ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Από τη ΔΕΘ στη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ

Νίκος Οικονόμου15 Σεπτεμβρίου 2019

Τις τελευταίες ματιές προς την 84η ΔΕΘ ρίχνουν στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου και θα στραφεί το επόμενο διάστημα η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Τρίτη θα περιοδεύσει στην Ήπειρο, στη συνέχεια θα ταξιδεύσει στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου θα βρίσκεται από τις 23 μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου, για να λάβει μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού. Εκεί θα έχει μια σειρά σημαντικών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα που θα συζητηθούν, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά, ο πρωθυπουργός πέρα από το τετ α τετ με τον τούρκο πρόεδρο, θα επιδιώξει και μία σειρά άλλων συναντήσεων, με σκοπό να συνεχίσει την επιχείρηση «ενίσχυση της αξιοπιστίας» της χώρας και της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, που ξεκίνησε ήδη εδώ και καιρό με συναντήσεις στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη.

Μάλιστα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Στο εξωτερικό μέτωπο στην κυβέρνηση είδαν με μεγάλη ικανοποίηση τον ορισμό του έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, μία επιλογή που έκανε φέτος το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αναλαμβάνει τα ηνία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για έλληνα αξιωματούχο. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά μια τεράστιας σημασίας εθνική επιτυχία, καθώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται στην ευρωπαϊκή σκηνή και ότι αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης. Γιατί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό, που ανατίθενται στο Θεσσαλονικιό Μαργαρίτη Σχοινά, αποτελούν κεντρικές προκλήσεις, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μηνύματα αισιοδοξίας

Στο εσωτερικό μέτωπο στην κυβέρνηση αποτιμούν ιδιαίτερα θετικά την πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας. «Στη φετινή έκθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε συγκροτημένο σχέδιο που στόχο έχει να φέρει ανάπτυξη για όλους. Εγκαταλείποντας παλιές πρακτικές που χρησιμοποιούσαν τη ΔΕΘ σαν βήμα παροχολογίας, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με δωδεκάμηνο ορίζοντα, έτσι ώστε να κριθεί από τους πολίτες τον επόμενο Σεπτέμβριο στην 85η ΔΕΘ», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Και υποδεικνύουν ήδη τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης: τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τους περισσότερους και 22% μεσοσταθμικά, και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ: 1ον Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει όφελος για όλους τους φορολογούμενους.

2ον Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, για τα εισοδήματα του 2019, με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%. Και αυτά δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης.

3ον. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων, ενώ δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων. Και τα μέτρα αυτά, μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, συμβάλλουν ώστε να ανακτήσουν τα σπίτια την αξία που έχασαν, δίνοντας «τριπλό μέρισμα»: Πρώτον για τους πολίτες που βλέπουν ήδη το μειωμένο ΕΝΦΙΑ, που σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Δεύτερον στην αγορά κατοικίας και σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή, καθώς θα αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα για νέες και υφιστάμενες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Και τρίτον για τις τράπεζες, που θα δουν την αξία των υποθηκών να αυξάνεται με θετικό αποτέλεσμα στον ισολογισμό τους, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και να δημιουργηθούν, το ταχύτερο δυνατό, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν συντονισμένες προσπάθειες για να ξεμπλοκαριστούν δυναμικά επενδυτικά σχέδια και να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις που φέρνουν νέα δημόσια έσοδα και κυρίως πολλές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Έτσι στην κυβέρνηση είδαν με ικανοποίηση την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (ΕΒRD) να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, μια απόφαση που μετέφερε ο πρόεδρός της Σούμα Τσακραμπάρτι στη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την προσδοκία μεγαλύτερης συμμετοχής της EBRD στην ανάκαμψη των επενδύσεων.


Προβληματισμοί για τη Θεσσαλονίκη

Προβληματισμοί αντίθετα καταγράφηκαν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο κομβικά ζητήματα της πόλης, που είναι ο ΟΑΣΘ και το μετρό. Για το μετρό η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει τη λύση της απομάκρυνσης και των επανατοποθέτησης των αρχαίων στη Βενιζέλου δεν ξάφνιασε πολλούς, καθώς οι μυημένοι είχαν αντιληφθεί τις τελευταίες ημέρες ότι όλα πηγαίνουν προς αυτήν τη λύση. Μένει να φανεί πώς θα υποστηριχθεί η συγκεκριμένη απόφαση και αν θα περάσει θετικά στην κοινή γνώμη της πόλης, καθώς πολλοί γαλάζιοι παράγοντες (βουλευτές κυρίως) σφυρίζουν αδιάφορα για το θέμα. Για τον ΟΑΣΘ οι γκρίνιες αφορούσαν στο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Οργανισμό δεν ήταν ολοκληρωμένο, ενώ άφησε ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/9/2019.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.