Την ανάγκη η Πολιτεία να έχει ένα πλαίσιο άμεσης παρέμβασης, με στόχο την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς και για την άμεση ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Κόλλιας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση καλύπτει αυτή την ανάγκη και κινείται σε σωστή κατεύθυνση.
«Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου επιδιώκεται η ανάπτυξη και η επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, η ενίσχυση του πλαισίου για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η ενδυνάμωση των αρμοδίων υπηρεσιών κρατικής αρωγής, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. 'Αλλωστε, οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν εκτροχιασμό του Κρατικού Προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι το επιμελητήριο θεωρεί σημαντικές και τις διατάξεις, που αφορούν στη στεγαστική συνδρομή, αλλά και τη διαδικασία κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μετά από μία φυσική καταστροφή.
Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε στο υπουργείο, μετά την ανάθεση από τον κ. Τριαντόπουλο, δύο μελέτες για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Σάμου και του Αρκαλοχωρίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.