Να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου δύο χρόνια πριν από το ισχύον χρονοδιάγραμμα δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αυτό «είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει ηχηρή πλειοψηφία τον Ιούνιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δίνοντας εντολή στη συντηρητική κυβέρνησή του να εφαρμόσει φιλικές- προς τους επενδυτές- πολιτικές που είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αυτό θα σημάνει την αποπληρωμή του χρέους των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. 388 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που οφείλει η Ελλάδα και αποτελεί το υψηλότερο στην ευρωζώνη σε σχέση με την παραγωγή.
Βάσει του αμερικανικού δικτύου ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας για επενδύσεις, 13 χρόνια αφότου απωλέσθη στην αρχή της επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.
«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».
Να σημειωθεί ότι τα διετή ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν πτώση μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42% μετά τη διαπραγμάτευση στο 3,56% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Από την άλλη δεν υπήρξε αξιόλογη μεταβολή για τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.
Τούτων δοθέντων οι οίκοι Moody’s Investors Service και Scope Ratings εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.
Την ίδια ώρα το 2023 οι λεγόμενοι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα θεωρώντας πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κάτι που θα τα καταστήσει, θεωρητικά, τα πιο αξιόπιστα στον δυτικό κόσμο. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον να δανείζεται με μικρότερα επιτόκια ακόμη και από χώρες όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας θεωρείται σήμερα το πιο ασφαλές από τους οίκους αξιολόγησης.
«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», υποστήριξε σχετικά στο Bloomberg ο Ξ. Μητσοτάκης.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, περίπου στο 2,5%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Κ. Μητσοτάκης κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να έχει ανακάμψει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της, το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ανώτατο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39% φέτος.