ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου: Μια γιορτή για το ελληνικό σινεμά με καθολικό εισιτήριο τρία ευρώ

Ελένη Θεοδωρίδου15 Μαρτίου 2024

Την περεταίρω ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιχειρεί το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) το οποίο φέτος καθιερώνει την Ελληνική Ημέρα Κινηματογράφου με την φιλοδοξία η ημέρα να γίνει θεσμός.

Η Ελληνική Ημέρα Κινηματογράφου γιορτάζεται φέτος για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του ΕΚΚ και καθολικό εισιτήριο στις αίθουσες τρία ευρώ. Οι λεπτομέρειες για την δράση παρουσιάστηκαν σήμερα, 15/3 σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το ΕΚΚ στο περίπτερό του που φιλοξενείται στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην συνέντευξη τύπου παρεβρέθηκαν Μάρκος Χολέβας, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ, η Γιάννα Σαρρή διευθύντρια της Διεύθυνσης προώθησης Hellas Film, η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ και αιθουσάρχης στη Βέροια και ο υπεύθυνος Τύπου του ΕΚΚ, Δημήτρης Μπούρας.

Ξεκινώντας ο κ. Μπούρας, σημείωσε πως η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου βασίζεται «στην πεποίθηση του ΕΚΚ ότι η ελληνική ταινία μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά στην ελληνική κινηματογραφική αίθουσα σε καιρούς ραγδαίων δομικών αλλαγών για την κινηματογραφία και τη διανομή του κινηματογραφικού έργου σε όλοι τον κόσμο».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χολέβας τόνισε ότι το ΕΚΚ κατά καιρούς έχει κάνει προσπάθειες να πλησιάσει την ελληνική ταινία και να την «δέσει» με το ελληνικό κοινό -κυρίως στην Αθήνα- το οποίο είναι και ένας από τους βασικούς σκοπούς του Κέντρου, δηλαδή είναι η προβολή και προώθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ σημείωσε επίσης πως εδώ και καιρό επεξεργάζονται την ιδέα για την ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου αλλά τους πρόλαβαν αρχικά οι διανομείς με την Ημέρα Κινηματογράφου στις 26 Οκτωβρίου. Η Ημέρα Κινηματογράφου έχει γιορταστεί ήδη δύο χρονιές με πολλή μεγάλη επιτυχία, γεγονός που επίρρωσε την προσπάθεια του ΕΚΚ  για την υλοποίηση της Ελληνικής Ημέρας Κινηματογράφου. «Υπάρχει μια δυσαρμονία για το πώς οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ελληνική ταινία συγκριτικά με άλλες χώρες και τις αντίστοιχες δικές τους ταινίες. Ελληνικές ταινίες που έχουν πετύχει στο εξωτερικό εδώ δε ξεπερνάνε τους χίλιους θεατές» είπε χαρακτηριστικά. «Άλλος λόγος που κάνουμε αυτή τη δράση είναι γιατί θέλουμε να έχουμε ένα σημαντικό ρόλο στη στήριξη της αίθουσας η οποία πλέον δοκιμάζεται από το σινεμά στο σπίτι. Αποτελεί βασική πεποίθησή μας, όπως και των Ευρωπαίων, πως η αίθουσα είναι ο φυσικός χώρος του κινηματογράφου» πρόσθεσε ο κ. Χολέβας.

Η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη μίλησε για «την πολύπαθη αίθουσα και την λανθασμένη αντίληψη που επικρατούσε τόσα χρόνια».
«Η ελληνική ταινία μέχρι πρότινος δύσκολα πήγαινε στην αίθουσα και ακόμα πιο δύσκολα έφερνε θεατές. Οι αιθουσάρχες δεν τολμούσαν εύκολα να επιλέξουν ελληνικές ταινίες, δεν πίστευαν σε αυτές ώστε να τις προβάλλουν. Πλέον τα πράγματα άλλαξαν και ερχόμαστε στις 26 Μαρτίου να γιορτάσουμε το σινεμά στη γλώσσα μας» ανέφερε. Η κ. Βλαχογιάννη επεσήμανε επίσης ότι το ελληνικό σινεμά ήταν παρόν με 35 ταινίες μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Οι αίθουσες πλέον γεμίζουν ο θεατής θέλει να βλέπει ελληνικές ταινίες και αυτές εύλογα βρίσκουν το δρόμο τους στις αίθουσες. Είτε η ταινία απευθύνεται σε σινεφίλ είτε σε ευρύ κοινό, το box office στις ελληνικές αίθουσες έχει αρχίσει να επανέρχεται» τόνισε η κ. Βλαχογιάννη και σημείωσε πώς το 2023 επανήλθε η κανονικότητα στις αίθουσες, με 7,5 εκατομμύρια εισιτήρια και το peak πριν την πανδημία είχε αγγίξει τα 8 εκατομμύρια. Οι τρεις πρώτες ταινίες σε επίπεδα εισιτηρίων ήταν η Barbie της Γκρέτα Γκέργουικ, το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν και η Φόνισσα της Εύας Νάθενα.


Η Γιάννα Σαρρή, ανέφερε πώς στο κάλεσμα για την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου ανταποκρίθηκαν άμεσα οι διανομείς, οι αιθουσάρχες και Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Όπως εξήγησε, στις 26 Μαρτίου θα συμμετέχουν όλες οι ελληνικές παραγωγές των τελευταίων 4 χρόνων, ασχέτως αν συμμετείχε στην παραγωγή τους το ΕΚΚ. Από τις 148 ταινίες έχουν επιδοτηθεί οι 92 μέχρι στιγμής και στη δράση συμμετέχουν 55 αίθουσες σε 28 πόλεις της Ελλάδας, στοιχεία που μέχρι τότε μπορεί να αλλάξουν καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Στόχος είναι να επιστρέψει το κοινό στις αίθουσες και στις ελληνικές ταινίες».

Το μπάτζετ για την δράση υπολογίζεται στις 290.000 ευρώ, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Χολέβας, «πρόκειται για μια δοκιμή. Εάν υπάρξει ανταπόκριση θα αναπτύξουμε και θα εμπλουτίσουμε τη δράση»..

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.