Οι προεκλογικές έριδες κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου, που είναι να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκφράζοντας το φόβο ότι το αρνητικό αυτό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες ακόμα, στο δρόμο προς τις εκλογές.
Ο κ. Μίχαλος αναγνωρίζει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά χρειάζονται περαιτέρω βήματα όπως η πλήρης κατάργηση των capital controls και πάνω από όλα να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Επίσης σημειώνει ότι παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών, το θέμα των υψηλών πλεονασμάτων θα πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τελευταία υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως η μείωση της ανεργίας και η άρση των capital controls. Επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα; Και πόσο αισθητό είναι αυτό στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών;
Η χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις σίγουρα έλυσε προβλήματα, αλλά το συντομότερο δυνατό απαιτείται η πλήρης κατάργησή τους. Το βασικότερο όλων, όμως, είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς αποτελεί το βασικό παράγοντα που βαραίνει στις εμπορικές συνδιαλλαγές των ελλήνων επιχειρηματιών με τον υπόλοιπο κόσμο.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η μείωσή της κάτω από το 20% δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, για να πετύχουμε το μεγάλο στόχο της διαμόρφωσής της σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτό όμως αποτελεί απόρροια της καλής πορείας που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις και που θα επιτευχθεί με τη λήψη μιας σειράς διαρθρωτικών μέτρων, που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας.
Η αύξηση του εισαγωγικού μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ακόμη μία επιβάρυνση ή ένας τρόπος να τονωθεί η κατανάλωση και άρα να ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις;
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρούμε ότι θα έχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και την αγορά. Βέβαια, η αναπροσαρμογή θα πρέπει να γίνει σταδιακά, προκειμένου να μην προκαλέσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις, που λόγω της κρίσης εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.
Τι μένει ακόμα να γίνει, σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την περίοδο της βαθιάς κρίσης, να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και η επανεκκίνηση να γίνει σε υγιείς βάσεις;
Πρωτίστως, όπως προανέφερα, θα πρέπει να εκλείψει το λεγόμενο country risk, πράγμα που απαιτεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Άμεσα θα πρέπει να γίνουν και παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, τη ριζική αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, τις επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.
Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας αναλάβει την υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα επί μακρόν ή μήπως κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε μία νέα οικονομική κρίση;
Χωρίς καμία αμφιβολία, η απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% είναι πάρα πολύ «βαριά» και αποστερεί σημαντικά ποσά που πρέπει να διατεθούν στην ανάπτυξη. Παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών, το θέμα θα πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εκ των πραγμάτων το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά. Φοβάστε ότι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος όξυνσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία;
Πάγια θέση της επιχειρηματικής κοινότητας, εκφρασμένη επί όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, είναι η αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών. Τα επιμελητήρια αυτό έλεγαν και αυτό εξακολουθούν να υπερασπίζονται. Και αυτό γιατί σχεδόν ποτέ δεν λύνονται προβλήματα, αντίθετα προκαλούνται ζητήματα αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος και αναταραχών στην αγορά.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα δημιουργείται ένα κλίμα έντασης και πόλωσης, αντί της απαιτούμενης συναίνεσης, το οποίο κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιείς βάσεις. Κι όπως όλα δείχνουν, το αρνητικό αυτό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες ακόμα, στο δρόμο προς τις εκλογές. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, οι προεκλογικές έριδες κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου, που είναι να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η χώρα είναι η διχόνοια και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις, ειδικά σε θέματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι επιβεβλημένο και επείγον να προχωρήσουν στην οικονομία.
Ψηφιακές υπογραφές και διαδικασίες χωρίς χαρτιά
Τα επιμελητήρια ανέλαβαν ένα μέρος του γραφειοκρατικού φόρτου για την ίδρυση μίας επιχείρησης. Ωστόσο από την ίδρυση μέχρι την πρώτη μέρα λειτουργίας υπάρχουν ένα σωρό άλλα εμπόδια. Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο βήμα, για να βελτιωθεί η διαδικασία;
Στην περίοδο της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη και σήμερα έντονα, ταυτόχρονα όμως οι προσπάθειές τους για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν σταμάτησαν ποτέ. Σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τις αλλαγές αρωγοί τους στάθηκαν τα επιμελητήρια της χώρας και εργάστηκαν συστηματικά, ώστε οι κοινοτικοί πόροι να υποστηρίξουν κρίσιμους τομείς για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Μετά την απλοποίηση της διαδικασίας για την ίδρυση μιας επιχείρησης, τα επιμελητήρια έχουν δρομολογήσει την υλοποίηση έργου, συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για την περαιτέρω υποστήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το έργο προβλέπει την υλοποίηση μίας σειράς πολυεπίπεδων υποστηρικτικών δράσεων για τη βέλτιστη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, από την υποβολή της αίτησης μιας επιχείρησης μέχρι και την έκδοση της τελικής πράξης, με γνώμονα τη συνεχή μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα επιτρέπεται η υποστήριξη των στελεχών των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ) των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών με στόχο την μεσοπρόθεσμα «paperless» διευθέτηση και διαχείριση των αιτημάτων - ζητημάτων των επιχειρήσεων σε πάσης φύσης διεκπεραίωση διοικητικών ζητημάτων σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, με το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και τη δημιουργία του e-ΓΕΜΗ εκσυγχρονίζεται ακόμα περαιτέρω η ελληνική επιχειρηματικότητα, μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών, στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας, όπως η κατάθεση των ισολογισμών. Με τη λειτουργία του έργου θα παρασχεθούν δωρεάν 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Συγχρόνως, θα προχωρήσουν οι γενικότεροι στόχοι για απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την επιχειρηματικότητα και τελικά την περαιτέρω ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και άλλων δημοσίων πληροφοριακών συστημάτων και βάσεων.
Να μην υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις με τα εμπορικά σήματα
Ποια οφέλη θα αποκομίσει η χώρα μας από τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον τελικά κυρωθεί; Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων;
Με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, θα υπάρξουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας. Πάντα οι φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Να σημειώσω εδώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους επενδυτές στην πΓΔΜ και μια συμβιβαστική λύση που ασφαλίζει, βεβαίως, τα εθνικά μας συμφέροντα, θα έχει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν την επόμενη τριετία δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σε αυτό το σημείο πρέπει όμως να σας πω ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι τα ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν καθοριστεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που ενδεχομένως θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι να μην προσπαθήσουν οι γείτονές μας να σφετεριστούν τα δυναμικά brands, που έχουν οι επιχειρήσεις και που σχετίζονται με τη Μακεδονία.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"