Να ανοίξουν τα μαγαζιά και να ενισχυθεί οικονομικά η αγορά της Θεσσαλονίκης και οι έμποροι, ζήτησε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην εισήγησή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα «την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19».
Ο κ. Ζέρβας στην αρχή της τοποθέτησής του τόνισε πως πρέπει να ακουστεί ο κόσμος της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης.
«Δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών, αλλά ενημέρωση, ίση μεταχείριση και οικονομική προοπτική»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν διεκδικούν «δάφνες ειδικών, λοιμωξιολόγων», αλλά διεκδικούν «ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει πληγεί και είναι αυτός που έχει βάλει "πλάτη", τηρεί τα μέτρα και αποδέχεται την οικονομική ζημία για χάρη της δημόσιας υγείας».
Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, ο εμπορικός κόσμος της πόλης «διεκδικεί να διατυπώσει τα δικά τους αιτήματα» που αφορούν στην επιβίωση των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των οικογενειών τους.
Πρόσθεσε πως τα «όπλα» της εποχής είναι η υπομονή και το εμβόλιο, αλλά αναγνώρισε ότι «δυστυχώς καλούμαστε εδώ και σήμερα να θεραπεύσουμε τις πληγές της πανδημίας».
Ακολούθως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο υγειονομικό. Είναι κοινωνικό και οικονομικό» και συνέχισε λέγοντας πως το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Επέμεινε ότι στη Θεσσαλονίκη η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει με τη μέθοδο του click away και ζήτησε από την Πολιτεία και όσους αποφασίζουν «να διοχετεύσουμε την κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση», παρά να συνωστίζεται ο κόσμος σε πάρκα, σε πλατείες, ή σε σπίτια, όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί σχεδόν κανείς.
Ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν ο ίδιος και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έλαβαν τη «σκληρή απόφαση» να κλείσει η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Υπό αυτό το πρίσμα επανέλαβε ότι χρειάζονται «έξυπνα» μέτρα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ψυχολογική κόπωση των πολιτών.
Τα τρία αιτήματα της διοίκησης Ζέρβα για την οικονομία της πόλης
Τούτων δοθέντων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συνόψισε τα τρία αιτήματα της διοίκησής του προς την κυβέρνηση:
- Άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και μάλιστα εξατομικευμένα για τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
- Επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από το καθεστώς του lockdown, και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, ελέγχους και ρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατΘεσσαλονίκη να αξιολογείται κάθε τέσσερις ημέρες
- Σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα, μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ζητάμε να μπει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό να μεταφραστεί είτε σε επιτάχυνση των έργων υποδομής, είτε σε υλοποίηση project κατά προτεραιότητα» τα οποία θα ενισχύουν την οικονομία της πόλης.
«Η εξίσωση είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι άλυτη», συνέχισε ο κ. Ζέρβας και διαμήνυσε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ότι τα επιδόματα δεν αντικαθιστούν τους τζίρους.
Ι. Καϊτεζίδης: Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αξίζει καλύτερης και δικαιότερης αντιμετώπισης
Την ομόφωνη απόφαση των δήμων της κεντρικής Μακεδονίας, μετέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης αξίζει καλύτερης και δικαιότερης αντιμετώπισης», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης και παρατήρησε πως το προηγούμενο διάστημα οι επιχειρηματίες έκαναν προετοιμασίες για ένα ασφαλές άνοιγμα, αγορές προϊόντων και παύση των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το επιχειρείν δεν μπορεί να αντικατασταθεί από επιδοματικές πολιτικές.
Λ. Κυρίζογλου: Η Θεσσαλονίκη πλήττεται διαχρονικά
«Η Θεσσαλονίκη δεν πλήττεται τώρα μόνον από αυτό το συγκεκριμένο μέτρο. Η Θεσσαλονίκη πλήττεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις σε όλες τις εκφάνσεις του επιχειρείν», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον εμπορικό κόσμο της πόλης του και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε μάλιστα άδικη την απόφαση της κυβέρνησης, ζητώντας να ανακαλέσει.
