Στο μέγιστο φτάνει το τελευταίο διάστημα η όχληση από τα κουνούπια στην πόλη και την περιφέρεια, η οποία ωστόσο παραμένει σε χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα και μεταφέρεται από τους ορυζώνες της πεδιάδας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες πρόκειται για ριπές όχλησης που έρχονται λόγω των δυτικών και νοτιοδυτικών ανέμων και φτάνουν έως τη Μηχανιώνα, πλήττοντας κυρίως την παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο την Καλαμαριά και την Περαία.
Την ίδια ώρα, παρά το συναγερμό για τα δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε Ξάνθη και Καρδίτσα, η Κεντρική Μακεδονία παραμένει… καθαρή, αφού προς το παρόν δεν φαίνεται καμία κυκλοφορία του ιού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φέτος το φαινόμενο καθυστέρησε σημαντικά, εξαιτίας της δροσερής άνοιξης, που σημαίνει ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν στην Κεντρική Μακεδονία.
«Εκτιμώ ότι φέτος θα είμαστε κάτω από 40 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, αριθμός που καταγράφηκε πέρυσι και επιπλέον πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται τα κρούσματα στην περιοχή» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο Δρ. Βιολογίας , εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε, Σπύρος Μουρελάτος. Κοινώς, όπως είπε, η ΠΚΜ δεν είναι σε “κόκκινο” συναγερμό, καθώς σε σχέση με πέρυσι υπάρχει καθυστέρηση δυο εβδομάδων στην εμφάνιση κρουσμάτων. «Από τις αιμοληψίες σε 200 κοτόπουλα μόλις ένα βγήκε θετικό, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο» υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.
Ελέγχεται το αστικό περιβάλλον
Όσον αφορά στην όχληση από τα κουνούπια, σε αυτή τη φάση, λίγο μετά τα μέσα Ιουλίου, βρίσκεται στο μέγιστο, ωστόσο θεωρείται απολύτως ασταθής, καθώς φαίνεται ότι μεταφέρεται κυρίως από τους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης. «Έχουμε μεταφερόμενη όχληση από την πεδιάδα όπου αναπτύσσονται οι ορυζώνες και μιλάμε για ριπές όχλησης που φτάνουν έως τη άλλη άκρη των ανατολικών ακτών της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Δρ. Βιολογίας κ. Μουρελάτος, και πρόσθεσε ότι στο αστικό δομημένο και κοινόχρηστο περιβάλλον είναι απολύτως ελεγχόμενη.
Μάλιστα έκανε γνωστό πως επί πέντε μέρες το μήνα ψεκάζονται τα 20.000 φρεάτια σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.» «Δεν αξιολογείται ως σοβαρή η όχληση που υπάρχει, καθώς φέτος είναι σε μέτρα έως χαμηλά επίπεδα» σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος την απέδωσε στην μεγάλη αστάθεια του καιρού τους τελευταίους μήνες.
Εξήγησε ακόμη ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες η όχληση από τα κουνούπια δεν είναι συνεχής και ίδια σε όλες τις περιοχές, αλλά ασταθής και απρόβλεπτη. Για παράδειγμα είπε, πως υπάρχουν μεγάλα κύματα κουνουπιών από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου, και αυτό είναι αναμενόμενο, ενώ μεγάλες είναι οι πυκνότητες των πληθυσμών τους στους ορυζώνες.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος της «Οικοανάπτυξης» τόνισε ότι γίνονται καθημερινά και συστηματικά όλοι οι ψεκασμοί, ταυτόχρονα σε όλους τους νομούς και θα συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.