ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΜΠΗ

Κ. Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία (βίντεο)

MakThes Team27 Μαρτίου 2024

Να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη όσοι τον κατηγορούν και να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση για την πρόταση δυσπιστίας με φόντο τις τελευταίες αποκαλύψεις για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

«Να έρθουν εδώ να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα εδώ στη Βουλή και όχι στην τηλεόραση και τα λαϊκά δικαστήρια. Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», σημείωσε ακολούθως ο Κ. Καραμανλής.

«Η τραγωδία των Τεμπών γίνεται αντικείμενο καθημερινής πολιτικής εκμετάλλευσης», υποστήριξε ο βουλευτής Σερρών και έπειτα έκανε λόγο για τις «αξίες της ΝΔ» που τηρεί διαχρονικά: το μέτρο, την υπευθυνότητα και την αλήθεια. «Δεν κάναμε τυμβωρυχία μετά το Μάτι και τη Μάνδρα. Κριτική κάναμε. Δεν κυνηγήσαμε όμως ποτέ τη φυσική εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων μας», συνέχισε ο ίδιος.

Μιλώντας για τους χρόνους υλοποίησης και τις συνεχείς παρατάσεις της σύμβασης 717 που ερευνάται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία διερωτήθηκε: «Γιατί πράγμα φταίει η κυβέρνηση και ο ομιλών; που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Γιατί και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν. Πότε έπρεπε λοιπόν να ολοκληρωθεί η 717; Το 2016. Πότε ολοκληρώθηκε; Τον Σεπτέμβριο του 2023. Αφού το ξεμπλέξαμε το έργο. Παραδόθηκε από αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ».

Ακολούθως επιτέθηκε στους υπουργούς Μεταφορών προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη. «Αν κάποιοι έχουν ευθύνη είναι όσοι καθυστέρησαν το 2016, το 2017. Ούτε την τελείωσαν ούτε τη σταμάτησαν. Επιπλέον ενέπλεξαν το δημόσιο σε περιπέτεια, διότι το είχαν καταστήσει υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν το 2018 σε συμπληρωματική σύμβαση και έτσι αν ακυρώναμε την 717 το δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στους εργολάβους και στην Ε.Ε.», σημείωσε ο Καραμανλής.

«Έπρεπε να την ολοκληρώσω διαφορετικά θα ερχόμουν σε αντίθεση με το Ελεγκτικό Συνέδριο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε άλλο σημείο ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για συσσώρευση επτά ανθρώπινων λαθών το βράδυ του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στην παντελή απουσία συστημάτων ασφαλείας.

Αντίθετα όμως σημείωσε ότι το σύστημα ERTMS που συμπεριλαμβάνει τα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, επικοινωνιών και το ETCS είναι υποχρέωση των κρατών μελών να τα έχουν ολοκληρώσει το 2030

«Με κατηγορείτε για συγκάλυψη ενώ παραιτήθηκα από την πρώτη στιγμή», δήλωσε μετά ο πρώην υπουργός και επανέλαβε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την ασυλία του.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.