Το 51% των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας αγνοεί να βάλει στο πρόγραμμα της καθημερινότητας του τις εξετάσεις που αφορούν την πρόληψη υγείας με πρώτο λόγο αμέλειας την έλλειψη χρόνου.
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την εταιρεία Health Marketing και το περιοδικό Health More παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης "Διερεύνηση και Αξιολόγηση της συμπεριφοράς του κοινού ως προς την πρόληψη της υγείας".
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για πρώτη φορά, άγνωστη λέξη στη ζωή των Ελλήνων είναι η πρόληψη της υγείας καθώς πάνω από 5 στους 10 κατοίκους της κ. Μακεδονίας δεν υποβάλλονται συστηματικά σε προληπτικές εξετάσεις, με τους άνδρες να φαίνονται πιο αμελείς σε σύγκριση με τις γυναίκες καθώς το ποσοστό αυτών αγγίζει το 63% έναντι του 41% των γυναικών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η αδιαφορία προς την πρόληψη της υγείας εστιάζεται στις ηλικίες 34 - 44 ετών με το ποσοστό να φτάνει το 66%.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί σύμφωνα με την έρευνα στο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κάποια αναπηρία ή κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς το 38% και το 36% αντίστοιχα απέχουν από τις συστηματικές εξετάσεις.
Τα ευρήματα της έρευνας που συλλέχθηκαν από το σύνολο των 1.005 ατόμων που ερωτήθηκαν το διάστημα 1 έως 9 Φεβρουαρίου αποτυπώνουν πως το 80% των συμμετεχόντων όταν λένε πως κάνουν συστηματικά εξετάσεις πρόληψης εννοούν μια απλή αιματολογική εξέταση.
Στην έρευνα αναλυτικότερα επισημαίνεται πως στις ειδικές προληπτικές εξετάσεις για τους άνδρες όπως είναι το τεστ PSA μόλις το 14% το πραγματοποίησε με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατέχουν οι ηλικίες 65 - 75 ετών. Αντίθετα στις γυναίκες το 52% έκανε τεστ ΠΑΠ με το υψηλότερο ποσοστό να εντοπίζεται στις ηλικίες 25 - 54 ετών .
Όσον αφορά τον εμβολιασμό τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς το 86% των ερωτηθέντων της έρευνας έχει κάνει έστω ένα εμβόλιο από αυτά που προλαμβάνουν τον COVID-19, την γρίπη, λοιμώδη νοσήματα και του HPV. Το 78% των ερωτηθέντων μάλιστα δήλωσε πως έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19.
"Όλοι κάποια στιγμή θα νοσήσουμε αλλά το θέμα είναι πως θα το προλάβουμε, πως θα το διαχειριστούμε και για αυτό θεωρώ πως η γνώση είναι το όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο πιο καλύτερα μπορούμε τα θέματα αυτά. " είπε μεταξύ άλλων η Μελίνα Δερμετζοπούλου, αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας τονίζοντας πως για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι σημαντική η καταγραφή των δεδομένων, όπως και έγινε με αυτή την έρευνα.
Ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, κοσμητορας της Σχολής επιστημών Υγείας στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε "Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια πολύ καλή επιδημιολογική έρευνα που καταγράφει τα τρέχοντα δεδομένα σε θέματα πρόληψης. Με βάση αυτό το δεδομένο μπορεί να σχεδιαστεί και και εκστρατεία κατά περίπτωση και μετά από έναν χρόνο να επαναληφθεί αυτή η έρευνα βλέποντας τις βελτιώσεις ή όχι."
Ο Νικόλαος Φραγκάκης, καθηγητής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ επεσήμανε "Μιλώντας από τη θέση του καρδιολόγου πρεπει να πω ότι οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν και αποτελούν την μάστιγα και του 21ου αιώνα όσον αφορά την θνητότητα και πρέπει να πούμε οτι πάρα το γεγονός πως σε υγειονομικά προηγμένες χώρες έχει παρατηρηθεί μια κάμψη των θανάτων από τις καρδιαγγειακές παθήσεις στην χώρα μας παραμένει ένας υψηλός κίνδυνος. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάγκη η θνητότητα από καρδιακές παθήσεις στην Ελλάδα δεν οφείλετε στο γεγονός πως η παροχή υπηρεσιών υπολείπεται σε σύγκριση με τις προηγμένες υγειονομικά χώρες αλλά στο ότι δεν υπάρχει καλά δομημένο σύστημα πρόληψης.
Ο Κλέαρχος Πρωτοπαππάς - Καραντάνης, πρόεδρος της Health Marketing ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην αφορμή για της υλοποίησης του προγράμματος ήταν τα στοιχεία τη eurostat όπου αποτυπωνόταν πως το 2018 μόλις 17 ευρώ δαπανεί ο Έλληνας για θέματα πρόληψης με τον μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στα 82 ευρώ. Σε επανάληψη της έρευνας μετά την πανδημία η κατακεφαλήν δαπάνη του Έλληνα για την πρόληψη ανέβηκε στα 22 ευρώ με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης να αυξάνετε στα 120 ευρώ.
"Η σημασία της πρόληψης είναι εμφανής. Επεκτείνεται το προσδόκιμο ζωής μας και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Μειώνει τον χρόνο και το κόστος νοσηλείας, δηλαδή αποσυμφορίζει το σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την αποδοτικότητα της εργασίας του καθενός ποιοτικά και προσωπικά." τόνισε ο κ. Καραντάνης σημειώνοντας πως το πρόγραμμα στοχεύει στην αλλαγή των συνηθειών του κοινού όσον αφορά την πρόληψη και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος "2023 Έτος πρόληψης, Πρόλαβε και Κέρδισε την ζωή" που ως σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την πρόληψη της υγείας. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 άξονες ενημερωτικών δράσεων: - Γενική καμπάνια για την πρόληψη - Πρόληψη υγείας για τον άνδρα - Πρόληψη υγείας για τη γυναίκα - Πρόληψη της υγείας για το παιδί - Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας - Πρόληψη για την γονιμότητα - Πρόληψη παθήσεων δέρματος - Πρόληψη για τον διαβήτη - Πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων - Προλήψη και διαγνωστικός έλεγχος προδιάθεσης καρκίνου - Πρόληψη ψυχολογικών και νευρολογικών παθήσεων