Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ’ άρχισε να δέχεται σήμερα τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και την αποφυγή νέας προσφυγής στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών. Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα δεχθεί να αναλάβει αν δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη των λοιπών κομμάτων.
Οι επαφές του Φελίπε θα ξεκινήσουν με τους εκπροσώπους περιφερειακών κομμάτων όπως των καταλανικών, όσων προέρχονται από τις Κανάριες Νήσους, τη Γαλικία ή τη Χώρα των Βάσκων συνολικά 8 κόμματα. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τα υπόλοιπα μεταξύ των οποίων το ακροδεξιό VOX, οι Πολίτες (Ciudadanos), το Ποδέμος, το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υπάρχουν δε και μερικά κόμματα όπως το οι Καταλανοί Αριστεροί και το βασκικό που εκφράζει τον αριστερό εθνικισμό -το EH Bildu, τα οποία δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Φελίπε και ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.
Ο ισπανός βασιλιάς ήδη έχει συναντήσει δυο ηγέτες. Μάλιστα αναφέρεται πως ο Φελίπε υπενθυμίζει στις συνομιλίες του πως ο ρόλος του είναι θεσμικός, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και πως δεν μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στα κόμματα. Αυτή τη στάση επιβεβαίωσαν οι ηγέτες του Περιφερειακού Κόμματος της Καντάμπρια, Χοσέ Μαρία Μαθόν Ράμος, καθώς και ο ηγέτης του Κομπρομίς - του καταλανικού, Ζοάν Μπαλντοβί. Είπαν πως ρόλος του Φελίπε είναι να ακούσει τα κόμματα και να δει αν κάποιος υποψήφιος έχει πιθανότητα να κυβερνήσει. Ο Μαθόν Ράμος τόνισε ακόμη πως "θα του άρεζε του βασιλιά να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την πλειονότητα των Ισπανών".
Ο Ριβέρα και οι 3 προϋποθέσεις του
Στο μεταξύ κι όπως αναφέρει η Ελ Παΐς, ο πρόεδρος των Πολιτών, Αλμπέρτ Ριβέρα δήλωσε σήμερα το πρωί κι ενώ ο Φελίπε δέχεται τους αρχηγούς των κομμάτων, πως το κόμμα του πρότεινε στο κόμμα του να απέχει από την ψηφοφορία σε μια επικείμενη κυβέρνηση Σάντσεθ αν ο σοσιαλιστής ηγέτης αποδεχθεί τρεις προϋποθέσεις: Ο Ριβέρα μίλησε για "ένα συμβόλαιο της Ισπανίας για την οικονομία", ζήτησε από τον Σάντσεθ να "σπάσει", όπως χαρακτηριστικά έγραφε η εφημερίδα, την τοπική κυβέρνηση της Ναβάρ. Επίσης, του ζήτησε να μην προσβάλλει όσους συμμετείχαν στη δικτατορία στην περίπτωση που υπάρξει καταδίκη τους στη δίκη που είναι σε εξέλιξη.
Τα εθνικιστικά κόμματα έχουν ήδη πει πως θα στηρίξουν μια κυβέρνηση αριστεράς. ΟΙ Καταλανοί και οι Βάσκοι θέτουν ωστόσο ως προϋπόθεση την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Ποδέμος. Από τα κόμματα αυτά, με την εξαίρεση του "Μαζί για την Καταλονία", προτιμουν να μην διεξαχθούν νέες πρόωρες εκλογές και μάλιστα χωρίς να ανοίξουν - τουλάχιστον προς το παρόν- θέματα που αφορούν τις ίδιες τις περιοχές τους.
Η... ιστορία
Υπενθυμίζεται πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως με 123 βουλευτές σε σύνολο 350 δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και χρειάζεται τη στήριξη του αριστερού κόμματος Podemos, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται.
Οι διαβουλεύσεις του βασιλιά, που ξεκίνησαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας).
Αν ο Σάντσεθ δεν καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς ο Ιγκλέσιας απαιτεί το κόμμα του να λάβει υπουργικές θέσεις, κάτι που ο Σάντσεθ απορρίπτει, προτείνοντας απλώς τη διαπραγμάτευση ενός κυβερνητικού προγράμματος.
Τον Ιούλιο ο Σοσιαλιστής δέχθηκε να περιλάβει το Podemos στην κυβέρνηση, όμως το κόμμα αυτό είχε εκτιμήσει ότι οι υπουργικοί θώκοι που του προσφέρθηκαν δεν ήταν επαρκείς.
Η Ισπανία ζει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας μετά την κατάρρευση του δικομματισμού το 2015 και την είσοδο στο κοινοβούλιο του Podemos και των φιλελεύθερων του Ciudadanos. Ένα πέμπτο κόμμα, το ακροδεξιό Vox, κατάφερε να κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ. Αναφέρεται ακόμη πως μετά τις εκλογές του Απριλίου πολλοί -μεταξύ των οποίων και οικονομικοί αναλυτές- είχαν μιλήσει για την πιθανότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πολίτες, μια λύση που κρινόταν θετικά και από τις διεθνείς αγορές.