Τον Ιανουάριο του 2015, όταν o Κώστας Αχ. Καραμανλής ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά δεν ήταν δύσκολο να έρθει πρώτος σε σταυρούς, γιατί πολιτεύτηκε στις Σέρρες, την έδρα του «καραμανλισμού». Tο 2023 όμως, και μετά από μία κατά τα άλλα επιτυχημένη υπουργική θητεία, το όνομά του συνδέθηκε με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, για το οποίο ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Όμως κατάφερε να επανεκλεγεί θριαμβευτικά, και πάλι στην πρώτη θέση.
Στη γενέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ, και από πολλούς αποκαλούμενου και «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπάρχει μία «λατρεία» για την οικογένεια Καραμανλή. Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, Αχιλλέας εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Σερρών από το 1974 μέχρι και το 2007, οπότε και παραιτήθηκε. Υπήρχε μάλιστα ένα δημοφιλές αστείο τη δεκαετία του ’80, ότι το αλφάβητο στις Σέρρες αρχίζει από το γράμμα Κ, γιατί το όνομά του ήταν πάντα πρώτο στο ψηφοδέλτιο.
Μετά από μία «παρένθεση» οκτώ ετών, που απουσίαζε το όνομα Καραμανλής από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των Σερρών, το 2015 ο γιος του Αχιλλέα και μικρότερος από τα δύο συνονόματα ξαδέρφια που έφεραν το όνομα του ιδρυτή της ΝΔ, κατήλθε στην πολιτική. Σε αυτή την πρώτη εκλογική του μάχη ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε την πρωτιά έναντι των συνυποψηφίων του, με 20.130 ψήφους.
Η πορεία αυτή συνεχίστηκε και στις επόμενες εκλογές του ίδιου έτους, αλλά και το 2019, οπότε ο Κώστας Καραμανλής ορκίστηκε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν η δεύτερη φορά που ένας Καραμανλής γινόταν υπουργός σε μία κυβέρνηση Μητσοτάκη -την πρώτη φορά στις αντίστοιχες θέσεις ήταν οι πατεράδες τους.
Ήταν ένας πετυχημένος υπουργός σε ένα κρίσιμο για την κυβέρνηση υπουργείο, εξάλλου το έργο του υπουργείου Υποδομών «διαφήμιζε» ο πρωθυπουργός στις περιοδείες του στην ελληνική περιφέρεια, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Τα Τέμπη και ο Τσίπρας
Και έπειτα ήρθε το δυστύχημα των Τεμπών. Την επομένη παραιτήθηκε από υπουργός, «αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», χωρίς αναφορά στις δικές του ευθύνες. Η πράξη του θεωρήθηκε έως και «γενναία», όμως αμέσως μετά ανέκυψε το ζήτημα του αν θα παρέμενε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Ακόμα και γνωστά καραμανλικά στελέχη, όπως ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Ν. Κακλαμάνης, τοποθετήθηκαν δημοσίως, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει δριμεία προσωπική επίθεση. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, πράγμα που αποδείχτηκε πολιτικά έξυπνη κίνηση.
Πρώτον γιατί σύντομα το δυστύχημα των Τεμπών ξεχάστηκε και η πολιτική ατζέντα άλλαξε. Δεύτερον γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις Σέρρες. «Είναι άδικο για τους Σερραίους να θέλουν κάποιοι ο Σερραϊκός λαός να είναι αυτός που θα ξεπλύνει τη μεγάλη τραγωδία, ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί» είχε πει ο ίδιος. Όμως ήταν αυτή ακριβώς η υποψηφιότητα, με αιχμή «τον υπουργό των Τεμπών» όπως τον χαρακτήριζε ο κ. Τσίπρας, που συσπείρωσε τους Σερραίους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εξάλλου, το όνομα Καραμανλής είναι εγγεγραμμένο στη συλλογική ταυτότητα της περιοχής, άρα αυτή η επίθεση δεν αντιμετωπίστηκε ως προσωπική.
Γραμμή από δημάρχους
«Την επομένη του δυστυχήματος έσπευσαν κομματικοί φίλοι της οικογένειας και αντί να συζητάν για το τι έγινε στα Τέμπη, το πρώτο μέλημα ήταν το ‘πως να ξαναβγάλουμε τον Κώστα’. Ήθελαν να είναι οι πρώτοι που έδωσαν στήριξη στη δύσκολη στιγμή μίας ισχυρή οικογένειας, για να το εξαργυρώσουν στη συνέχεια» σημειώνουν συνομιλητές της «ΜτΚ» που γνωρίζουν τις πολιτικές ζυμώσεις στην περιοχή.
