ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μακεδονία: Οι κενές θέσεις εργασίας «πληγώνουν» τις επιχειρήσεις - Ποιοι κλάδοι έχουν ελλείψεις

Στέφανος Μαχτσίρας04 Απριλίου 2023

Πληγή που συνεχώς… κακοφορμίζει αποτελούν οι κενές θέσεις εργασίας με τουρισμό, οικοδομή, εποχικές εργασίες και πληροφορική να αναζητούν λύσεις στη δυσεπίλυτη εξίσωση.

Οι νέες τάσεις στην απασχόληση και στην κατάρτιση στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της ΠΚΜ.

Το 2022 στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργήθηκαν 12.500 νέες θέσεις εργασίας αλλά οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ειδικευμένο και ανειδίκευτο «κραυγάζουν». Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως το εργατικό δυναμικό της της ΠΚΜ μειώνεται σταθερά, μεταξύ 2016 – 2021 «χάθηκαν» 53.000 άτομα. Από την άλλη πλευρά αν και η «δεξαμενή» άντλησης εργαζομένων στερεύει, οι απασχολούμενοι την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν κατά 53.000 άτομα με τους ανέργους να μειώνονται κατά 77.000 άτομα.

Πέρσι οι κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά ξεπέρασαν τις 60.000, 27% αύξηση σε σχέση με το 2021, με τον τουριστικό κλάδο να καταγράφει τα περισσότερα κενά (μία στις πέντε θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν στα ξενοδοχεία στην αιχμή της σεζόν) ενώ μεγάλες ελλείψεις καταγράφηκαν στην οικοδομή, σε εποχικούς εργάτες αλλά και σε θέσεις που απαιτούν εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες στην πληροφορική.

Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup που διενεργήθηκε εντός του 2023, οι κυριότερες ελλείψεις οριζόντιων δεξιοτήτων σε εργαζόμενους, βάσει απαντήσεων Ελλήνων εργοδοτών, σχετίζονται με συνεργασία, υπευθυνότητα, ηγεσία, επιρροή, πειθώ, κριτική και αναλυτική σκέψη, ανάληψη πρωτοβουλιών. Οι τεχνικές δεξιότητες που λείπουν στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με πωλήσεις πληροφορική και ανάλυση δεδομένων, μηχανική και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις με κατάρτιση υπαρχόντων στελεχών, πρόσληψη νέων ταλέντων, αναζήτηση εργαζόμενων από το εξωτερικό αλλά και παροχή ευελιξίας στον τόπο εργασίας.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι φοιτητές στην Ελλάδα (στοιχεία του 2019), σαν ποσοστό επί του πληθυσμού, είναι διπλάσιοι σε σχέση με τους φοιτητές στην υπόλοιπη ΕΕ, γεγονός που εξηγείται από τον χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σύγκριση με την ΕΕ.

Οι τάσεις και οι προοπτικές απασχόλησης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και στην ΠΚΜ παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Πόδα, εμπειρογνώμονα του έργου.

«Αναθεώρηση της εκπαίδευσης εκ βάθρων»



«Μία στις πέντε νέες θέσεις εργασίας που άνοιξε το 2022 δημιουργήθηκε στην περιοχή μας. Και το 2023 υπάρχουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, τα προμηνύματα από τις φετινές κρατήσεις είναι πολύ θετικά ενώ η σεζόν επεκτείνεται. Οι εξαγωγές στην περιοχή μας έχουν αγγίξει τα 6,3 δισ. ευρώ, συνεχώς προσελκύουμε νέες παραγωγές», σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πάνω από 150 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που προσελκύουμε. Παράλληλα επενδύουμε συνεχώς στην καινοτομία, συζητάμε αυτή τη στιγμή και με τρεις εταιρείες κολοσσούς που σκέφτονται να έρθουν στην περιοχή μας», επεσήμανε, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την πληγή του brain drain, τη φυγή δηλαδή λαμπρών μυαλών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. «Είναι στοίχημα να το μετατρέψουμε σε brain gain, η παρεχόμενη εκπαίδευση με την τεχνολογία να προχωρά ταχύτατα δεν αρκεί να είναι διά βίου αλλά χρειάζεται αναθεώρηση εκ βάθρων», τόνισε.

«Μετά τη χαμένη δεκαετία των μνημονίων η Ελλάδα οφείλει να μετατραπεί σε μία οικονομία παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η πρόκληση και για την περιοχή μας είναι μεγάλη», υποστήριξε εστιάζοντας στους πόρους 1,5 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η ΠΚΜ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Είναι ανάγκη να συνδέσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα με το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.