Γ. Μασούτης: Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άποψη δήμου, περιφέρειας και φορέων
Ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στάθηκε στο γεγονός ότι για δεύτερη φορά μετά την ακύρωση της ΔΕΘ του 2020, η Θεσσαλονίκη ξαφνιάζεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ότι τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα είναι κλειστά και να μην έχει ζητηθεί η άποψη πρώτα του δήμου, της περιφέρειας, των επιμελητηρίων, των φορέων. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», σημείωσε ο κ. Μασούτης.
Ξεκαθάρισε ότι «σίγουρα προέχει η υγεία» και εξήγησε ότι εάν υπήρχαν σαφείς εξηγήσεις από τους λοιμωξιολόγους τότε θα ήταν κατανοητή η απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα. «Εφόσον κάποιος αποφασίζει να κλείσει το κατάστημα κάποιου άλλου, θα πρέπει να τον ενημερώσει για κάποια στοιχεία. Τότε, ενδεχομένως, να δεχτεί πιο εύκολα κάποιος να κλείσει το κατάστημά του και να υποστεί όλη αυτή τη ζημία που συζητάμε σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.
Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε όλους τους αιρετούς και τους εκπροσώπους των φορέων «να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είμαστε και εμείς σε αυτήν την κουβέντα, ή τουλάχιστον πρώτα να ενημερωθούμε εμείς και να μη το μαθαίνουμε από τα κανάλια».
Πρόταση Καπνοπώλη για ειδικά barcode
Τη χρήση ενός ειδικού barcode το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα για το άνοιγμα των καταστημάτων και με το οποίο, μέσω κινητού τηλεφώνου, ανιχνευόταν η ιχνηλασιμότητα των κρουσμάτων κορονοϊού, ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, από τους φορείς και τους αιρετούς, προκειμένου να κατατεθεί ως πρόταση στην κυβέρνηση.
Θ. Νικολόπουλος: 200.000 λουκέτα λόγω της πανδημίας
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, αναφέροντας την εκτίμησή του για 200.000 λουκέτα λόγω της πανδημίας. Με τα διαδοχικά απαγορευτικά, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει» οικονομικά, σημειώνοντας ότι δεν ευθύνονται οι μικρές επιχειρήσεις για τη διασπορά του ιού. «Αν συνεχιστεί αυτό θα θερίσουμε "θύελλες" και πολλά λουκέτα στη χώρα μας. Ό,τι δηλαδή δεν κατάφερε να κάνει η δεκαετής κρίση θα το κάνει ο κορονοϊός που θα ρίξει "ταφόπλακα" στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας», είπε ο κ. Νικολόπουλος.
Μ. Ζορπίδης: Δεν θα είχε προκληθεί τέτοιο πρόβλημα, εάν είχε εισακουστεί η πρότασή μας
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι εδώ και τρεις μέρες η αγορά της πόλης είναι σε μεγάλη αναστάτωση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε προκληθεί τέτοιο πρόβλημα εάν είχε εισακουστεί η πρόταση του επιμελητηρίου να μην ανοίξουν όλα τα μαγαζιά, αλλά μόνο εκείνα με εμβαδό έως 150 τετραγωνικά μέτρα.
Α. Τζιτζικώστας: Αυτά τα μπρος-πίσω δεν βοηθούν
«Η υγεία είναι πάνω από όλα» και «το έχουμε αποδείξει όλοι οι θεσμοί και οι φορείς αυτού του τόπου», διαμήνυσε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά τα μπρος-πίσω δεν βοηθούν, δημιουργούν εντάσεις σε μια ήδη τεταμένη περίοδο, σε έναν ήδη κουρασμένο κόσμο και σε μια "χτυπημένη" αγορά. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι θέλει λίγη περισσότερη προσοχή». Η τρίτη παραδοχή, κατά την άποψη του κ. Τζιτζικώστα είναι ότι πρέπει η αγορά να ξανανοίξει το ταχύτερο δυνατόν και με ασφάλεια. Ειδική μνεία έκανε στην επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο, σημειώνοντας ότι «δεν θα θέλαμε να διακινδυνεύσουμε και την τουριστική περίοδο του 2021».
Μεγάλη μετάδοση του ιού στους εργασιακούς χώρους-Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με τα «επιδόματα φτώχειας»
Ο Πέτρος Σημάδης, από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διατράνωσε ότι «η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τι σημαίνει να παίρνεις μέτρα με γνώμονα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», δεδομένου ότι το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε. «Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ούτε φτάνουν για τον περιορισμό της μετάδοσης στους χώρους δουλειάς, ούτε και ελέγχεται η τήρησή τους», συμπλήρωσε ο κ. Σημάδης, αναφέροντας ως παράδειγμα σε κατάστημα σούπερ μάρκετ αλυσίδας στην Ευκαρπία, όπου ενώ «τηρούνταν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, υπήρξε διασπορά του ιού σε τουλάχιστον 25 εργαζόμενους» και μάλιστα ένας εξ' αυτών πέθανε. Ακόμη, την ώρα που οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου επιδοτούνται και κερδοφορούν, «χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με τα επιδόματα φτώχειας των 534 ευρώ».
Ι. Γκλανέταρτζης: Να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των δρομολογίων του ΟΑΣΘ και να απολυμαίνονται συχνά τα οχήματα
Ο Ιωάννης Γκλαρνέτατζης, από το Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου, έκανε λόγο για «κυβερνητική προχειρότητα» και «παραλογισμό» καθώς ανακοινώνεται άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έχουν «εκτοξευτεί» και είναι μεγαλύτεροι από όταν πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο του λιανεμπορίου. «Πρέπει άμεσα να αυξηθεί ο αριθμός των λεωφορείων, των δρομολογίων αλλά και να διενεργούνται συχνές απολυμάνσεις των οχημάτων» του ΟΑΣΘ είπε ο ίδιος και ζήτησε τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους, αμφιβάλλοντας για την ικανότητα των πολιτών να κάνουν το λεγόμενο self test στο σπίτι τους.
Π. Φιλιππίδης: Το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας είναι το λιανεμπόριο
«Σέβομαι κι εγώ την πανδημία, έχω οικογένεια και γονείς και φοβάμαι», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, συμπληρώνοντας πως αγωνιά για το μέλλον της επιχείρησής του και εάν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα. «Το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι το λιανεμπόριο, γιατί το πρώτο που κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι να κλείσουν το λιανεμπόριο», παρόλο που δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα μέσα σε «μικρομάγαζο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως είναι «η τρίτη φορά που μας κλείνουν αιφνιδιαστικά» και συνέχισε αναφέροντας ότι «πέντε μήνες ήταν κλειστό το λιανεμπόριο» και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης αυξήθηκε κατά 300%. «Αν φταίμε, πείτε μας να το αλλάξουμε για να γλιτώσουμε από την πανδημία», συμπλήρωσε δηκτικά ο κ. Φιλιππίδης.
Προέβλεψε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα σε όλη τη χώρα και τεράστια αύξηση της ανεργίας, «αν δεν λάβουμε μέτρα γρήγορα» και μάλιστα «θα δούμε πράγματα που δεν θα γυρνάνε πίσω. Θα δούμε την πανδημία της οικονομίας».
Τέλος, εκτίμησε ότι ναι μεν δόθηκαν χρήματα από την κυβέρνηση, αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση και ειδικότερα προς τις μεγάλες, αντί για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων
Τα επόμενα βήματα για να λειτουργήσει η κοινωνία ζήτησε ο Γ. Ορφανός
«Το θέμα της υγείας είναι στην κορυφή», αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα, για να δούμε πώς ακριβώς θα πρέπει να λειτουργήσει η κοινωνία, ώστε να μπούμε και σε άλλους ρυθμούς;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν τελειώσαμε» με την πανδημία. «Ή τα μέτρα φταίνε, ή η εφαρμογή τους», είπε στη συνέχεια, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη μη απόδοση των ληφθέντων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Συμπλήρωσε, δε, ότι κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν.
