Την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού βασικών δομών και κατευθύνσεων «που είναι απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, λέγοντας, ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που «κανείς δεν υπολόγιζε μέχρι πριν κάποιο χρονικό διάστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την προαναφερόμενη δήλωση έκανε ο ΥΠΑΑΤ μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους μυδοκαλλιεργητών από τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του δήμου Δέλτα «Αξιός» και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών» .
Ο ίδιος εξήγησε δε, ότι «ο λόγος για τον οποίο προχωράμε σε συνολικό επανασχεδιασμό, προφανώς δεν αφορούσε απλά στην καταβολή αποζημιώσεων ή στην καταβολή κάποιου απολεσθέντος εισοδήματος».
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξεταστεί σε περισσότερο βάθος το κατά πόσο η καλλιέργεια των μυδιών μπορεί να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται, ο ίδιος είπε ότι «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης, αφού ενώ απαιτούνται θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, φέτος αυτές έφτασαν μέχρι και τους 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού. Το αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι ίδιοι απευθυνόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή, αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων μυδοκαλλιεργητών, να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση εργασίας μετά τις 18 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν και τα αιτούμενα και απαραίτητα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΑΑΤ, με αφορμή την έναρξη της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (7-15/9), πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη και σήμερα επισκέφθηκε από το πρωί συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τους βουλευτές Β΄Θεσσαλονίκης Θόδωρο Καράογλου και Φάνη Παππά, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργο Κεφαλά.