ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες - Ποτάμια λάβας σκεπάζουν τα πάντα (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team19 Δεκεμβρίου 2023

Εξερράγη αργά το βράδυ της Δευτέρας το ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes της νοτιοδυτικής Ισλανδίας μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17, ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ στη χερσόνησο Reykjanes. Η έκρηξη εντοπίζεται κοντά στο Sundhnúkagígar, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ και είναι ορατή στις κοντινές διαδικτυακές κάμερες. Της έκρηξης προηγήθηκε μια σειρά σεισμικών δονήσεων που ξεκίνησε στις 21:00 το βράδυ.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη έδειχναν λαμπερούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από διογκούμενα σύννεφα κόκκινου καπνού.


Απομακρύνθηκαν κάτοικοι

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ, ένα αλιευτικό λιμάνι περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από το Ρέικιαβικ, στις 11 Νοεμβρίου, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια σήραγγα μάγματος μετατοπιζόταν κάτω από αυτούς.

Οι κάτοικοι δήλωσαν στο AFP ότι η σειρά των μικρών σεισμών – μερικές φορές εκατοντάδες ανά ημέρα – είχε προκαλέσει ζημιές σε δρόμους και κτίρια.

Έκτοτε, τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τα σπίτια τους μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών της ημέρας.

Οι αρχές έχουν οργανώσει περιστασιακά ταξίδια στο χωριό, συνοδεύοντας όσους έχουν σπίτια στα πιο επικίνδυνα σημεία καθώς διασώζουν τα πάντα, από αγαπημένα κατοικίδια μέχρι φωτογραφικά άλμπουμ, έπιπλα και ρούχα.

Η στιγμή της έκρηξης

Βίντεο που έχουν ανέβει στα social media δείχνουν τη στιγμή που το ηφαίστειο «βρυχάται» και λάβα και καπνός σκεπάζουν το χιονισμένο τοπίο της Ισλανδίας.


Όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajokull

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από ένα ηφαιστειακό θερμό σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό και κατά μέσο όρο μία έκρηξη συμβαίνει κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Η μεγαλύτερη έκρηξη των τελευταίων χρόνων ήταν το 2010 όταν το τεράστια σύννεφα τέφρας εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα από το ηφαίστειο Eyjafjallajokull, καθηλώνοντας πτήσεις σε όλη την Ευρώπη για ημέρες, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η τέφρα θα μπορούσε να βλάψει τους κινητήρες των αεροπλάνων.

Οι επιστήμονες λένε ότι μια νέα έκρηξη θα παρήγαγε πιθανότατα λάβα, αλλά όχι σύννεφο τέφρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Bjarne Benediktsson, δήλωσε παλαιότερα ότι «δεν υπάρχουν διαταραχές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί».


Ο Βίγκιρ Ρέινισον, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Ισλανδίας είχε πει ότι θα γίνει προσπάθεια άντλησης μεγάλου όγκου νερού για την ψύξη της λάβας ώστε να προστατευθεί το χωριό και σημαντικές υποδομές. 

Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε το 1973, όταν ένα ρήγμα λάβας εκδηλώθηκε σε απόσταση 150 μέτρων (164 μέτρα) από το κέντρο της πόλης, στο νησί Heimaey. Οι κάτοικοι τότε κατάφεραν να επιβραδύνουν και να ελέγξουν την εξάπλωση της λάβας.

Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη, και βιώνει μια έκρηξη κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια κατά μέσο όρο. Το Γκρίνταβικ βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο Reykjanes, καθώς και σε μια δεξαμενή γλυκού νερού. Βρίσκεται επίσης κοντά στο θέρετρο ιαματικών πηγών Blue Lagoon, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που επίσης έχει κλείσει προληπτικά. Οι Αρχές έχουν κατασκευάσει ενισχύσεις γύρω από το εργοστάσιο Svartsengi για να το προστατεύσουν.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.