχουν μετακομίσει σε πολύ καλύτερο χώρο και έχουν καλύτερες υποδομές. Η μικρή αυτή ομάδα των ισραηλινών ερευνητών έχει παράξει σημαντικό έργο και εξαιρετικές δημοσιεύσεις στο χώρο της ανάλυσης δεδομένων υγείας, σε συνεργασία με αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Γιατί τα γραφώ όλα αυτά;
Γιατί σίγουρα μπορούμε να μάθουμε κάτι από το Ισραήλ έχοντας μάλιστα ως συγκριτικό πλεονέκτημα ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο που είναι ο βασικός πληρωτής των υπηρεσιών υγείας στη χωρά μας, αλλά και μια εταιρεία του δημόσιου, την ΗΔΙΚΑ, η οποία καταγραφεί όλες τις συναλλαγές που χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο τομέα. Η διαφορά μας με τους Ισραηλινούς είναι πως εμείς δεν έχουμε τις αναλυτικές δυνατότητες που έχουν αυτοί σε καθένα από τα 4 ασφαλιστικά τους ταμεία. Συλλέγουμε πολλά στοιχεία αλλά δεν τα επεξεργαζόμαστε. Ούτε για να αποκομίσουμε γνώσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ούτε για να ανακτήσουμε πληροφορίες για τις ελλείψεις, αλλά ούτε και για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του ιδιωτικού τομέα, στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποκτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για τα δεδομένα στον τομέα της υγείας που να χαράσσει συγκεκριμένους στόχους για την επόμενη δεκαετία».