Οι κομματικοί μηχανισμοί τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού, με θεσμικούς παράγοντες όπως τους δημάρχους των μεγαλύτερων δήμων και προέδρους φορέων να δίνουν «σκληρή γραμμή» υπέρ του πρώην υπουργού. Αυτή τη φορά, λένε οι γνωρίζοντες, ο κ. Καραμανλής δεν άφησε πανηγύρι για πανηγύρι, σαρώνοντας όλα τα χωριά, και μάλιστα «επιστράτευσε» στον αγώνα τη σύζυγό και τα παιδιά του, ενώ η φωτογραφία με τον πατέρα του και τον ξάδελφό του και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «μίλησε» στην καρδιά των καραμανλικών ψηφοφόρων.
Η μόνο φορά που σκιάστηκε η εικόνα του κ. Καραμανλή ήταν με τη συγκέντρωση των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών έξω από το πολιτικό του γραφείο στις Σέρρες.
«Καραμανλήδες» VS «Μητσοτάκηδες»
«Η πραγματική μάχη δεν ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεταξύ μητσοτακικών και καραμανλικών» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ένας άνθρωπος που έχει γνώση της πολιτικής δυναμικής στις Σέρρες, κάτι που μας ανέφεραν και άλλοι συνομιλητές. «Δεν ήταν μόνο ζήτημα των τωρινών εκλογών, αλλά το αν θα υπάρχει απόγονος του ιδρυτή στη ΝΔ και τελικά σε ποιον θα ‘μείνει’ το κόμμα» σημείωναν.
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, αύξησε κατά 50% τους ψηφοφόρους του και από τους 16.493 σταυρούς του 2019 έφτασε την Κυριακή στους 24.389! Όμως η πρωτιά ανήκε στον Κ. Καραμανλή που πήρε 24.651 σταυρούς από τους συνολικά 114.015 πολίτες που ψήφισαν στις Σέρρες και τους 52.284 που ψήφισαν ΝΔ. Σχεδόν ένας στους πέντε ψηφοφόρους συνολικά, και πάνω από ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ σταύρωσε Καραμανλή.
Σε σχέση με το 2019 οι απώλειες του κ. Καραμανλή ήταν αμελητέες -τότε είχε πάρει 726 σταυρούς περισσότερους, όμως και η ΝΔ είχε πάρει 1.555 περισσότερες ψήφους. Κοινώς η τραγωδία των Τεμπών δεν φάνηκε να επηρεάζει στο ελάχιστο το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τι λένε υποστηρικτές και αντίπαλοι
«Εμείς θέλαμε να είναι υποψήφιος, θα ήταν πλήγμα να μην κατέβαινε γιατί είναι άνθρωπος των έργων. Έκανε έργα για τον αγροτικό κόσμο, ήταν πάντα δίπλα μας. Πέρσι με την καταστροφή από το χαλάζι, ήρθε μέσα σε λίγες ώρες και επισκέφτηκε τα χωριά. ερχόταν τακτικά, δεν μας ξέχασε την επομένη των εκλογών» λέει ο Στέργιος Λιτός, αγροτοσυνδικαλιστής και ένθερμος υποστηρικτής του πρώην υπουργού. Αναφορικά με ό,τι συνέβη στα Τέμπη λέει ότι «όλους μας επηρέασε το δυστύχημα» αλλά πιστεύει ότι ήταν προϊόν ανθρώπινου λάθους. Ο Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκε και άφησε τον λαό να αποφασίσει» σημειώνει.
«Στις Σέρρες υπάρχει παράδοση 50 ετών και μία προσωπολατρεία. Ο τοξικός λόγος του κ. Τσίπρα ενεργοποίησε αντανακλαστικά, συσπείρωσε τους ψηφοφόρους και δημιούργησε ένα κλίμα προστασίας. Οι συνυποψήφιοί του στάθηκαν στο πλευρό του» εκτιμά ο Παναγιώτης Κεΐσογλου, υπεύθυνος Τύπου της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι υπήρχε εντυπωσιακή θεσμική στήριξη.
«Αναπτύχθηκε μεγάλη παραφιλολογία για τα έργα ‘κατόπιν ενεργειών Καραμανλή’ στο νομό με τη μεγαλύτερη ανεργία νέων, την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023