ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι η αστυνομία νεοφιλελεύθερη;

Χρήστος Μάτης08 Ιουνίου 2021

«Όταν η Πρυτανεία και οι ιδιωτικές εταιρείες security δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους και όχι την Ελληνική Αστυνομία», ανέφερε χθες σε ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι «σκοπεύει να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες».

Προφανώς η περιφρούρηση και η ασφάλεια δεν είναι στις ελάσσονος σημασίας δραστηριότητες των πανεπιστημίων, όπου οι πρυτάνεις τρώνε ξύλο στο γραφείο τους. Εδώ η καθαριότητα με το ζόρι συγκαταλέγεται σε όσες δραστηριότητες μπορούν να εκχωρούνται σε ιδιώτες. Κι η αντιπολίτευση διαγιγνώσκει "νεοφιλελευθερισμό" ακόμη και στην διαχείριση των κυλικείων.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στις 11 Μαΐου, πριν ένα μήνα, κατάγγειλε ότι «η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών Κολλεγίων».

Εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση καταγγέλλεται ότι εκχωρεί δραστηριότητες, έρχεται μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, η οποία καταγγέλλει τους διαχειριστές του δημοσίου τομέα που δεν εκχωρούν τη δουλειά τους σε ιδιώτες.

Παράλληλα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης απαντά στον Πρύτανη του ΑΠΘ για το γεγονός ότι διαπίστωσε αστυνομική απουσία στο κορονοπάρτι του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ.

Όμως αυτή είναι μια αρμοδιότητα η οποία βαρύνει την Αστυνομική Διεύθυνση. Καλώς ή κακώς, η ΓΑΔΘ έκρινε ότι δεν πρέπει να παρέμβει για να αποτραπεί το πάρτι. Φαντάζομαι δεν ρώτησε τους αστυνομικούς αν θέλουν ή δεν θέλουν να παρέμβουν.

Αυτό κρίνεται υπηρεσιακά και η Διεύθυνση είναι υπόλογη στους προϊσταμένους της. Αν της ζητήσουν εξηγήσεις, η απάντηση «δεν ήθελαν τα παιδιά, δες και την ανακοίνωση τους», δύσκολα θα γίνει δεκτή. Εκτός αν οι συνδικαλιστές διοικούν.

Πολύ δε περισσότερο που με υπερηφάνεια διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, οι πληροφορίες ότι μπήκαν αυστηρά πρόστιμα για χρήση μουσική σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Εκτός αν τα πρόστιμα όταν αποδέκτης είναι ο ιδιοκτήτης μαγαζιού μπαίνουν εύκολα, διότι στο τέλος του ρίχνεις και μια αντίσταση κατά της αρχής.

Ενώ όταν είναι ο διοργανωτής του πάρτι στην πλατεία Χημείου, έχει ασπίδα προστασίας 3.000 συμμετεχόντων. Κοινώς δηλαδή η αστυνομία για τα εύκολα. Ο πολίτης όμως θέλει την αστυνομία για τα δύσκολα.

Διότι, σύμφωνα με την Ένωση, ο πρύτανης έπρεπε να αποτρέψει το πάρτι. Την ηχορύπανση που αδιαμφισβήτητα τάραξε τους νοσηλευόμενους στα τρία παρακείμενα στο ΑΠΘ, νοσοκομεία, ποιος την ελέγχει; Τα παράνομα ποτά, που μεταφέρονται με φορτηγά, ποιος θα τα εμποδίσει να διακινούνται;

Βέβαια, αν η ΓΑΔΘ συνδιοικεί με τους συνδικαλιστές, καλά κάνουν και δίνουν εκείνοι διευκρινίσεις εκ μέρους της.

Πάντως, το μήνυμα του κυρίαρχου ρόλου των συνδικαλιστών στην αστυνόμευση, μπορεί να δίνει την ευχέρεια στην κοινωνία να ερμηνεύει διάφορες δραστηριότητες, με υπερβολικό τρόπο, αλλά βολικό στις ανησυχίες που προκαλεί το οργανωμένο έγκλημα.

Και σε κάθε περίπτωση, αν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, κρίνει ότι ο πρύτανης δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κορονοπάρτι, γιατί δεν του κάνει μια μηνυσούλα για παράβαση καθήκοντος;

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.