Επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειου Ελλάδας είχε την περασμένη Παρασκευή Χρήστος Σταϊκούρας, με σκοπό να αφουγκραστεί τα αιτήματα και τα προβλήματα του κόσμου της πραγματικής οικονομίας. Ουσιαστικά η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών ήταν προπαρασκευαστική, ενόψει της 85ης ΔΕΘ, αλλά και των προτεραιοτήτων που θέτει η Βόρεια Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Δύο από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία συζήτησε ο κ. Σταϊκούρας, κατά τις επαφές του στη Θεσσαλονίκη ήταν η πορεία της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ αλλά και η εξέλιξη του εγχειρήματος του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC. Πρόκειται για δύο από τα μεγάλα έργα για τη Θεσσαλονίκη (μαζί με το μετρό, και την υπερυψωμένη περιφερειακή οδό) στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, και στα οποία καταγράφεται κάποια πρόοδος ένα χρόνο μετά.
Εξελίξεις παραμονές της ΔΕΘ
Για ThessINTEC ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θόδωρος Καράογλου, στου οποίου την αρμοδιότητα είναι και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και ο οποίος κατέθεσε στη βουλή τη σχετική τροπολογία για το οικόπεδο όπου θα δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς. Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε «καταλυτική» τη συμμετοχή του κ. Σταϊκούρα «στο να πειστεί το Υπερταμείο να μεταβιβάσει την έκταση των 761 στρεμμάτων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καταρχήν και στη συνέχεια από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας». Ο κ. Καράογλου είπε ότι το συγκεκριμένο project προχωρά εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. «Όλα εξελίσσονται ομαλά και θεωρούμε ότι με τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και προσωπικά του κ. Σταϊκούρα το έργο θα υλοποιηθεί έγκαιρα, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί και στον πρωθυπουργό».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια «εμβληματική επιλογή της κυβέρνησης» που «αυξάνει τον βαθμό εμπιστοσύνης στη χώρα για το πώς επενδύουμε στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη». Επιβεβαίωσε ότι το έργο προχωράει «με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που είχαμε προβλέψει» και γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, έτσι ώστε «πολύ σύντομα αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά - ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, για τα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της εταιρείας διαχείρισης και ανάπτυξης του ThessINTEC ώστε από Σεπτέμβριο να «πάρουν μπρος οι μηχανές» τόσο σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικές μελέτες όσο και την εξεύρεση κεφαλαίων για την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Όσο για την ανάπλαση της Έκθεσης ο κ. Σταϊκούρας ενημερώθηκε τόσο από τον αρμόδιο υφυπουργό Θ. Καράογλου όσο και από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ότι το σχέδιο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση θα προκηρυχτεί στα τέλη Αυγούστου, λίγο πριν την 85η διοργάνωση. Ο κ. Σταϊκούρας χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό «εμβληματικό» και για το έργο της ανάπλασης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας τόνισε ότι η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ένα έργο «που το υποστηρίζει συνολικά η πόλη, διακομματικά και διαθεσμικά», θα αλλάξει τα δεδομένα για την εταιρεία, για την πόλη και για την Ελλάδα.
Επαφές με την επιχειρηματική κοινότητα
Ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ, προκειμένου όχι μόνο να υποσχεθεί, αλλά να δεσμευθεί και κυρίως να πράξει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Γνώμονας η επίτευξη υψηλής ανάπτυξης, η δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα η πανδημία να αποτελέσει σύντομα μια παρένθεση, ώστε «να περάσουμε πολύ γρήγορα στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει μια ορθολογική δημοσιονομική πολιτική, στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και των διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία»,
Υποδεχόμενος τον κ.Σταϊκούρα, που πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι στη διάρκεια της καραντίνας η συνεργασία και η επικοινωνία για τα θέματα της βιομηχανίας, της περιφέρειας και της μεταποίησης στο βορειοελλαδικό τόξο ήταν συνεχής.
Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη διευθέτηση του θέματος με την επιδότηση 12% του εργοδοτικού κόστους στη Θράκη (και 4% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), επισημαίνοντας: «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό για τη στήριξη και τη ρεαλιστική προσέγγιση στα προβλήματα των επιχειρήσεων της περιοχής».
Το κυβερνητικό σχέδιο θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου και «θα έχει διττό στόχο»
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετικό για τη χώρα μας το αποτέλεσμα, της διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες για χρηματοδότηση έργων στη Βόρεια Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι ένας από τους σκοπούς των επαφών του με τους φορείς ήταν και αυτός. Ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα «θα ακούσουμε υπουργεία, θα ακούσουμε κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ακούσουμε φορείς , έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και μελλοντικά να υλοποιήσουμε το βέλτιστο για τη χώρα».
Το κυβερνητικό σχέδιο θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διττό στόχο: Να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η μετα-κορονοϊό εποχή να είναι μία εποχή υψηλής παραγωγικότητας , υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνσης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία οι πόροι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και τον Σεπτέμβριο θα γίνει η εκταμίευση πόρων από τις έκτακτες ευρωπαϊκές πηγές, όπως είναι το έργο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Στη συνέχεια, από το 2021 και μετά να αρχίσουν να εισρέουν πόροι «από τις πρόσφατες πολύ θετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιουλίου 2020