ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελπίδα για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

MakThes Team13 Ιανουαρίου 2023

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέφρασε σήμερα από τη Βηρυτό την ελπίδα για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο δυνάμεων στην περιοχή, ενώ χαιρέτισε την εν εξελίξει προσέγγιση Τουρκίας - Συρίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και σύμφωνα με τη συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan θα ταξιδέψει στη Συρία αύριο Σάββατο, όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ένας διάλογος μεταξύ του σιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας είχε ξεκινήσει στη Βαγδάτη, αλλά η τελευταία συνάντηση χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2022. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνάντησης στην Ιορδανία τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Επιδοκιμάζουμε μια επιστροφή σε ομαλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των γραφείων εκπροσώπησης ή των πρεσβειών στην Τεχεράνη και στο Ριάντ, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δηλώσεις του υπουργού, που έφτασε στη Βηρυτό χθες το βράδυ, έρχονται καθώς το Ιράν, που βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων, κατηγορεί τους «εχθρούς» του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις και υπογραμμίζει τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματοδότηση «εχθρικών» μέσω ενημέρωσης στα περσικά στο εξωτερικό.

Τον Νοέμβριο, η Τεχεράνη κάλεσε το Ριάντ να αλλάξει τη «μη φιλική» συμπεριφορά του και απείλησε τους γείτονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, με αντίποινα ενάντια σε κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, αφού διαδηλωτές σοτ Ιράν επιτέθηκαν σε διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού.

Τεχεράνη και Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα σε αρκετές συγκρούσεις στην περιοχή, ιδίως στην Υεμένη. Το Ιράν έχει κυρίαρχη επιρροή στο Ιράκ και τον Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.

Παράλληλα, ο Αμπντολαχιάν δήλωσε «χαρούμενος για τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας», ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Έπειτα από ένα διάλειμμα για πάνω από μια δεκαετία λόγω του πολέμου στη Συρία, όπου η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτοί των Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα στη Μόσχα.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανανέωσε επίσης την πρόταση του Ιράν για προμήθεια καυσίμων στον Λίβανο ή για «αποκατάσταση» πεπαλαιωμένων «σταθμών παραγωγής ενέργειας ή κατασκευή νέων», παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Από την κατάρρευση της οικονομίας του Λιβάνου το 2019 και έπειτα, το κράτος δεν ήταν σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την αγορά καυσίμων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπουχαμπίμπ, ωστόσο, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για «εξωτερικές πιέσεις και εμπόδια» που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ιρανική προσφορά, υπαινισσόμενος τις ΗΠΑ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.