Το μεταχρωματικό έλκος έχει αφανίσει μεγάλο μέρος από τα πλατάνια της Ηπείρου. Οι παραποτάμιες περιοχές στον Άραχθο, τον Λούρο και τον Αχέροντα αλλά και στην περιοχή της Κόνιτσας ήταν αυτές που πρώτες χτυπήθηκαν.
Εκατοντάδες δέντρα εξακολουθούν να χάνονται..
Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου η νόσος των πλατάνων να χτυπήσει και την συστάδα στην παραλίμνιο των Ιωαννίνων.
Και αυτό δυστυχώς συνέβη..
Σύμφωνα με το epiruspost.gr, τα πλατάνια πεθαίνουν και στην παραλίμνιο χωρίς να υπάρχει τρόπος να ανακοπεί η επέλαση της νόσου.
Το διάστημα αυτό και μετά τις υποδείξεις του δασαρχείου κόβονται δέντρα που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος αλλά και διπλανά τους καθώς αυτή είναι η μέθοδος για να σωθούν, αν τελικά αυτό γίνει εφικτό, τα υπόλοιπα δέντρα.
Στη θέση τους φυτεύονται άλλα είδη, κυρίως σφένδαμοι ή και βελανιδιές καθώς για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον απαγορεύεται να επαναφυτευθούν πλάτανοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων η επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια έχει νεκρώσει χιλιάδες δέντρα στη χώρα μας και αν δεν ληφθούν πιο σοβαρά μέτρα, η οικολογική καταστροφή τα επόμενα χρόνια αναμένεται τεράστια.
Η δραματική πρόβλεψη, όπως επιβεβαιώνεται και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί με συντονισμένες κινήσεις και αποφάσεις, τα νεκρά πλατάνια στη χώρα μας σε λίγα χρόνια θα είναι εκατομμύρια. Και όχι μόνο σε μερικές περιοχές της Ελλάδας αλλά όπου υπάρχει πλατανοδάσος, χωριό με πλατάνια ή πάρκο. Σε Εθνικούς Δρυμούς, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές. Και αυτό σημαίνει στην πράξη εικόνες των ελληνικών δασών που ούτε καν έχουμε φανταστεί…