Η συντήρηση στο ασανσέρ που έπεσε το βράδυ της Δευτέρας, από τον 7ο όροφο των Γ’ φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σταμάτησε στον 3ο, πραγματοποιήθηκε πριν από 15 ημέρες, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου.
Υπενθυμίζεται ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει την οικονομική διαχείριση και ευθύνη των εστιών.
Η κ. Ροκοφύλλου περιγράφει στο makthes.gr ότι η TÜV AUSTRIA, o οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων, το 2022 είχε επισημάνει ορισμένες παρατηρήσεις και τότε, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχώρησε σε διαγωνισμό για όλες τις φοιτητικές εστίες της χώρας προκειμένου η OTIS που ανέλαβε το έργο, να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις και ενέργειες. «Πέρσι τον Σεπτέμβριο η TÜV AUSTRIA προχώρησε εκ νέου σε έλεγχο, εκπόνησε την τεχνική έκθεση σύμφωνα με την οποία είχαν επιδιορθωθεί όλες οι παρατηρήσεις όμως, για να δοθεί η πιστοποίηση έλειπε ένα τυπικό έγγραφο που δεν σχετιζόταν με την ασφάλεια και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Από την OTIS συντηρήσεις στα ασανσέρ γίνονται δύο φορές τον μήνα». Αύριο, αναμένεται να μεταβούν στις Γ’ Εστίες του ΑΠΘ, η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κι ένας πραγματογνώμονας ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με την πτώση του ασανσέρ.
Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επισημαίνει ότι η συντήρηση στο συγκεκριμένο ασανσέρ έγινε πριν από 15 ημέρες ενώ τα φρένα αλλάχτηκαν πέρσι γι’ αυτό και δεν κατέρρευσε στο ισόγειο. «Περιμένουμε το πόρισμα του πραγματογνώμονα και παράλληλα έχουμε αναθέσει σε εταιρεία να ελέγξει όλα τα ασανσέρ, σε όλες τις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων».
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την πτώση ασανσέρ στη Γ' Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.
«Δεν εκδόθηκε ετήσιο πιστοποιητικό ελέγχου»
Σημειώνεται ότι η TÜV AUSTRIA, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TÜV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023.
Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του».
«Η κατάσταση των υποδομών χειροτερεύει συνεχώς»
Καθηγητές, μέλη της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών», με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «Η κατάσταση των υποδομών χειροτερεύει συνεχώς». Αναφέρουν δε πως «Τα έργα συντήρησης που έχουν εκπονηθεί καθυστερούν και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής, θέρμανσης, εξοπλισμού και λειτουργικότητας που συσσωρεύονται».
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι: «Τον Οκτώβριο του 2022 φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ έπεσε από τον τρίτο όροφο γιατί κάθονταν στο περβάζι παραθύρου καθώς το αμφιθέατρο ήταν υπερπλήρες. Προχθές το βράδυ ένας από τους ανελκυστήρες των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ παρουσίασε ελεύθερη πτώση που συνοδεύτηκε με κρότο και καπνούς. Ευτυχώς το ασανσέρ ήταν άδειο και δεν υπήρξαν θύματα. Την ευθύνη χρηματοδότησης και συντήρησης των εστιών έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), φορέας που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η διοικητική οργάνωση και λειτουργία των εστιών καθώς και η κυριότητα του εξοπλισμού τους είναι αρμοδιότητες του ΑΠΘ.
Η κατάσταση των υποδομών των εστιών του ΑΠΘ χειροτερεύει συνεχώς. Τα έργα συντήρησης που έχουν εκπονηθεί καθυστερούν και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής, θέρμανσης, εξοπλισμού και λειτουργικότητας που συσσωρεύονται. Η χθεσινή απάντηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που επιρρίπτει ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία συντήρησης των ανελκυστήρων στις εστίες του ΑΠΘ "βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος". Το "δάσος" είναι η τραγική υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και συνολικότερα της δημόσιας παιδείας που αποτελεί συστηματική και σχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ συντάσσεται με τον αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών που ζουν στις εστίες του ΑΠΘ.
Καλούμε: Το Υπουργείο Παιδείας να χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ικανή για τις επισκευές και βελτιώσεις των υποδομών όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας.
Το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις φοιτητικές εστίες της χώρας ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η εξοικονόμηση πόρων που τώρα σπαταλούνται σε εργολαβίες.
Την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης σε βάθος δεκαετίας για την κάλυψη των αναγκών στέγασης τουλάχιστον του 15% των ενεργών φοιτητών σε κάθε πανεπιστήμιο.
Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. να σταματήσει τη μετάθεση ευθυνών και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής, θέρμανσης, εξοπλισμού και λειτουργικότητας των φοιτητικών εστιών της χώρας. Ο χειμώνας πλησιάζει και οι φοιτητές/τριες μας δεν θα πρέπει να βρεθούν στις συνθήκες που επικρατούσαν την τελευταία τριετία.
Τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να διοργανώσουν διαβούλευση με τους εστιακούς φοιτητές και φοιτήτριες στον χώρο των εστιών του ΑΠΘ.
Τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να προχωρήσουν στη μέγιστη δυνατή δημόσια ανάδειξη των προβλημάτων των εστιών ώστε να διεκδικηθεί η πορεία επίλυσης τους.
Τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ να ενισχύσει την ανάδειξη των προβλημάτων στις υποδομές των εστιών ώστε να ενισχυθεί η πορεία επίλυσης τους. Εμείς, καθηγητές και καθηγήτριες στο ΑΠΘ, γνωρίζουμε ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο μας για να σπουδάσουν και όχι για να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους».