ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ Fast Forward Forum ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ημερίδα «ΜτΚ» και makthes.gr: Αναβάθμιση υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός δομών και συνεργασίες το τρίπτυχο της αλληλεγγύης

Βαγγέλης Στολάκης06 Φεβρουαρίου 2024

Το δίχτυ προστασίας προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας που απλώνεται από την Πολιτεία και την Εκκλησία συνεχώς μεγαλώνει, ωστόσο κρίνεται αναγκαίο ορισμένες δομές και προγράμματα να εκσυγχρονιστούν, όπως αναγκαία είναι η μείωση της γραφειοκρατίας για την καλύτερη συνεργασία κράτους και ιδιωτών αλλά και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων, ώστε να μην παρουσιάζονται αλληλοκαλύψεις και κενά. 

Αυτά, είναι μεταξύ άλλων τα βασικά συμπεράσματα από την συζήτηση που διεξήχθη στη δεύτερη ενότητα με θέμα: «Μέριμνα για την Κοινωνική Συνοχή: Οικογένεια - Πρόνοια - Υγεία. 

Το πλαίσιο για την εφαρμογή αποτελεσματικών και δίκαιων πολιτικών στα πεδία της Αλληλεγγύης και της Ισότητας» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας Fast Forward Forum με τίτλο: «2030-Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.



Σ. Ζαχαράκη: Εξαντλούμε τα περιθώρια όταν υπάρχει ανάγκη

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη κατά την τοποθέτησή της εστίασε στις δράσεις του νεοσύστατου υπουργείου του οποίου προΐσταται αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αλλά και τη στήριξη της νεολαίας και της νέας γενιάς. Αναφέρθηκε στον αυξημένο προϋπολογισμό του υπουργείου της, ο οποίος ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ -μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνονται στην παροχή επιδομάτων όπως τα αναπηρικά, στέγασης, παιδιού κ.ά. «Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας ακόμα και σε ανθρώπους που μπορεί κάτι να μην πήγε καλά» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Για το δημογραφικό ειδικότερα η κ. Ζαχαράκη μίλησε για ανάγκη αντιμετώπισής του με ρεαλιστικούς όρους, κάνοντας ειδική αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. «Η Κεντρική Μακεδονία είχε μία μείωση 4,6%» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός. Για τα κίνητρα αναφορικά με το δημογραφικό, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να προστεθούν στη λίστα και άλλα προϊόντα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αύξηση του επιδόματος γέννας, που πρόσφατα ανακοίνωσε η ίδια με τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Εξαντλούμε τα περιθώρια όταν υπάρχει ανάγκη» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη. «Αυξήσαμε πολύ σημαντικά το επίδομα γέννας. Δεν είναι τυχαίο ότι μια οικογένεια για ένα παιδί θα πάρει από 2.000 ευρώ, 2.400 ευρώ» σχολίασε η κ. Ζαχαράκη. Ανέφερε επίσης ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα συμπεριληφθεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η μακροχρόνια φροντίδα ενώ ήδη γίνονται ενέργειες και για την επιστροφή εκείνων που εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για μείωση της φορολογίας για κάποιον που μεταφέρει την έδρα του από το εξωτερικό στη χώρα. Είναι μία διαβούλευση Εθνικής Υπόθεσης, ώστε όλο αυτό να είναι πιο ολιστικό, πρακτικό και ορατό», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε πως με απόφαση του πρωθυπουργού διπλασιάστηκε το ποσό φτάνοντας στο 1 δισ. Ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε έχουν ήδη εκταμιευθεί 163 δάνεια. H κ. Ζαχαράκη μίλησε για τους υπόλοιπους πυλώνες του Σχεδίου Δράσης, που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου. Για την ενδοοικογενειακή βία σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και ξενώνας και συμβουλευτικό κέντρο για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.


Δ. Βαρτζόπουλος: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αναβάθμιση της Υγείας

Πως η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. 

Κληθείς να σχολιάσει μάλιστα τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της «ΜτΚ» στα οποία καταγράφεται η εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων στο έμψυχο δυναμικό των δομών Υγείας της πόλης όχι όμως στις παρεχόμενες υπηρεσίες τόνισε: «Η εμπιστοσύνη του κόσμου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε. 

Ότι οι σχολές ιατρικής και νοσηλευτικής παράγουν εξαιρετικούς επιστήμονες και εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, οι οποίοι διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Η δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ταχύτητα, είναι εύλογη. Το σύστημά μας υπάρχει εδώ και 40 χρόνια και είναι παρεμφερές με εκείνο της Αγγλίας, των σκανδιναβικών χωρών και της Νότιας Ευρώπης. 

Στηρίζεται δηλαδή αποκλειστικά στο κράτος και τη χρηματοδότηση από αυτό» δήλωσε μεταξύ άλλων. Και αναφέρθηκε στα δυο βασικότερα προβλήματα του ΕΣΥ κατά την άποψή του. «Η μη κάλυψη των κενών θέσεων λόγω των χαμηλών μισθών και η εν γένει δημοσιοΰπαλληλικού χαρακτήρα διοίκηση. Στο δικό μας σύστημα τα στελέχη δεν αξιολογούνται βάσει της αποδοτικότητας στο πεδίο αλλά βάσει των επιστημονικών δεξιοτήτων και της αρχαιότητας» εξήγησε.

Μάλιστα μίλησε και για κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς της Ελλάδας να παραμείνουν στη χώρα και να μην αναζητήσουν εργασία σε κάποια χώρα του εξωτερικού με καλύτερες απολαβές. «Δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να δουλέψουν παράλληλα και ως ιδιώτες, πάντα υπό αυστηρό έλεγχο, φιλοδοξούμε να κρατήσουμε τους επιστήμονές μας στην Ελλάδα» είπε ο κ. Βαρτζόπουλος. 

«Χρειαζόμαστε μία συνολική αναβάθμιση του συστήματος και είναι σαφές πως η υγεία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, το δημόσιο σύστημα δίνει 2.000 ευρώ ανά κεφαλή τον χρόνο για υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ στην Αγγλία το ποσό φτάνει στις 6.000 και στις χώρες της Σκανδιναβίας τις 7.000. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες, αλλά θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να πετύχουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ» είπε.

Ο κ. Βαρτζόπουλος μίλησε και για τις πολιτικές που αφορούν την ψυχική υγεία. «Προωθούμε μία σημαντική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το πεδίο της ψυχικής υγείας, καθώς τα δημογραφικά και τα ιατρικά δεδομένα έχουν αλλάξει θεαματικά και η προσέγγιση του 1980 και του 1990 δεν απαντά στις ανάγκες του σήμερα. Στις μέρες μας το προσδόκιμο επιβίωσης είναι σημαντικά υψηλότερο άρα έχουμε, για παράδειγμα, περισσότερους ανοϊκούς ασθενείς που χρειάζονται πλήρη καθημερινή φροντίδα. Τι κάνουμε λοιπόν; Διαλύουμε τις παλιές υπηρεσίες και δημιουργούμε μια νέα ενιαία δομή για την ψυχική υγεία, η οποία θα μπορεί να καταγράφει κάθε νέο περιστατικό, σε κάθε περιοχή της χώρας και θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ασθενείς, ανάλογα με τις ανάγκες τους» τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος.


Μητροπολίτης Φιλόθεος: Απαιτούνται συνεργασίες για να βρούμε λύσεις

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεου, μία από τις πρώτες του μετά την ενθρόνισή του, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας και ειδικότερα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κυρίως σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική.

«Απαιτούνται συνεργασίες για να βρούμε λύσεις για κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν όλους» σημείωσε ο κ.κ. Φιλόθεος χαρακτηριστικά. «Στη φύση της Εκκλησίας είναι να συντρέχει στον πόνο κάθε ανθρώπου, είτε πνευματικά είτε υλικά. Επιθυμούμε και εργαζόμαστε για τη σωτηρία του ανθρώπου χωρίς να σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του και αφήνουμε το παρόν του. Μπορούμε να συμβάλλουμε με τη συμπαράστασή μας στη δυσκολία του αδυνάμου γιατί η Εκκλησία πρέπει πρωταρχικά πρέπει να λειτουργεί ως κοινότητα» τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, απαντώντας μάλιστα θετικά στο ερώτημα εάν η Εκκλησία χρήζει εκσυγχρονισμού. 

«Ασφαλώς και χρειάζεται εκσυγχρονισμό κυρίως στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, βλέπουμε και παρουσιάζουμε τα πράγματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε μία γλώσσα της δεκαετίας του ’80, όταν βρισκόμαστε στο 2024. Ασφαλώς και χρειάζεται να εγκαταλείψουμε κάποια στερεότυπα. Αλλά να εγκαταλειφθούν και κάποια στερεότυπα για εμάς, όπως το τι να την κάνει την περιουσία η Εκκλησία, δεν τη χρειάζεται. Την περιουσία δεν θα την κρατήσω για τον εαυτό μου θα την αξιοποιήσω για το καλό όλων. Κάποιος είπε ότι το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, λειτουργεί μόνο όταν είναι ανοιχτό» είπε. 