Ελλείψεις στους καλεσμένους στην τηλεδιάσκεψη παρατήρησε ο Β. Γάκης
Για ελλείψεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, παρατηρώντας ότι θα χρειαζόταν η παρουσία ενός εκπροσώπου της επιτροπής των επιστημόνων και του υπουργείου Ανάπτυξης, για να εξηγηθεί πώς η κυβέρνηση οδηγήθηκε να λάβει την απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Πρέπει να καταλήξουμε ως πόλη τι είναι αυτό που θέλουμε. Το click away και το click in shop δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά κατά την άποψή μου. Αυτοί που συμμετέχουν στα κορονοπάρτι και τα λοιπά, δεν είναι τα παιδιά μας; Έχει επέλθει κόπωση, έχει επέλθει η άποψη ότι δεν κινδυνεύουν τόσο. Εμείς τι κάνουμε για τα παιδιά μας; Να τους πείσουμε ότι όσο αναπτύσσετε αυτή τη συμπεριφορά δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ το σχολείο, η επιχείρησή μου για να συντηρηθεί η οικογένεια», ανέφερε ο κ. Γάκης.
Κ. Νοτοπούλου: Μόνο ενωμένοι υπάρχει πιθανότητα να ακουστούμε στην Αθήνα
Για εξαιρετικά δυσοίωνες συνθήκες έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, εκτιμώντας ότι «μόνο ενωμένοι υπάρχει πιθανότητα να ακουστούμε στην Αθήνα». Κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία στήριξη για τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε υπουργεία στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. «Έχουμε ένα κυβερνητικό κονκλάβιο που αποφασίζει για τη Θεσσαλονίκη, ερήμην της πόλης, και που αποδεικνύει πως αδιαφορεί προκλητικά για τη Θεσσαλονίκη. Διαφορετικά κάποιος υπουργός θα έκανε τον κόπο να έρθει εδώ για να μας εξηγήσει τα ανεξήγητα», ισχυρίστηκε η κ. Νοτοπούλου.
Κατά την άποψή της «είναι πάντα η Θεσσαλονίκη που την πληρώνει» και υπενθύμισε ότι «κανένα οικονομικό αντίμετρο» δεν πάρθηκε για την τοπική οικονομία, ούτε όταν ακυρώθηκε η ΔΕΘ. «Πού είναι τα προγράμματα που σας έταξαν στην Αθήνα; ποιους αφορούν; πότε θα εφαρμοστούν, όταν θα μετράμε ανέργους στη σειρά σε κάθε πολυκατοικία;», διερωτήθηκε η ίδια απευθυνόμενη στον κ. Ζέρβα.
Συντονιστικό παρακολούθησης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη ζήτησε ο Σπ. Βούγιας
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, τόνισε την ανάγκη μέσα από τη σημερινή διαδικασία να «υποχρεωθούν» οι αρμόδιοι να ακούσουν τη φωνή της τοπικής κοινωνίας. Ζήτησε περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των νοσηλευομένων, τομείς στους οποίους «έχουμε υστερήσει», όπως παρατήρησε. Ακόμη, ο κ. Βούγιας σημείωσε πως χρειάζεται ένα συντονιστικό για την παρακολούθηση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων. Έτσι, αυτές οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που θα κατατίθενται στο συντονιστικό, θα μπορούν να διαβιβάζονται γρήγορα στη Θεσσαλονίκη, «ώστε να μην αιφνιδιαστούμε ξανά».
Ενίσχυση 1.000 ευρώ για κάθε μήνα και μείωση ή απαλλαγή χρεών, πρότεινε ο Σ. Ζαριανόπουλος
Την άποψη ότι «πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές δεσμεύσεις» στο ψήφισμα το οποίο επιχειρείται να υπερψηφιστεί στο τέλος της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου, διατύπωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος. «Το ειδικό βάρος του δήμου που αξιοποιείται σήμερα για το λιανεμπόριο, πρέπει και έπρεπε να αξιοποιηθεί για το σύνολο των προβλημάτων της πανδημίας με πρωταρχικό την προστασία της υγείας και της δουλειάς του λαού. Εκεί βρίσκεται η "πηγή" του κακού», υποστήριξε ο κ. Ζαριανόπουλος.
Ακολούθως, ο ίδιος σημείωσε πως σωστά «απαιτούμε» να ανοίξει η αγορά με μέτρα προστασίας, αλλά υπογράμμισε ότι οι δείκτες της πανδημίας χειροτερεύουν, ενώ γίνεται και «πάρτι» δισεκατομμυρίων, την ώρα που μία σειρά προβλημάτων χρειάζονται άμεση λύση, όπως η συσσώρευση χρεών και η έλλειψη ρευστότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε την πρότασή του για «1.000 ευρώ σε κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό επιχειρηματία με εισόδημα έως 12.000 ευρώ για κάθε μήνα που πέρασε από τον Οκτώβρη του 2020 και όσο διαρκεί η κρίση. Είναι όρος επιβίωσής τους», ενώ ζήτησε και «πάγωμα, δραστική μείωση και απαλλαγή» από υποχρεώσεις στους οργανισμούς του δημοσίου, στους ΟΤΑ και στις τράπεζες.
Μ. Τρεμόπουλος: Η πολιτική του "ακορντεόν" χρεοκόπησε
«Αυτή η πολιτική του "ακορντεόν" έχει αποδειχθεί ότι "χρεοκόπησε"», την ώρα που ο ιός έχει περάσει μέσα στα σπίτια και μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Ο βασικός υπεύθυνος για το πρόβλημα της πανδημίας, είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η γειτνίαση των ζώων» και για αυτό η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο της άγριας πανίδας, παρατήρησε ο ίδιος, ζητώντας την ανάληψη παρόμοιων μέτρων και από τον δήμο, «όσο αυτό είναι εφικτό». Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, με πρωτοβουλία του δήμου. Κάθε χρόνο 400.000 θάνατοι στην Ευρώπη μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, πρόσθεσε ο κ. Τρεμόπουλος.
Κ. Ξενόπουλος: Πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες για το τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει η Θεσσαλονίκη
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, πρότεινε ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο «πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες» για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα σε θανάτους, καθώς επίσης και οικονομικό τίμημα. «Μετά από ένα χρόνο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μία υγειονομική κρίση επιλέχθηκε να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά μέτρα», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «υπήρξε από την αρχή» μία συντονισμένη προσπάθεια για απαλλαγή της κυβέρνησης από τις ευθύνες της και μετατόπιση όλου του βάρους στην ατομική ευθύνη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τα αιτήματα των γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν έχουν εισακουστεί από την κυβέρνηση.
Τέλος, ζήτησε την ενίσχυση του ΟΑΣΘ, ακόμη και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων και τη διενέργεια ελέγχων, ακόμη και από τον δήμο, σε χώρους δουλειάς.
Γ. Ρακκάς: Η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο θέμα της πανδημίας
Αποκλειστικά υπεύθυνη με τις «αλληλοαναιρούμενες εξαγγελίες» και τη «γενική απουσία συντονισμού με όλους» χαρακτήρισε την κυβέρνηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, κατηγορώντας την ότι «έχει πετάξει λευκή πετσέτα» στο θέμα της πανδημίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.
Επιπλέον, ο κ. Ρακκάς πρότεινε επτά μέτρα: 1ον) να μη λειτουργεί η επιτροπή λοιμωξιολόγων σαν «βαβέλ» στα ΜΜΕ και να οριστεί εκπρόσωπος Τύπου, 2ον) να καθοριστεί από την κυβέρνηση, τους επιστήμονες και την τοπική αυτοδιοίκηση ειδικό πρωτόκολλο το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα, θέτοντας σε εφαρμογή εξειδικευμένα μέτρα, 3ον) να συντονίσει η κυβέρνηση ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, 4ον) να υπάρχει σε κάθε νομό λίστα με διαθέσιμες κλίνες COVID, διαχωρισμός κλινών COVID από τις υπόλοιπες, ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι θεραπείες για τους υπόλοιπους ασθενείς, 5ον) να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με τους επιβεβαιωμένους ασθενείς κορονοϊού για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει παρακολούθηση σε καθημερινή βάση, 6ον) να οριστεί από την κυβέρνηση πρωτόκολλο διαχείρισης των συμπτωμάτων και 7ον) να ενταθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και να εξετάζονται με προσοχή όλα τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχουν σχέση με την αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου.
Δρ. Τσαβλής: Ο κόσμος κ. Ζέρβα περιμένει να προσπαθήσετε να αυξηθεί γενναία το βοήθημα στις επιχειρήσεις και όχι εκκλήσεις
Τα 1.000 ευρώ και οι 4.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων, είναι ένα βοήθημα, ένα φιλοδώρημα που όμως θα έπρεπε «με όλες σας τις δυνάμεις, λόγω των καλών σχέσεών σας με την κυβέρνηση, να προσπαθήσετε να αυξηθεί γενναία. Αυτό περιμένει ο κόσμος από εσάς και όχι απλές εκκλήσεις», ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής. Κατηγόρησε, δε, τον κ. Ζέρβα ότι «ένιψε τας χείρας του» «ξεμπερδεύοντας με μια απλή δήλωση» περί έκκλησης στην κυβέρνηση να ανοίξει το λιανεμπόριο και στη Θεσσαλονίκη.
Πρότεινε επίσης στη διοίκηση του δήμου να αναλάβει πρωτοβουλία για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και εισφορές όσοι επαγγελματίες της πόλης πλήττονται.
Μ. Κούπκας: Πού ήσασταν κα. Ακριτίδου και κ. Τσαβλή, όταν σχεδιάζαμε το πλάνο διαχείρισης του κορονοϊού;
Στον αντίποδα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, απάντησε στον κ. Τσαβλή αλλά και στην πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, λέγοντας όταν «σχεδιάζαμε το πλάνο διαχείρισης για τον κορονοϊό, πού ήσασταν εσείς;». Μάλιστα «ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτέλεσε οδηγό για πολλούς δήμους, όταν αξιοποίησε στο 100% όλη τη νομοθεσία, ψηφίζοντας μία πολύ μεγάλη δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης» για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, υπενθύμισε ο κ. Κούπκας.
Υπερασπίστηκε τον δήμαρχο, λέγοντας δηκτικά ότι δεν συμμετέχει στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, ούτε ήξερε ότι θα κλείσει η αγορά.
Παράλληλα, ο κ. Κούπκας επιβεβαίωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «η πόλη μας στηρίζεται στην εστίαση, στον τουρισμό, στη ΔΕΘ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο καλοκαίρι, στα Χριστούγεννα». Διερωτήθηκε γιατί δεν ανοίγει το λιανεμπόριο και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν με κλειστά τα μαγαζιά. «Είναι καλύτερο οι καταναλωτές να κινούνται ελεγχόμενα, με μέτρο», αντέτεινε.
«Οι δράσεις κ. Κούπκα δεν έχουν σχέσεις με τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχει πάρει ο δήμαρχος για τη δικτύωση των φορέων» και ο Κ. Ζέρβας «έβλεπε να εξελίσσεται η πανδημία και να μην κάνει τίποτε άλλο. Ενήργησε πλημμελώς», ισχυρίστηκε η άλλοτε αντιδήμαρχος Παιδείας και νυν ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Δήμητρα Ακριτίδου, η οποία νωρίτερα άσκησε κριτική σε αυτό το κομμάτι, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κούπκα.
Παρακολουθήστε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης: