Για το πολλά υποσχόμενο σχέδιο του Arxellence 2 της Alumil, που αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου Οικιστικού και Επιχειρηματικού Κέντρου στην παλιά βιομηχανική περιοχή στα όρια του λιμένος Θεσσαλονίκης, μίλησε ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς στην ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» και του makthes.gr με θέμα “Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης”.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Alumil στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με στόχο να γίνει ανάπλαση και αξιοποίηση σε μια περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης που θα επιφέρει νέες ευκαιρίες. Η Alumil προχώρησε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής των 120.000 τ.μ. που έχει επιλεχθεί. Έγιναν 173 τεχνικές μελέτες και υπήρχαν 6 διακρίσεις στον διαγωνισμό.
«Πριν από μερικά χρόνια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, έχοντας εμπειρία από εξωτερικό, από περιοχές που είδαμε να μεταμορφώνονται πραγματικά, όπως στο Βανκούβερ, τον Καναδά και την Βομβάη. Ήταν περιοχές που αν δεν τις έλεγες σκουπιδότοπους σίγουρα τις έλεγες υποβαθμισμένες, κι όμως τις είδαμε να μεταμορφώνονται σε επιχειρηματικά κέντρα. Έτσι, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε το Arxellence 2, θέλοντας να κάνουμε κάτι για τη Θεσσαλονίκη, κάτι που σίγουρα είναι δύσκολο. Εμείς δεν έχουμε κανέναν συμφέρον από αυτό, ούτε έχουμε ιδιοκτησία ούτε σκεφτόμαστε να χρίσουμε» είπε ο Γιώργος Μίλωνας για τον τρόπο που άρχισαν να οραματίζονται το δύσκολο εγχείρημα του Arxellence 2.
Η περιοχή που έχει επιλεχθεί βρίσκεται πίσω από το λιμάνι, ενώ συμπεριλαμβάνει και την περιοχή του FIX. «Μετά από μεγάλη μελέτη και αφού τραβήξαμε με drone όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη επιλέξαμε την συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, έχει μπροστά της το λιμάνι και εντός του σχεδίου είναι και το FIX. Συνολικά, υπάρχουν 44 ιδιοκτησίες ιδιωτικές και δημόσιες μέσα στην περιοχή που έχει επιλέγει» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Alumil, το όραμα του Arxellence 2 παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό. «Η μελέτη και ο διαγωνισμός έγινε μέσα στην πανδημία. Το παρουσίασε στον πρωθυπουργό και ο ίδιος είπε ότι είναι μια σημαντική παρέμβαση που αξίζει να κάνουμε εξαιρέσεις και να δώσουμε κίνητρα για να συμμετέχουν κι άλλοι σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μυλωνάς.
Μάλιστα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ανάμεσα στις συζητήσεις είναι να χτιστεί και ένα κτίριο 60 ορόφων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος για πράσινο.
«Οι προτάσεις από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είναι εξαιρετικές. Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δείξουν την θάλασσα μέσα από τα κτίρια και τα κοντέινερ, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Αν γίνει αυτό θα αλλάξει τα φώτα της δυτικής Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ. Μυλωνάς