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί. Να αξιοποιήσουμε τους πολλούς ανθρώπους που έρχονται σε εμάς. Όταν ο άλλος προσφέρει, θέλει να αξιοποιείται και αυτό που προσφέρει. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαλεγόμαστε με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όπως έχουν σήμερα όχι με τους όρους της δεκαετίας του ’40 και του ’50. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια φαραωνικά κτήρια για παιδιά της μεταπολεμικής περιόδου, που δεν μπορούν να έχουν την ίδια χρησιμότητα σήμερα. Πρέπει να δημιουργηθούν μικρές δομές που θα μπορεί το παιδί να λειτουργεί σαν το σπίτι του» είπε ο κκ. Φιλόθεος τονίζοντας πάντως πως τα όρια μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας είναι σαφή. 

Μιλώντας με αριθμούς για το έργο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι μιλάει για τις 42 ενορίες που ανήκουν στην Μητρόπολη. Αναφερόμενος στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης τόνισε ότι προσφέρει βοήθεια σε άπορους μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγους, πολύτεκνους, ηλικιωμένους που δυσκολεύονται, ανύπαντρες μητέρες, ενώ βοηθά και το έργο συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Όπως είπε στις 42 ενορίες λειτουργούν ισάριθμα παραρτήματα, ενώ σε 17 από αυτές υπάρχουν συσσίτια αγάπης. Το 2023 οι δράσεις της Μητρόπολης ανήλθαν σε 250.000 ευρώ.



Μ. Δερμεντζοπούλου: Η αλληλεγγύη στο DNA της ΠΚΜ

Τους πέντε άξονες για ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στους ευάλωτους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου. Υποστήριξε ότι η αλληλεγγύη είναι στο DNA της διοίκησης της ΠΚΜ όλα αυτά τα χρόνια, αφού είναι αυτή που, όπως είπε, διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή στην περιοχή. 

«Είναι αυτή που στηρίζει τη δημόσια υγεία, προκειμένου οι δομές και οι υποδομές της να εκσυγχρονίζονται διαρκώς, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό το λόγο, στόχος της διοίκησής μας είναι όλοι οι διαθέσιμοι πόροι που έχουμε ως ΠΚΜ είναι να προσωποποιούνται και να φτάνουν σε κάθε πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης η κ. Δερμεντζοπούλου υπογράμμισε ότι το αναγνώρισαν πρόσφατα οι πολίτες, αξιολογώντας με πολύ εμφατικό τρόπο την προσφορά της σε όλες τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και σε όλους όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Ανέφερε μάλιστα ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 50.000 πολίτες. 

 Η κ. Δερμεντζοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ορισμένα ζητήματα που, όπως είπε, πρέπει να λυθούν από κοινού με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου οι πολίτες να νιώσουν ότι «είμαστε πραγματικά δίπλα τους, αρωγοί και συμπαραστάτες στη δύσκολη καθημερινότητά τους». Το πρώτο, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, αφορά στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους. Το δεύτερο είναι η συμπληρωματικότητα των πρωτοβουλιών των εμπλεκόμενων φορέων. Το τρίτο, όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, είναι ο διαρκής έλεγχος και αξιολόγηση του έργου των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών, με έναν ετήσιο απολογισμό, όπως κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη δημόσια λογοδοσία μας στους πολίτες.

Το τέταρτο, σύμφωνα με την ίδια, είναι η εξέλιξη της αλληλεγγύης. Και το πέμπτο, η ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε, όπως είπε, «στοχευμένα και συμπληρωματικά να προσθέσουμε ακόμα μια πηγή ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας υγείας, η οποία μπορεί να μας κάνει όλους ακόμα πιο αποτελεσματικούς, ακόμα πιο χρήσιμους στο κοινωνικό σύνολο».


Σ. Αναστασιάδης: Μονόδρομος η βιώσιμη ανάπτυξη για τις μεγάλες εταιρείες

Στην προσφορά μεγάλων εταιρειών μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε ένα μέρος της κερδοφορίας τους να επιστρέφει στην κοινωνία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Αναστασιάδης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου HELLENiQ ENERGY. 

«Προσπαθούμε και θεωρούμε χρέος μάς ένα ποσοστό των κερδών να επιστρέφει στην κοινωνία, γιατί στο τέλος δεν παύουμε να είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και μέρος μιας πολύ σημαντικής αλυσίδας που δεν είναι διακεκομμένη, αλλά κρίκοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο» τόνισε. 

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας εντάθηκε λόγω των πολλαπλών κρίσεων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η HELLENiQ ENERGY ήταν ο φορέας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά κατά την πανδημία. Αναφορικά με την ανάγκη εξάλειψης της γραφειοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως για όλες τις εταιρείες που έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό και έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν όσα δίνουν στην κοινωνία, η γραφειοκρατία και τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι τροχοπέδη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Αναστασιάδης στα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης.

«Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι μονόδρομος για όλες τις μεγάλες εταιρίες. Στα πλαίσια αυτά επενδύουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια προκειμένου να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση ενός συνόλου παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις μας για τον Εκσυγχρονισμό και την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.