Τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στη νέα ψηφιακή εποχή υπερθεμάτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραπέμποντας σε έρευνα του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, του MIT, η οποία αναφέρει ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι θα παραμένουν για έξι μήνες, τότε τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
«Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, σχεδόν, στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατομμυρίων ‘κλασικών’ τουριστών» οι οποίοι συνήθως παραμένουν για 5-6 ημέρες, εξήγησε ο κ. Ζέρβας.
Όπως είπε ο ίδιος, η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλέον «ελκυστικά στάνταρτς» για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετική χώρα από τη χώρα-έδρα του εργοδότη τους. Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση υποδομών, ειδικά των ψηφιακών, έχουν συμβάλλει προς αυτή την κατάσταση και έτσι «κάνουμε αυτό το μεγάλο άλμα», είπε ακολούθως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Οι ψηφιακοί νομάδες επιθυμούν να ζουν σε μία «ζωντανή» πόλη, με διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, φιλόξενη και ανεκτική και «η Θεσσαλονίκη έχει την ιδανική θέση, το ιδανικό μέγεθος και τους ιδανικούς ανθρώπους για να το πετύχει», κατά την άποψή του.
Στο ίδιο πνεύμα ο Κ. Ζέρβας υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε από την UNESCO στo Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας, τονίζοντας ότι η γαστρονομία είναι «κομμάτι του πολιτισμού μας και θα κοιτάξουμε να το προβάλλουμε».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέλαβε τη Θεσσαλονίκη στις πρώτες πόλεις που φιλοδοξούν να γίνουν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030, ενώ το περιοδικό TIME συγκαταλέγει τη Θεσσαλονίκη στους 50 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2022, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η «εκτίναξη» της κρουαζιέρας, η εμπιστοσύνη μεγάλων εταιρειών με την εγκατάστασή τους στην πόλη και η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Τελ Αβίβ που ανακοινώθηκε σήμερα, ενισχύουν την εικόνα της πόλης, δήλωσε ο Κ. Ζέρβας.
«Οι διακρίσεις αυτές έχουν νόημα από τη στιγμή που συνοδεύονται από έργα υποδομής» τόσο για τη βελτίωση της καθημερινότητας όσο και για την αύξηση των προοπτικών ανάπτυξης της πόλης, διαμήνυσε ο ίδιος και υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στα έργα διάνοιξης της οδού Αγίου Δημητρίου, στη συμβολή της με την Κατσιμίδη, τα οποία ξεκίνησαν σήμερα.
Κάθε γειτονιά έχει εργοτάξιο για αναπλάσεις ή ασφαλτοστρώσεις και το 2023 με τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» ο προϋπολογισμός για αυτές τις παρεμβάσεις θα υπερδιπλασιαστεί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα, το επόμενο διάστημα ξεκινούν ασφαλτοστρώσεις στην Καραολή και Δημητρίου και στην Αλ. Σβώλου, κατέληξε ο κ. Ζέρβας.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος προανήγγειλε εργολαβία ύψους 800.000 ευρώ για ανακατασκευές δενδροδόχων και πεζοδρομίων. Στους επόμενους 18 μήνες θα ανακατασκευαστούν 2.000 θέσεις δέντρων και πεζοδρόμια που θα προσφέρουν σωστή πρόσβαση σε ΑμεΑ και ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, ο Κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στο έργο που σχεδιάζει ο δήμος για την ανάπλαση-αναβάθμιση 10 εμπορικών δρόμων της πόλης, όπως η Παπάφη και η Εγνατία, οι οποίες θα αναπλαστούν και θα αποκτήσουν «έξυπνα» συστήματα με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται με, περίπου, 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ο ίδιος. Οι δέκα δρόμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι η Εγνατία, η Ολύμπου, η Κολωνιάρη, η Παναγίας Φανερωμένης, η Κλαυθμώνος, η 25ης Μαρτίου, η Μάρκου Μπότσαρη, η Παπάφη και στην Τριανδρία η Ελευθερίας και η Ελ. Βενιζέλου.
«Η Θεσσαλονίκη των πολλών μικρομεσαίων καταστημάτων πλέον θα έχει τις καλύτερες συνθήκες. Το 2023 πιστεύω θα έχουμε τα οφέλη από τις παρεμβάσεις μας», κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.