Με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία και γνώμονα, όπως επισημαίνεται ένα δημοκρατικό, δημιουργικό, ενταξιακό, εξωστρεφές και συμπεριληπτικό σχολείο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης υλοποίησε κατά τη φετινή σχολική χρονιά πλήθος δράσεων, προγραμμάτων, συνεδρίων και επιμορφώσεων προς όφελος των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
• Online Επικοινωνία: Ανοίγουμε διάλογο με γονείς και μαθητές
Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας με την εκπαιδευτική κοινότητα δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα μέσα από την οποία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης απαντούσε online σε ερωτήσεις και προτάσεις που δεχόταν από γονείς και εκπαιδευτικούς.
• Γραμμή Στήριξης Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων
Εγκαινιάστηκε γραμμή στήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων σε θέματα γνωστικά, διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής υποστήριξης.
• Σχολές Γονέων
Λειτούργησαν Σχολές Γονέων προκειμένου να ενισχυθούν οι γονείς στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους.
• Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης
Εφαρμόστηκε ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, μιας μορφής έγκαιρης παρέμβασης, ώστε να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ μαθητών και να αποφεύγονται περιστατικά βίας.
• Μήνας Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Διοργανώθηκε μήνας ενημερωτικών ημερίδων για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέματα:
✓ Τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό
✓ Την παρουσίαση Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων.
✓ Τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο
στο Λύκειο.
• Πανελλαδικές Εξετάσεις
Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε τους/τις υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πραγματοποίησε ενημερωτικές συναντήσεις:
✓ για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις.
✓ για τη διαδικασία των εξετάσεων και τον τρόπο εξέτασης
των υποψηφίων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
✓ για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
• Εβδομάδα ΕΠΑΛ-ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
Υλοποιήθηκαν ημερίδες και επιμορφώσεις για την ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών σχετικά με τις προοπτικές που ανοίγουν τα ΕΠΑΛ στην αγορά εργασίας.
• Πρόγραμμα «Σώζω Ζωές»
Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα Σώζω Ζωές με σκοπό την επιμόρφωση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, καθώς και στον εξοπλισμό σχολικών μονάδων με σύγχρονους απινιδωτές.
• 9o Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής
Μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και του Νηπιαγωγείου, παρουσίασαν καινοτόμα έργα. Στόχος η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών /ριών.
• Φεστιβάλ Ρομποτικής Νηπίων
Για πρώτη φορά διεξήχθη Φεστιβάλ Ρομποτικής Νηπίων με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών του Νηπιαγωγείου με τις Νέες Τεχνολογίες με τρόπο παιγνιώδη.
• 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Στο 16ο συνέδριο συμμετείχαν άνω των 2000 συνέδρων μαθητών ‐ μαθητριών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα με την ενεργή υποστήριξη άνω των 250 εκπαιδευτικών από 100 και πλέον σχολικές μονάδες.
• Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης
Σκοπός του ήταν να προβάλει και να αναδείξει τις ταινίες των παιδιών και των νέων επίδοξων κινηματογραφιστών.
• Διαδικτυακή διημερίδα διάχυσης καλών πρακτικών και καινοτόμων δράσεων των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Σκοπός της διημερίδας ήταν η προώθηση και η προβολή του εκπαιδευτικού έργου και των βέλτιστων εκπαιδευτικών μεθόδων και πρακτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.
• Συναντήσεις με Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
• Επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και συναντήσεις με τα Δεκαπενταμελή Συμβούλια.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολικές μονάδες με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενημέρωσή του για θέματα που απασχόλησαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
• Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ, εσύ, εμείς» σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση.
• ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ-SWPBS
Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία σχολικών ευρυζωνικών, θετικών και ισότιμων μαθησιακών περιβαλλόντων, με στόχο την υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών.
• Σεμινάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σκοπός των επιμορφώσεων ήταν η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
• Ειδική Αγωγή και καινοτόμα προγράμματα
1. EyeHarp
Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος που επιτρέπει τη μουσική έκφραση με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού και απευθύνεται σε μαθητές με αναπηρία.
2. Ιστορίες Συμπερίληψης στη Φυσική Αγωγή
Στόχος του προγράμματος ήταν η ένταξη μαθητών με αναπηρία που φοιτούν σε ειδικά σχολεία με μαθητές χωρίς αναπηρία στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
3.Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BeAusome
Το BeAusome είναι ένα Erasmus+ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές/τριες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
4.Μια μπάλα για όλους-Ποδόσφαιρο για παιδιά με οπτική αναπηρία
Στόχος του προγράμματος ήταν η υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή μαθητών με και χωρίς οπτική αναπηρία.
5. «Και τα παιδιά με οπτική αναπηρία σώζουν ζωές» από τον ανθρωπιστικό οργανισμό « Τα Παιδιά σώζουν ζωές – Kidssavelives».
Στόχος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών στις Πρώτες Βοήθειες, στην Πρόληψη και στις Νέες Τεχνολογίες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και για τα παιδιά με οπτική αναπηρία.