*του Γιάννη Γκουμάκη
Ιστορίες ζωής από δυναμικές γυναίκες της Θεσσαλονίκης, ακούστηκαν στην ανοιχτή εκδήλωση του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, σήμερα το απόγευμα στο Ολυμπιακό Μουσείο.
Οι 4 ομιλήτριες που συγκρότησαν το πάνελ της συζήτησης, ανέδειξαν μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες για τη ζωή τους και την καριέρα τους, πτυχές της καθημερινότητας, προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα στην πόλη, προσφέροντας συγκίνηση στο ευρύ, αποτελούμενο κατά συντριπτικό ποσοστό από γυναίκες, ακροατήριο της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερα συγκινητικές υπήρξαν οι ομιλίες της δημοσιογράφου Ραλλιώς Λεπίδου και της διοικητικής υπάλληλου της ΕΡΤ Σοφίας Σκαμπαρδώνη, οι οποίες δε δίστασαν να μοιραστούν με το κοινό προβλήματα υγείας που τις σημάδεψαν. Λαμβάνοντας το λόγο πρώτος ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη, κ. Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως επιθυμεί να αυξήσει τη γυναικεία συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του, υπερβαίνοντας το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων που ορίζει η νομοθεσία. «Οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί από άντρες για άντρες και αυτό δημιουργεί μια ζοφερή πραγματικότητα για τις γυναίκες. Η πόλη ταλαιπωρεί, αποκλείει και θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες. Παρά τις συνήθεις διαμαρτυρίες που μας αφορούν όλους για την πόλη, φανταστείτε μια γυναίκα να απορρίπτει μια θέση εργασίας λόγω της ελλιπούς συγκοινωνίας ή της έλλειψης φωτισμού στο δρόμο προς αυτή την εργασία της για παράδειγμα, ή τη βόλτα έξω επειδή οι τουαλέτες δεν επαρκούν ή είναι βρώμικες, δεν υπάρχουν σημεία για το άλλαγμα των μωρών ή πεζοδρόμια για την κίνηση με το καροτσάκι των μωρών. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην πόλη μας σήμερα», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, πρώτη από τις γυναίκες ομιλήτριες έλαβε το λόγο η κ. Ραλλιώ Λεπίδου, η οποία μίλησε για το εγχείρημά της www.ka-business.gr, το οποίο δημιούργησε το 2011, σε μία δύσκολη εποχή τόσο για τη χώρα λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. «Το site έγινε δεκτό απ' όλους τους φορείς. Στην αρχή νόμισαν πως είναι αθηναϊκό site και ότι εγώ απλώς είχα αναλάβει το κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό της πόλης μας. Νομίζουμε ότι οι επιχειρηματίες από την Αθήνα είναι πιο αποδοτικοί σε όλα αλλά δεν είναι», είπε. Έπειτα μίλησε για τη διάγνωση της με καρκίνο του μαστού, τονίζοντας πως το κράτος δεν κάνει τίποτα για κάποια γυναίκα που αποκτά παιδιά και μένει μόνη της. «Εγώ τα κατάφερα, είχα και τους γονείς μου που είναι γίγαντες και τα κατάφερα. Υπάρχουν όμως άλλες γυναίκες που δεν τα κατάφεραν. Θα έπρεπε να υπάρχει κρατική μέριμνα για τη στήριξη γυναικών μετά από διαζύγιο με παιδιά».
Η δικηγόρος και ειδική γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων, "Αχτίδα", κ. Μίνα Φιλιοπούλου, μίλησε από την πλευρά της για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στη χώρα και την ανάγκη ο επόμενος δήμος να τον προάγει, προφέροντας εκπαίδευση. «Η πόλη μας είναι ιδιαίτερα αφιλόξενη για τα ΑμεΑ αλλά και για όλους όσους κυκλοφορούν στην πόλη γενικότερα. Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα θεωρείται ως πιο ασήμαντο από το δικαίωμα την καταστημάτων να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και πάνω στις ράμπες των τυφλών. Τα στοιχεία των μεγάλων ερευνών δείχνουν ότι ο εθελοντισμός είναι γένους θηλυκού γιατί συντριπτικά με αυτόν ασχολούνται γυναίκες. Έχω ακούσει ότι ο εθελοντισμός είναι "χόμπι πολυτέλειας”. Όμως ο εθελοντισμός είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Ένας πολίτης μιας δημοκρατικής χώρας δε μπορεί να θεωρεί ότι το δημοκρατικό του δικαίωμα σταματά στην ψήφο. Όμως στην Ελλάδα έχει πολύ μειωμένα ποσοστά συμμετοχής σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.
Η νεαρή δικηγόρος αθλητικού δικαίου, κ. Σοφία Σπανίδου, παράλληλα παρουσίασε τη δυσκολία στην πρόσβαση των γυναικών στον αθλητισμό, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι αλλά και προσωπικό για την άθληση κοριτσιών αλλά και επειδή δεν επενδύονται χρήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. «Δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο στο δήμο μας για να αθληθεί κάποιος, οπότε πολλοί λένε να πάνε στην Αθήνα. Δεν υπάρχει μέριμνα για τον αθλητικό τουρισμό όπως στο εξωτερικό. Θέλω η πόλη μου να γίνει ανοικτή και φιλόξενη προς όλους τους αθλητές, να δίνει κίνητρα που χρειάζονται και να δοθεί βάση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, υπογράμμισε.
Τελευταία μίλησε η διοικητική υπάλληλος ΕΡΤ, Σοφία Σκαμπαρδώνη. Η κυρία Σκαμπαρδώνη συγκινήθηκε και συγκίνησε το κοινό μιλώντας για το πρόβλημα παράλυσης της το οποίο ξεκίνησε το 2013, τονίζοντας πως η πόλη οφείλει να γίνει πιο προσβάσιμη σε ΑμεΑ. «Το εικοσιτετράωρο μιας γυναίκας είναι πάντα γεμάτο γιατί κάνουμε τα πάντα. Εγώ ξαφνικά δε μπορούσα να κάνω τίποτα. Σε μια συναυλία πέρσι αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα. Δε μπορούσα να περάσω μπροστά να βρω να καθίσω γιατί δεν πήγα νωρίς. Δε με άφηναν να καθίσω, με κοιτούσαν με λύπη, πέρασα όταν με είδαν. Κάθισα μισή ώρα κι έφυγα. Δε θα μπορούσα να ξεχάσω ποτέ τον οίκτο των ανθρώπων που ένιωσα στον τρόπο που με κοιτούσαν. Θέλω από τον επόμενο δήμαρχο να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα», είπε, προτείνοντας να δοθούν λύσεις στη συγκοινωνία για άτομα με αναπηρία αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές στους δρόμους της πόλης.
Στόχος του συνδυασμού είναι να πραγματοποιηθούν παρόμοιες συζητήσεις το επόμενο δίμηνο, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.