ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κ. Ζέρβας: «Θα βάλουμε πλώρη για τη Θεσσαλονίκη του 2030 ή θα κοιτάξουμε πάλι στα 90s»; (βίντεο & φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης28 Σεπτεμβρίου 2023

Σε ένα σκηνικό που θύμιζε περισσότερο... αμερικανικές εκλογές, με μια κυκλική εξέδρα στη μέση και καλεσμένους πέριξ αυτής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε σήμερα, Πέμπτη, σε εκατοντάδες ψηφοφόρους και υποστηρικτές του λίγες ημέρες πριν «στηθούν» οι δημοτικές κάλπες στις 8 Οκτωβρίου. 

Ο κ. Ζέρβας, επικεφαλής της παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» επέλεξε για την κεντρική προεκλογική ομιλία του το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», που όπως φάνηκε του είχε... τυχερό, μιας και το 2019 οπότε κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές στον ίδιο χώρο είχε πραγματοποιήσει την ομιλία του. Ζήτησε καθαρή εντολή για να πιάσει δουλειά από τις 9 Οκτωβρίου, δηλαδή μια ημέρα μετά τις εκλογές.


Ο κ. Ζέρβας, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπερασπίστηκε το έργο του τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ξεδίπλωσε το αφήγημά του για την νέα δημοτική περίοδο, εάν εκλεγεί σημειώνοντας πως ο ίδιος και η ομάδα του θέλουν μια Θεσσαλονίκη «μεγάλη».

«Και η ιδέα μιας μεγάλης, δυνατής και αισιόδοξης Θεσσαλονίκης είναι πιο ώριμη από ποτέ. Ξεβολέψαμε πολλούς. Μας πολεμάνε πολλοί» είπε και τόνισε ότι για το έργο της διοίκησης μιλούν οι χρηματοδοτήσεις, τα χρονοδιαγράμματα και τα εργοτάξια.

«Η Θεσσαλονίκη -είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι- έχει μπει στις ράγες μιας μεγάλης, μιας ιστορικής μετεξέλιξης. Μιας μετεξέλιξης που δεν θα σταματήσει. Αρκεί να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Αρκεί να μην έχουμε επιστροφή στα παλιά πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.


Δήλωσε δε, περήφανος που η πόλη έχει αποκτήσει ατζέντα και στόχους. «Πήραμε το 2019 ποσοστό 67%, αλλά είχαμε μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους λόγω απλής αναλογικής. Και όμως τα καταφέραμε να διοικήσουμε την πόλη. Έξι μήνες μετά μάς χτύπησε η πανδημία. Αμέσως μετά την πανδημία ξέσπασε πόλεμος –και πόλεμος σημαίνει ενεργειακή κρίση και ακρίβεια. Ακρίβεια σε όλα τα υλικά των δημοσίων έργων. Παρόλα αυτά όμως δεν χάσαμε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, καμία ευκαιρία. Έχουμε καταφέρει η πόλη του 2023 να είναι πολύ καλύτερη από την πόλη του 2019 και του 2015. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» εξήγησε ο κ. Ζέρβας.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα projects που «τρέχουν» που όπως είπε δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. «Το δίλημμα αυτής της κάλπης είναι ένα. Θα προχωρήσουμε, για να ολοκληρώσουμε αυτή την ατζέντα ή θα επιστρέψουμε στα παλιά; Θα υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα ή θα αρχίσουμε το γαϊτανάκι των ακυρώσεων και των αναβολών; Θα βάλουμε πλώρη για τη Θεσσαλονίκη του 2030 ή θα κοιτάξουμε πάλι στα 90s;» είπε ο κ. Ζέρβας αναφερόμενος στο διακύβευμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών, καλώντας τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη να ολοκληρώσει το έργο του σχολιάζοντας πως το ψηφοδέλτιό του είναι ανανεωμένο κατά 80%.


«Μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη με αυτήν την ιστορία, με αυτή την δυναμική, με αυτές τις δυνατότητες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι δέσμια της υστέρησής της σε υποδομές» είπε ο κ. Ζέρβας.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, την ενίσχυση του ΟΑΣΘ, την ασφάλεια.

«Δεν βρήκα έτοιμους φακέλους το 2019 στο γραφείο μου. Δεν βρήκα ώριμα έργα. Δεν βρήκα εργοτάξια ούτε χρηματοδοτήσεις. Βρήκα μια πόλη παρατημένη, που έπρεπε να τα πιάσουμε όλα από την αρχή» είπε κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για ιδεοληψίες που κρατούν την πόλη «όμηρο» ζητώντας τους να «αφήσουν τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει».

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης τρέχει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών –άνω των 50 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα το 80% των χρημάτων αυτών προέρχονται από άλλες πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία. Για να μην επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό, για να ξεκινήσουμε όσα περισσότερα έργα γίνεται» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.


Ειδικά για το Μουσείο Ολοκαυτώματος σχολίασε ότι είναι εφικτό κατόπιν πρωτοβουλιών της δικής του διοίκησης. Μίλησε για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου, την τουριστική ανάπτυξη του δήμου, τις πολιτιστικές δράσεις κ.α.

Ο κ. Ζέρβας μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη για όσα δεν έγιναν. «Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη όλων όσων δεν έγιναν. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη να διορθώσω ό,τι πήγε στραβά ή ό,τι δεν προχώρησε όσο θα θέλαμε» τόνισε.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους έκανε λόγο για εκθέσεις ιδεών και είπε ότι «με την ευκολία του προεκλογικού αγώνα παρουσιάζουν εκθέσεις ιδεών ως πρόγραμμα. Γεμίζουν σελίδες, κάνουν διαφημιστικές καταχωρήσεις, φωνάζουν». Τους κάλεσε δε να απαντήσουν εάν θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να υλοποιήσουν όλα αυτά που υπόσχονται.


Και συνέχισε: «Η Θεσσαλονίκη δεν έπαψε ποτέ να είναι μια πόλη ελληνική. Πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Κληρονόμος της μεγάλης Βυζαντινής παράδοσης 11 αιώνων. Μητέρα πόλη που αγκάλιασε τον προσφυγικό ελληνισμό. Που διατηρεί μνήμες, τραγούδια και έθιμα από τις αλησμόνητες πατρίδες. Που πονάει όταν βλέπει την Αγιά Σοφιά να γίνεται τζαμί. Που πονάει όταν βλέπει τους βορειηπειρώτες να διώκονται. Για αυτό και εμείς τιμήσαμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Πήγαμε να συμπαρασταθούμε στον Έλληνα δήμαρχο της Χειμάρας. Στείλαμε επιστολές σε όλον τον κόσμο για την Αγιά Σοφιά.

Θέσαμε ενώπιον εκείνων που πρέπει το ζήτημα την αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και των χριστιανικών πληθυσμών της ανατολής. Τιμούμε κάθε χρόνο την Κύπρο και τους Κύπριους αδελφούς. Θλιβόμαστε όταν βλέπουμε τι γίνεται στην Αρμενία και στεκόμαστε ΔΙΠΛΑ στην αρμένικη κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Η δική μου Θεσσαλονίκη δεν έχει τις προτομές των Μακεδονομάχων πεταμένες σε κάποια αποθήκη. Τις έχει σε κεντρική πλατεία. Η δική μου Θεσσαλονίκη δεν γίνεται μέρος ούτε ψηφίδα του τουρκικού -όπως θέλουν να λένε- 21ου αιώνα.


Η δική μου Θεσσαλονίκη είναι υπέρμαχος της ιστορίας αυτού εδώ του λαού, αυτού εδώ του τόπου. Η δική μου Θεσσαλονίκη θα είναι πάντοτε μήτρα του ελληνισμού. Ελληνισμός οικουμενικός, ανοιχτός, πρωτοπόρος, αλλά πάντοτε με ένα τεράστιο αντιστασιακό ήθος όταν η συγκυρία το επιβάλλει» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας.

Όπως είπε, η πρότασή του εγγυάται πως το 2030 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη:

- με σοβαρές υποδομές

- με σοβαρές συγκοινωνίες και βιώσιμη κινητικότητα

- με αξιοποιημένα τα μεγάλα βιομηχανικά της κτίρια

- με νέα Πλατεία Αριστοτέλους

-με ντεκ στην Παλιά Παραλία

- με σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα στους Στάβλους Παπάφη

- με 35% περισσότερες παιδικές χαρές.

- 100% προσπελασιμότητα και προσβασιμότητα σε πεζοδρόμια και δημοτικά κτίρια

- 50% περισσότερες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών

- πάρκα σκύλων και πάρκα τσέπης σε κάθε δημοτική κοινότητα

- Νέα και εκσυγχρονισμένα δημοτικά ιατρεία

- Προγράμματα στεγαστικής πολιτικής – ήδη έχουμε ξεκινήσει με τρία και είμαστε ο πρώτος δήμος που το κάνει.

-και έργα αναπλάσεων σε όλες τις γειτονιές


«Δεσμεύομαι, όπως και το 2019, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να το πετύχουμε» τόνισε ο δήμαρχος σχολιάζοντας πως ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει την πόλη ως «σκαλοπάτι» για κάτι άλλο.

Κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στους Θεσσαλονικείς στέλνοντας το μήνυμα της νίκης.

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε στην σκηνή και προλόγισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος μίλησε για τη γνωριμία του με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και την προσωπική τους φιλία, κάνοντας λόγο για έναν δήμαρχο εργατικό. Τον κάλεσε δε, να «ανέβει» στη σκηνή με... φόρα. «Δήμαρχε, έλα με φόρα» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Στις πρώτες σειρές στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» βρέθηκαν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους στην νέα υποψηφιότητα Ζέρβα, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής και ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαγεωργίου, οι βουλευτές: Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Διαμαντής Γκολιδάκης, Κώστας Γκιουλέκας, η βουλευτής Επικρατείας, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η βουλευτής Καστεριάς και πρώην διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Γιώργος Μπίκας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Θόδωρος Μητράκας κ.α.

Στην πρώτη σειρά βρισκόταν φυσικά η μητέρα του, Αλίκη Ζέρβα- Ωρολογά η οποία δεν έκρυψε την συγκίνησή της.


















This page might use cookies if your analytics vendor requires them.