«Το ζήτημα των εμβολιασμών είναι ένα ζήτημα πολύ υψηλού συμβολισμού για την κοινωνία μας. Είναι ζήτημα αρχής, ζήτημα ηθικής τάξης, η τήρηση των κανόνων, ισότητα στην πρόσβαση», διαμήνυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην αρχική τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με φόντο τις ανακατατάξεις του διοικητικού σχήματος μετά τους, εκτός σειράς, εμβολιασμούς της πρώην αντιδημάρχου, Δήμητρας Ακριτίδου, και συγγενών του πρώην προέδρου του Δ.Σ., Δρόσου Τσαβλή.
Ειδικότερα «είναι ένα ζήτημα πάνω από πολιτικές, κοινωνικές σχέσεις, από την πρόσβαση που μπορεί να έχει ο καθένας μας οπουδήποτε», συνέχισε ο δήμαρχος.
Η προσωπική στεναχώρια
«Σαν άνθρωπος στεναχωρέθηκα για την εξέλιξη, όμως εδώ είμαστε για να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Να υπηρετήσουμε την κοινωνία σεβόμενοι πρώτοι εμείς, όλους τους κανόνες χωρίς καμία προνομιακή μεταχείριση» και μάλιστα «αυτές οι αποφάσεις είναι που θα ανανεώνουν την πίστη των ανθρώπων στους κανόνες και στην ισότητα σε ένα κράτος Δικαίου», επέμεινε ο δήμαρχος.
Διευκρίνισε βέβαια πως «προφανώς εδώ δεν είμαστε δικαστήριο. Κανένας δεν είναι δημόσιος κατήγορος, κανένας δεν είναι μάρτυρας υπεράσπισης, αλλά «προσπαθούμε να διαφυλάξουμε με τις αποφάσεις μας τη συνοχή της κοινωνίας, το αίσθημα δικαιοσύνης», ενώ είπε απευθυνόμενος στους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων: «Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα πράττατε και εσείς αν ήσασταν στη θέση μου».
«Σχετικά καλή η εικόνα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης»
Ενημερώνοντας το Σώμα για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «σχετικά καλή» την εικόνα στις ΜΕΘ και γενικώς στα νοσοκομεία της πόλης. Παραδέχθηκε την κόπωση που υπάρχει στους πολίτες όλου του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα, όμως τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας. «Ήμουν και είμαστε υπέρ των "έξυπνων" λύσεων αποφυγής της διάδοσης. Το γενικευμένο λοκντάουν προφανώς με δεδομένο αυτή την ψυχολογία και την οικονομική κατάσταση, ίσως δεν επιτρέπουν πλέον τη σωστή απόδοση της εφαρμογής του, όπως πριν από ένα χρόνο. Για αυτό θα πρέπει να επιλέγονται λύσεις οι οποίες από τη μια πλευρά προστατεύουν, αλλά από την άλλη δίνουν μια σχετική χαλαρότητα και μία κίνηση στην οικονομία μας», εκτίμησε ο Κ. Ζέρβας.
Αυξημένες αρμοδιότητες στη «Μείζονος Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκη»
Σε άλλο σημείο, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στη διαδημοτική εταιρεία «Μείζονος Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκη» στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η διοίκησή του θέλει να εξελίξει τον ρόλο της προβαίνοντας σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για «να έχουμε έναν δικό μας διαχειριστικό φορέα για τη σωρεία των προγραμμάτων που έρχονται». Υπενθύμισε πως η ΜΑΘ λειτούργησε σαν «επιχειρησιακός βραχίονας» για μία σειρά έργων, όπως η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και η μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο.