«Το 2024 θεωρώ αυτονόητο να τραβήξουμε μια γραμμή και να ζητήσουμε τα συμβόλαια να φαίνονται πλέον σε ψηφιακή μορφή, υπογεγραμμένα ψηφιακά πάντα από τον συμβολαιογράφο χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, για να μπορούν να είναι αναγνώσιμα και διαχειρίσιμα ψηφιακά από τον πολίτη οποιαδήποτε στιγμή, διότι δικό του είναι το ακίνητο τελικά». Αυτό ανέφερε, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Έχουμε έρθει σε μια συμφωνία με την Ένωση Συμβολαιογράφων, έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έγινε άρση της αποχής. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στο σχέδιό μας για την ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων στα ακίνητα, υπάρχει ένας ατελείωτος όγκος χαρτιού, ο οποίος πρέπει να τελειώσει, περίπου ένα δισεκατομμύριο σελίδες είναι τα παλιά συμβόλαια και τα αντίστοιχα χαρτιά τα προσαρτόμενα που πρέπει να ψηφιοποιηθούν», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι «από τη στιγμή που δεν αλλάζει ούτε το περιεχόμενο ούτε ο τρόπος κατάρτισής του, ένα αρχείο το οποίο παράγεται στον υπολογιστή τους με δικά τους ψηφιακά εργαλεία θα αποστέλλεται σε ψηφιακή μορφή, θα έχουμε να κερδίσουμε και ταχύτητα και απλοποίηση».
Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή, να διευκολύνει κυρίως ανθρώπους που είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε εργάζονται σεζόν μακριά από την εκλογική περιφέρειά τους ή ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, με αναπηρίες και γενικά ανθρώπους που για κάποιον λόγο δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα «έρχεται κάτι πολύ σημαντικό, η εξυπηρέτηση πολιτών 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο σε όλες τις γλώσσες για όλες τις διαδικασίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Ο πολίτης θα μπορεί να κάνει διάλογο σε φυσική γλώσσα με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και να εξυπηρετείται και να παίρνει απαντήσεις για φυσική ή ψηφιακή διαδικασία, να του λύνει απορίες, να του μιλά για τα δικαιώματά του βάσει του νόμου.
Αναμένεται να είμαστε αν όχι το πρώτο αλλά από τα πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ που θα βάλουν την κυβέρνηση να συνομιλεί με τον Έλληνα πολίτη μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτόν τον μηχανισμό θα δώσει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε λίγο καιρό».