ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σφοδρή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα μετά τις ρουκέτες της Χαμάς, με δεκάδες θύματα - «Φρικιαστική σφαγή» καταγγέλλει η Παλαιστίνη (σκληρές εικόνες)

MakThes Team27 Μαΐου 2024

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».

«Αεροσκάφος έπληξε κτιριακό συγκρότημα της Χαμάς στη Ράφα μέσα στο οποίο επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες της Χαμάς», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ μέσω X. «Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς».

Ο ισραηλινός στρατός «είναι ενήμερος για αναφορές που υποδεικνύουν ότι εξαιτίας του πλήγματος και της πυρκαγιάς που προκλήθηκε άμαχοι στην περιοχή έπαθαν κακό»· το «συμβάν τελεί υπό εξέταση», πρόσθεσε.

Οι ρουκέτες της Χαμάς

Νωρίτερα την Κυριακή ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής γύρω από το Τελ Αβίβ, καθώς το κεντρικό Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, που εκτοξεύτηκαν από κοντά στη Ράφα. Ήταν οι πρώτες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς από τον Ιανουάριο.

Οι οκτώ πύραυλοι είτε αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας είτε έπεσαν σε χωράφια.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ συνεχίστηκε στη Ράφα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης την Παρασκευή ότι πρέπει να σταματήσει.

Οι εξελίξεις αντανακλούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός στρατός καθώς προχωρά περαιτέρω στη νότια Γάζα για να εκδιώξει τη Χαμάς από αυτό που αποκαλεί «το τελευταίο μεγάλο οχυρό της».

Η Παλαιστίνη καταγγέλλει «φρικιαστική σφαγή» του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Ισραήλ ότι έβαλε εσκεμμένα στο στόχαστρο κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι αρχές της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τον θύλακο, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς.

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα», ανέφερε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» καταυλισμό εκτοπισμένων.

Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να «σηκωθούν», να βγουν στους δρόμους

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να «ξεσηκωθούν», να βγουν στους δρόμους να κάνουν «πορεία οργής» μετά τη «σφαγή» που κατ’ αυτή διέπραξε ο ισραηλινός στρατός σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά «τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», αναφέρει ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Απογοητευμένος» ο γγ του ΟΗΕ διότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας «χαιρετίζει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει ζωές» και καυσίμων από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης Kερέμ Σαλόμ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων για να τερματιστούν τα δεινά των αμάχων. Είναι απογοητευμένος διότι δεν εφαρμόζονται οι πρόσφατες πρόσφατων διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα» και «υπενθυμίζει στα μέρη ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές», συνεχίζει το κείμενο του κ. Ντουζαρίκ.

Με 800.000 και πλέον ανθρώπους να εκτοπίζονται από τη Ράφα λόγω εχθροπραξιών και εντολών εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από την 6η Μαΐου, ο Αντόνιο Γκουτέρες «τονίζει ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε τροφή, στέγη και πόσιμο νερό».

Με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ακόμη ότι οι ισραηλινές αρχές «πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή παραλαβή και παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο που εισέρχονται μέσω του Kερέμ Σαλόμ σε όσους έχουν ανάγκη».

Υπογραμμίζει την ανάγκη να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για να φτάσουν σε όλα τα σημεία που βρίσκεται άμαχος πληθυσμός σε όλη τη Γάζα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να διενεργηθεί έρευνα για τρεις βομβαρδισμούς του Ισραήλ οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 32 παιδιά

Τρεις ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο στοίχισαν τη ζωή σε 44 άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 32 παιδιά, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι τρεις βομβαρδισμοί έγιναν τη 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και τη 19η και την 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο.

«Αυτοί οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί αποδεκάτισαν οικογένειες και αφαίρεσαν απάνθρωπα τη ζωή 32 παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση της Αμνηστίας η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα της ΜΚΟ βρήκε «κρίσιμες αποδείξεις για παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού».

Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 17 επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες, επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες και φωτογράφισε θραύσματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και στις τρεις περιπτώσεις, δεν εντόπισε «καμιά απόδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις ή γύρω από τις τοποθεσίες οι οποίες στοχοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» και δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που τού έθεσε.

Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 από αυτά, ηλικιών μεταξύ 4 και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες.

Στη Ράφα, βόμβα έπληξε το σπίτι του Αμπού Ραντουάν, συνταξιούχου δημόσιου υπαλλήλου, τη 19η Απριλίου, σκοτώνοντας εννιά μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους 6 παιδιά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Την 20ή Απριλίου, βομβαρδισμός κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας Αμπντελάλ στην ανατολική Ράφα, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους -16 παιδιά και τέσσερις γυναίκες- και να τραυματιστούν άλλα 4 παιδιά.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

121 όμηροι θεωρείται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 37 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.984 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Φρικαλεότητες»

Εκείνη την ημέρα, η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 252 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Έπειτα από την κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο, που επέτρεψε να απελευθερωθούν περίπου εκατό, 121 όμηροι θεωρείται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 37 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.984 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, οργάνωσης που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως και αυτές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως υπέστη άλλες δυο απώλειες. Επισήμως, έχουν σκοτωθεί 289 ισραηλινοί στρατιωτικοί αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον πολιορκημένο μικρό θύλακο, την 27η Οκτωβρίου.

Χθες βράδυ χιλιάδες Ισραηλινοί παραβρέθηκαν στην κηδεία ομήρου, του Χανάν Γιαμπλόνκα, που σκοτώθηκε την 7η Οκτωβρίου και το πτώμα του εντοπίστηκε την Παρασκευή. «Πρέπει να επιστρέψουν όλοι σπίτι», είπε η αδελφή του Αβιβίτ Γιαμπλόνκα πριν από την τελετή.

Τη 234η ημέρα του πολέμου, οι διεθνείς προσπάθειες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, συνεχίζονται.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης πολέμου χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στον θύλακο, ο Γιαχία Σινουάρ, «συνεχίζει να απαιτεί το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθεί σώα η Χαμάς, ώστε να μπορεί να διαπράξει κι άλλες φρικαλεότητες όπως αυτές της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι «εναντιώνεται σθεναρά» στην απαίτηση να τερματιστεί ο πόλεμος.

Στις Βρυξέλλες

Το σαββατοκύριακο ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Δαυίδ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ (της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας) συμφώνησε με τον διευθυντή της CIA, τον Γουίλιαμ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, σε νέο πλαίσιο για την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.

Αύριο Τρίτη η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Με αυτό το φόντο συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

«Πείνα και δίψα»

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (...) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.