Η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, η Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα διέταξε χθες τον υπουργό Εργασίας Γιόαβ Μπεν-Ζουρ να περικόψει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις παιδικών σταθμών για τα παιδιά των Γεσίβα, των Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών, που δεν υπακούν στην υποχρέωση στράτευσης.
Σε μια επιστολή της προς τον υπουργό, η Μπαχαράβ-Μιάρα δήλωσε ότι από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα μέλη της υπερορθόδοξης κοινότητας Χαρεντί πρέπει να καταταγούν στον στρατό δεν υπάρχει πλέον καμία νόμιμη βάση για να χρηματοδοτήσει το κράτος παιδικούς σταθμούς για όσους δεν συμμορφώνονται.
«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη χρηματοδότηση του παιδικού σταθμού ως κίνητρο για σπουδές Τορά για όσους υποχρεούνται να κάνουν στρατιωτική θητεία αλλά δεν παρουσιάστηκαν αφού έλαβαν τα χαρτιά στράτευσης», έγραψε.
Πρόσθεσε ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να διακοπούν για κάθε οικογένεια όπου υπάρχει μέλος που αποφεύγει τη στράτευση.
Η Μπαχαράβ-Μιάρα πρόσθεσε ότι η κίνηση θα ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά δεν θα επηρεάσει την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς — μόνο τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι οικογένειές τους.
Ο Μπεν Τζουρ είναι μέλος του υπερορθόδοξου κόμματος Shas που αντιτίθεται στη στράτευση μελών της κοινότητάς του. Το Shas σε ανακοίνωση κατηγόρησε την γενική εισαγγελέα για εκφοβισμό.
Η εντολή της Μπαχαράβ-Μιάρα έρχεται μετά την αποτυχία του ισραηλινού στρατού να εκτελέσει την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υποχρεωτική στράτευση υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών.
Την περασμένη εβδομάδα ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι ο στρατός κατά τις δύο πρώτες μέρες εκτέλεσης της εντολής, από τους 900 υπερορθόδοξους Εβραίους που είχαν λάβει έγγραφα στράτευσης, παρουσιάστηκαν μόλις 48 σε στρατολογικά γραφεία.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας στράτευσης μελών της κοινότητας Χαρεντί την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες υπερορθόδοξοι συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία σε κέντρα στράτευσης και δεκάδες μέλη των Χαρεντί εισέβαλαν σε στρατιωτική βάση για να εμποδίσουν τη στράτευση μελών της κοινότητάς τους.
Υπερορθόδοξοι ραβίνοι έχουν προτρέψει τους Γεσίβα να μην έχουν καμία επικοινωνία με τον στρατό και τα κόμματα που εκπροσωπούν την κοινότητα Χαρεντί έχουν κλιμακώσει τις απειλές ότι θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ψηφίσει νόμο που θα απαλλάσσει κατά μεγάλο βαθμό τους άνδρες Χαρεντί από τη υποχρέωση στρατιωτική θητείας.
Η κίνηση για τη στράτευση των περίπου 3.000 Χαρεντί ήρθε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από τη στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από τη στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή τη γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα. Έκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε πονοκέφαλο, αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.
Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στη στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στράτευμα.
Τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος δεν μπορεί πλέον να διοχετεύει χρήματα σε Γεσίβα για περίπου 50.000 φοιτητές που είναι σε ηλικία στράτευσης μετά τη λήξη της εξαίρεσής τους.
ΓΣ
Πηγή: Times of Israel