Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες του Νομού Ιωαννίνων και σε ορισμένους τομείς ολοκληρωτικές. Ο άστατος καιρός, οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις επέφεραν την χαριστική βολή για τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» απευθύνεται με επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Υφυπουργούς αναδεικνύοντας το πρόβλημα.
Την ίδια επιστολή κοινοποιεί στους βουλευτές του Νομού και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Όπως αναφέρει στην επιστολή «οι άστατες καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον Νομό μας με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έχουν επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής.
Σε ότι αφορά τα σιτηρά, μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και σε όσες από αυτές έχουν σπαρθεί καταστράφηκαν , το ίδιο συμβαίνει και στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού μας όπου πάνω από το 90% των καλλιεργειών έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή».
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής των καθυστερήσεων πληρωμών των επιδοτήσεων αλλά και την μείωση των τιμών διάθεσης του γάλακτος, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει φτάσει σε οριακό σημείο και απειλείται πλέον με αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του Νομού και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας όπου η συμβολή του είναι τεράστια.
Η Ένωση Αγροτών απευθυνόμενη στον Υπουργό ζητά να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών του Νομού «οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, έναντι των άλλων αγροτών της χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου όπου το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο».
Να κινητοποιηθεί άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί και ο δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να δοθεί το συντομότερο αποζημίωση στον πρωτογενή τομέα.
Σημειώνει, πάντως, πως η καταγραφή των ζημιών είναι σε εξέλιξη από τον ΕΛΓΑ και κλιμάκια του. «Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και ζητά ο δήμαρχος είναι η επίσπευση των αποζημιώσεων προκειμένου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να πάρουν μία μικρή ανάσα», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας πως πλήγμα υπέστη και η κτηνοτροφία.
Καλεί τον αρμόδιο φορέα να ενεργοποιηθεί το συντομότερο, υπογραμμίζοντας πως «επιβάλλεται η διαδικασία της αποζημίωσης να διεκπεραιωθεί με ταχύτητα, γιατί αν καθυστερήσει, τότε το πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής θα είναι ανεπανόρθωτο».
Πηγή: epiruspost.gr, ΕΡΤ