Δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη» ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πριν από λίγο μάλιστα, ανακοίνωσε τον θάνατο του προέδρου του Ιράν και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο.
Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».
Την ίδια πληροφορία έδωσε ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.
Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο της συντριβής ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Ραϊσί.
Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.
Ποιος είναι ο Ραΐσι
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ραΐσι είναι πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τον Ιούνιο του 2021, διαδεχόμενος τον μετριοπαθή Χασάν Ρουχανί. Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής κρίσης και μιας οικονομίας που πιέζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης λόγω του αμφισβητούμενου πυρηνικού της προγράμματος.
Ο Ραΐσι , που γεννήθηκε το 1960 στην ιερή πόλη Mashhad του βορειοανατολικού Ιράν, ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία, διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.
Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.
Επίσης, η Britannica ανέφερε πως ο Ραϊσί χαρακτηρίζεται λαϊκιστής στη χώρα του και ως ο αυτοδημιούργητος δικαστής με τα «καθαρά χέρια», γιατί έγινε γνωστός από την έντονη κριτική που άσκησε στο καθεστώς του Ιράν, ισχυριζόμενος ότι δεν προάσπιζε τα συμφέροντα της χώρας.
Μάλιστα, όταν ανέλαβε την εξουσία έφτασε στο σημείο να ασκήσει διώξεις κατά κρατικών αξιωματούχων, που κατηγόρησε για διαφθορά.
Έκτοτε, έχει υψηλή δημοφιλία στην κοινωνία, αλλά θεωρείται και πιστός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, γιατί στην πραγματικότητα δεν συγκρούστηκε ποτέ με τον ίδιο, παρά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε στο κράτος.